ТВЕРДЕ ПОКРИТТЯ – НА ЧОТИРИ ВУЛИЦІ СЕЛИЩА

 

тверде покриттяТретього червня селищна рада «відкривала» дорогу по вулиці Механізаторів. Після кропіткої роботи по виготовленню всієї проектної документації та докладання усіх зусиль ремонтної бригади на ділянці дороги між вулицями Серпневою та Газіна стало прекрасне асфальтно-бетонне покриття протяжністю 202 метри. Вартість становила 515422,80 гривень. Роботи виконала підрядна організація ПАТ «Ковельське шляхово-будівельне управління № 63» за бюджетні кошти селищної ради.
Про особливості роботи на дорогах Ратного ми поспілкувалися із селищним головою Володимиром Куликом. Він розповів, що завдяки виконанню бюджету та накопиченню коштів у розмірі більше 2 мільйонів гривень у минулому році вирішили здійснити тверде покриття вулиць, які потребують цього найбільш нагально. Проектно-кошторисну документацію на ремонт доріг у Ратному виготовляли протягом березня-травня, відтак з початку цього місяця, як тільки настала сприятлива погода, почали безпосередню роботу на місцях. Асфальт прокладають на вулиці Партизанській протяжністю 550 метрів, де дорога була в найгіршому стані, «друга черга» цієї ж вулиці також у майбутньому буде заасфальтована. Вартість півкілометра асфальтованого покриття складає 1 мільйон 67 тисяч гривень. До того ж, ремонтники разом із мешканцями вулиці вимощують заїзд в один із провулків, що дасть змогу сполучити вулиці Партизанську та Лесі Українки, і при сприянні селищної ради у перспективі відкрити маршрут автобусного сполучення. Роботи із прокладення асфальту виконує ТзОВ «Луцька ДПМК». «Друга черга» асфальтування вулиці Партизанської коштуватиме 1 мільйон 12 тисяч 105 гривень, оскільки протяжність становить 563 метри. Селищний голова сподівається на державне фінансування цього відрізка шляху, адже проектно-кошторисна документація та експертиза вже виготовлені.
Не менш потребували ремонту ще дві вулиці Ратного – Поліська та Щорса. Тут дорогу роблять із біло-щебеневого покриття. Довжина шляху на Поліській склала 820 метрів, що коштуватиме селищній раді 480284 гривні. Тут роботу здійснює підрядна організація ТзОВ «Кодет» із міста Ковель. Відрізок вулиці Щорса дещо менший – 510 метрів, і вартість його ремонту буде 370 тисяч гривень. Відповідальність за усі види діяльності на цьому відтинку дороги поклали на ТзОВ «Луцька ДПМК».
Відкритим поки що залишається питання облаштування пішохідної доріжки по вулиці Газіна. Однак селищний голова констатує, що до осені її зробить бригада Старовижівської філії «Волиньоблавтодор». Сума ремонтних робіт складає 220 тисяч гривень.
Таким чином розгорнули роботу аж чотири бригади ремонтників, які значно поліпшують стан доріг селища. Проте Володимир Миколайович розповідає, що людей дивує, де взяли стільки грошей, щоб розгорнути аж такі масштабні роботи. Тому він роз’яснює, що селищна рада намагається максимально заробляти гроші на власні витрати. «Перш за все ми всіляко сприяємо виробництву в Ратному, збираємо податки з підприємців, які провадять бізнесову діяльність на території селища, продаємо на аукціонах землю під торгові заклади. Ми заробляємо на себе», — каже він. І дійсно, якщо порахувати до-хідну частину бюджету станом на травень 2015 року, то виходить, що Ратнівська селищна рада має більший дохід за дохід решти двадцяти трьох сільських і селищних рад разом взятих. У Ратному це 2 мільйони 48 тисяч 507 гривень, а в інших радах загалом – 1 мільйон 840 тисяч 763 гривні. Тож маючи таку дохідну частину вирішили використати її за цільовим призначенням і поступово прокласти асфальтно-бетонне та біло-щебеневе покриття на чотирьох вулицях селища. Роботи ведуться досить швидко. Як бачимо, одна вулиця уже зроблена. Володимир Кулик особисто контролює весь процес, адже від якості будівельних матеріалів, їх цільового використання, дотримання технологічного ланцюга у виконанні дорожніх робіт залежить якість і довговічність покриття. Крім того, десь потрібно вище підняти телефонні проводи, які можуть заважати проходу великогабаритної спецтехніки, ще десь треба ви-рішити конфлікт із жителями вулиць, орга-нізувати проживання і харчування ремонтників та інше. Але попри все Володимир Миколайович каже, що протягом червня на чотирьох вулицях дорогу прокладуть і частково здійснять додаткове облаштування вулиць, а далі працюватимуть над залученням усіх можливих коштів для ремонту доріг селища по проектах, документація на які уже готова.
Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>