ТРИСТОРОННІЙ ПРОЕКТ З ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ПРОЙШОВ ПЕРШИЙ ТУР

Тристоронній проектНещодавно завершився перший відбірковий етап розгляду заявок проектів транскордонного співробітництва у технічному секретаріаті у Варшаві і стали відомими результати. Так, проект «Розвиток партнерської співпраці щодо охорони природної спадщини на теренах польсько-білорусько-українського Полісся» пройшов у наступний тур. Нагадаємо, що учасниками цього проекту є Щедрогірська та Річицька сільські ради Ратнівського району (у майбутньому села Забродівської об’єднаної громади), село Світязь та смт Шацьк Шацького району, Домачевська та Томашівська сільські ради (Білорусь) та аплікант (провідний партнер) гміна Вішніце (Польща). У проекті заявники передбачили впровадження заходів з енергозбереження, технологій, які зменшуватимуть забруднення навколишнього середовища, встановлення теплових насосів, сонячних колекторів, заміну систем опалення, інші енергозберігаючі заходи.

4 квітня у Брестському районному виконавчому комітеті відбулася тристороння зустріч партнерів. Ратнівщину представляли депутат обласної ради, директор СТОВ «Ратнівський аграрій» Валентин Чернецький, Забродівський, Щедрогірський та Річицький сільські голови Микола Калачук, Раїса Панасюк та Василь Мажула, були також представники зі Світязя і Шацька.  З білоруської сторони на зустрічі були присутні очільники Домачевської та Томашівської сільрад, а з польської – провідний партнер, вуйт гміни Вішніце Пьотр Драган.

За умовами участі в проектах ті заявники, які пройшли у другий тур, до середини травня повинні виготовити проектно-кошторисну документацію на задекларовані види робіт, підготувати решту документів по проекту і подати їх на подальший розгляд тех-нічного секретаріату. І вже у червні стануть відомі результати другого туру. Якщо вони будуть позитивними, то проект отримає фінансування Європейського Союзу на впровадження енергозберігаючих заходів.

Таким чином, на зустрічі затвердили перелік об’єктів, які підлягатимуть фінансуванню, та визначили подальшу формулу співпраці партнерів.

До слова, напрямок енергозбереження у фазі проектів «Польща-Білорусь-Україна 2014—2020» визначений пріоритетним. Відтак заявки претендентів у цьому напрямку розглянуті першими. А чи матимуть шанс Забродівська та Видраницька сільські ради відремонтувати дороги за кошти ЄС, стане відомо дещо пізніше, так як у напрямку будівництва доріг цього разу подали рекордну кількість заявок.

Марія ЛЯХ

Один відгук на «ТРИСТОРОННІЙ ПРОЕКТ З ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ПРОЙШОВ ПЕРШИЙ ТУР»

  1. Oleg коментує:

    Писав і ще раз напишу.Пролетять Заброди,Щедрогір,Річиця над цим проектом як фанера над Парижем.Ратнівські чинуші заміст того щоб користуючись проектом налагодити нормальне транспортне сполучення з сусіднім Шацьким районом,а в перспективі через пункт пропуску Адамчуки з Польщею вирішили зайнятись дерибаном коштів.Треба бути повним дебілом щоб не включити в цей проект Заболоттівську територіальну громаду ,яка межує з Республікою Білорусь і знаходиться завдяки селу Гута в зоні малого прикордонного руху з Польщею.Наші сусіди білоруси чомусь включили в програму Домачево і Томашовку,а не Мокрани і Дивин.Ганьба банді Харламповича і Макарука!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>