У РАТНОМУ ЗАПРАЦЮВАВ ЖИТЛОВО-БУДІВЕЛЬНИЙ КООПЕРАТИВ «РАТЬ»,*

У Ратному запрацювавякий розпочав будівництво п'ятиповерхового житлового будинку по вул. Центральній

Голова кооперативу та його заступник — уродженці Ратного  Максим Приймачук та Ігор Данилюк.

Всі вже добре знають, що аналогічне будівництво у селищі  велося років із тридцять тому, не беручи  до уваги зведення будинку на старому фундаменті по вулиці Серпневій, якого здали в експлуатацію  більше десяти років тому за підтримки відповідної молодіжної програми та за участю коштів самих його мешканців. За всі ці роки проблема власного індивідуального будівництва у селищі не спадала — немає в достатній кількості землі під будівництво. І тільки розширять межі території Ратного,  роздадуть місця, зрозуміло, далеко не всім бажаючим, а проблема як була, так і залишається. Селище розбудовується лише у плані індивідуального будівництва. А ось за будівництво багатоповерхівок, щоб зняти хоч якось цю проблему і разом з тим покращити інфраструктуру Ратного, ніхто не брався. А тим часом ціни на квартири у селищі значно вищі, аніж по інших селищах і окремих містах Волині.

У минулому році у Ратному заявилися молоді люди, які виявили бажання зайнятися будівництвом багатоповерхового будинку. Це наші земляки Максим Петрович Приймачук та Ігор Іванович Данилюк. Вони обидва мають вищу освіту, перший — юрист, працював у будівельній сфері у Києві на об'єктах, на яких і в даний час ведуться роботи, інший — лікар, пізніше закінчив академію державного управління при президентові, займався також будівництвом у столиці. З ними і розмова.

— Ідея будівництва багатоповерхівки  у  Ратному зародилася у нас рік тому з огляду на те, що у селищі є попит на житло, а немає пропозицій. Ціни на вторинному ринку необгрунтовано високі. Звернулися до місцевої влади, чи можливий такий варіант, щоб залучити інвестиції на розбудову Ратного. Після погодження всіх орга-нізаційних питань ми почали реалізацію даного проекту. Аби зробити якийсь внесок у свій район, створили  житлово-будівельний кооператив «Рать» і зареєстрували його у Ратному. Таким чином всі податки як від діяльності кооперативу, так і від будівництва будинку, а зводить його генпідрядна організація,  надходять у бюджет Ратнівського району, частку має і селищна рада, зокрема, за оренду земельної ділянки під будівництво та наша  участь  у створенні і розвитку інфраструктури селища — надійде три відсотки кошторисної вартості новобудови.

Максим Приймачук та Ігор Данилюк розповіли, що депутати підтримали їхній проект, і після відповідної процедури та розробки проектів, дозволів, тощо за рішенням селищної ради ЖБК «Рать» була відведена земельна ділянка строком на 5 років з цільовим призначенням — для будівництва багатоквартирного житлового будинку з правом продовження терміну оренди.

Будівельні роботи розпочалися ще навесні. А зводять п'ятиповерховий будинок  відразу за так званим мікрорайоном. Хоча у  селищі подейкують, що «Рать» планує будувати інший будинок ще й посеред мікрорайону.  І ось що відповіли на це наші земляки:

— Так, насправді посеред мікрорайону згідно із генпланом селища є можливим будівництво ще одного будинку.  Але цей варіант ми не розглядали, так як розуміємо, що там люди вже обжилися, мають дитячі майданчики, спорудили гаражі. І все це зносити їм боляче.  Замість цього, за нашим зверненням, селищна рада замовила розробити та внести зміни до детального плану території 8-го кварталу селища. У перспективі на тому місці,  де зараз займається будівництвом  ЖБК «Рать»,  можливе будівництво нового мікрорайону. Але поки що ми будуємо лише один п'ятиповерховий будинок на шістдесят квартир. Чи будемо займатись будівництвом у Ратному далі — буде залежати від ситуації на ринку нерухомості селища.

— Ви зводите будинок на низині, де, по суті, часто стоїть вода, це не вплине на будову?

— На тому місці, де ми будуємо будинок, ще колись за радянських часів планували  побудувати приміщення для профтехучилища. Там низина, але після проведення геологічних робіт та детального вивчення складу землі стало зрозумілим, що насправді на так званому болоті від 80 до 120 см родючого шару, а далі — крупнозерновий білий пісок. А отже, для проектантів та будівельників стало очевидним,  що дана земельна ділянка ідеально підходить для будівництва житлового багатоповерхового будинку. Розробкою проекту будинку, а також авторський нагляд за процесом будівництва здійснює ДП "Український державний науково-дос-лідний інститут проектування міст «Діпромісто» імені Ю. М. Білоконя. Вся територія земельної ділянки, яка відведена для побудови даного будинку та його обслуговування, буде підніматися до відмітки, вище існуючої на 1,5-2 метри. До речі, весь мікрорайон збудований на такій же території, але, враховуючи сучасний стан розвитку технології будівництва, сумнівів щодо надійності будівництва немає.

— У Ратному кажуть, що ви,  як тільки зайнялися будівництвом, відразу ж  продали ще не збудовані квартири.

— Це неправда. Насправді частина квадратних метрів належить асоційованим членам кооперативу згідно із договорами про пайову участь у кооперативі. Багато бажаючих придбати житло саме на даному етапі будівництва, тому що це дешевше, аніж тоді, коли будинок буде збудований та зданий в експлуатацію. Плануємо відкривати відділ продажу найближчим часом.  Але продаж буде у міру нормований.  Основна, левова частка квартир буде реалізовуватися після здачі будинку в експлуатацію. Такі умови  диктує ринок нерухомості.

— Яким чином можна забронювати собі квартиру у вашому будинку?

— Бажаючих  придбати житло на даному етапі будівництва приймаємо в асоційовані члени згідно із договором про пайову участь.

— Цікаво, за скільки часу плануєте звести будинок?

— Ми зацікавлені у тому, аби спорудити його якнайшвидше. Та, керуючись власним досвідом в даній сфері, реалізувати даний проект плануємо через 1,5-2 роки.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>