У РАЙОНІ ПРОДОВЖУЮТЬ РОБОТУ ІЗ ВІДНОВЛЕННЯ МЕЛІОРАТИВНОЇ МЕРЕЖІ

мувг мувг1 мувг2 мувг3У минулому році на Ратнівщині розпочалися роботи з відновлення ме-ліоративної мережі Заболоттівської осушувальної системи в рамках міжнародного проекту «Відновлення меліоративної мережі для сприяння економічного зростання сільських територій Волинської області», який діє завдяки сприянню програми Європейського Союзу «Підтримка політики регіонального розвитку України». За проектом передбачено відновити 240 км меліоративних каналів у 8 сільських радах Ратнівського та Ковельського районів, розробити рекомендації щодо ведення сільського господарства на осушених землях, провести моніторингові дослідження задля запобігання деградації ґрунтів на відповідних ділянках. У ці дні тривають роботи у Заболотті та у Гуті, а в Залісах, можна сказати, були завершені ще минулого року.
За інформацією Заліського сільського голови Віктора Корецького, на території сільської ради почищено 47, 2 кілометра каналів, і відразу землі, які не використовувались роками через підтоплення та затоплення, стали більш придатними для ведення сільськогосподарського виробництва.
Про проект, його мету і завдання — розмова із заступником начальника Волинського управління водних ресурсів Віталієм Мушкою та начальником Ратнівського міжрайонного управління водного господарства Михайлом Тимощуком.
— Віталію Григоровичу, розкажіть насамперед, що робиться в рамках проекту і з якою метою?
— Мета проекту – відновлення меліоративної мережі і, як результат, підвищення якості життя населення. Відновлення функціонування 240 кілометрів меліоративних каналів усуне загрозу підтоплень населених пунктів та сільськогосподарських угідь на території дії проекту, забезпечить надійне регулювання водно-повітряного режиму під час вегетаційного періоду. Окрім того, що проводиться відновлення меліоративної мережі, проводяться агрохімічні обстеження ґрунтів і моніторингові дослідження, розробляються рекомендації щодо ведення сільського господарства, упровадження сучасних форм управління мережею та навчання персоналу, навчання сільського населення з питань бережливого ставлення до меліоративної мережі та її експлуатації, а також ефективності використання осушених земель для агробізнесу. Виконання робіт, передбачених проектом, дасть можливість розширити якісні показники оцінки меліоративного стану осушувальних систем, на основі яких будуть надаватися практичні рекомендації щодо якісного використання меліорованих земель та їх покращення.
— Скажіть, хто виступив заявником проекту і які організації працюють по ньому?
— Заявник Проекту – Волинська обласна державна адміністрація, а співзаявник — Волинська філія ДУ «Держґрунтохорона». Партнерами проекту виступають Волинська обласна державна адміністрація, Волинське обласне управління водних ресурсів, Поліська дослідна станція національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства і агрохімії ім. О. Соколовського», Волинська гідрогеолого-меліоративна партія та Секретаріат транскордонного об'єднання «Єврорегіон Буг». Координацію дій з втілення проекту покладено на управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції облдержадміністрації.
— Вартість проекту більше мільйона євро. Яка частка Євросоюзу?
— Волинь отримала грант 1, 46 млн. євро. Частка головного донора – Євросоюзу – 1,17 мільйона євро, частка Волинської області — 292 тисячі євро.
— Що вже зроблено і коли завершуються всі роботи по проекту?
— У нас на Ратнівщині у проекті задіяні Заболоттівська селищна, Гутянська та Заліська сільські ради, — розповідає Михайло Тимощук. — Ратнівське міжрайонне управління водного господарства працює на території Заболоттівської селищної ради. І у минулому році, і в нинішньому виконували і виконуємо роботи з капітального ремонту внутрішньогосподарської меліоративної мережі. У минулому році вирізали кущорізами та вивезли чагарник з каналів протяжністю 7,5 кілометра, очистили від замулення до проектних параметрів 7,2 кілометра каналів, розрівняли кавальєрів на 1,5 кілометра каналу. А вже у нинішньому році очистили від замулення 10 кілометрів каналів, розрівняли кавальєрів на 8,8 кілометра каналів. У загальному провели робіт на 70 відсотків від запланованого об'єму. Роботи розраховуємо завершити до осені.
— Ратнівське управління водного господарства виступає субпідрядником. А підрядником – ТзОВ «ПМК-77» з м. Івано-Франківська. У минулому році були виконані заплановані меліоративні роботи по Заліській сільській раді, — продовжує Віталій Мушка. Провели капітальний ремонт однієї гідротехнічної споруди з метою забезпечення акумуляції води у каналах внутрігосподарської мережі, а також чистимо і проводимо дрібний ремонт гідротехнічних споруд. Фахівці партнерів проекту зробили оцінку грунту на родючість, вологість, кислотність та інше, всього за 21 показником. Власникам земельних паїв видаємо агротехнічні паспорти, в яких зазначені всі ці показники. А маючи агротехнічний паспорт, люди орієнтуються, що полю потрібно, які культури на ньому найкраще вирощувати і які добрива вносити. А для пересічного селянина вся інформацію про землю буде у сільських радах, і нею може скористатися кожен.
— Що очікуєте після реалізації проекту? На цьому й закінчиться відновлення меліоративної мережі?
— Цей проект стосовно таких масштабних робіт по відновленню меліоративних каналів є першим в Україні, і вважаю, що є пілотним для держави і Волині.
Реалізація проекту покаже, як ефективно можна використовувати осушені землі, і це буде прикладом та поштовхом, щоб стимулювати цей пілотний проект і в подальшому проводити відновлення меліоративних систем.
Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>