СВЯТА МОЛИТВА І ПІСНЯ НАД ДОМАНОВИМ ЗВУЧАЛИ

Свята молитва Свята молитва1Уже дев’ять років, як у Домановому, що на самому кордоні з Білоруссю, православні звели святиню — Божий храм, ви-свячений в ім’я Микити Стовпника.

І уже дев’ять років, як звучить у ньому молитва за здоров’я і спокій, за мир в Україні, возноситься до небес хвала Богу і святим. А у престольний празник, саме у день Микити Стовпника, ця молитва посилюється, бо у співслужінні її возносять до Всевишнього разом з настоятелем храму отцем Миколою священики округи та прихожани сусідніх храмів, мешканці і з навколишніх сіл.

Село Доманове невеличке. У ньому мешкає лише 273 особи — проживають вони у 82 будинках. Проте варто зазначити, що останнім часом народжуваність у Домановому переважає смертність, значить, селу — жити. У нинішньому році в цілому по Млинівській сільській раді, в складі якої і Доманове, народилося троє дітей, і усі вони, що дивує, у Домановому, тоді як померла у цьому селі одна особа. У минулому ж році у доманівців народилося семеро синів і дочок, половина від загальної кількості по раді — 14, померло три особи із загальних одинадцяти. Щодо новобудов, то років із п'ять тому у селі був бум — під будівництво індивідуальних житлових будинків було виділено до двадцяти місць, і не лише доманівцям, а й заїжджим. Правда, у стадії будівництва лише п'ять будинків.

Престольне свято розпочалося із Богослужіння у храмі, а продовжилось біля загальноосвітньої школи І ступеня, адже у селі живе лише пам'ять про клуб, який колись був. На свято зійшлося і з’їхалося багато сельчан та їхніх гостей, тим більше, що свята у селі відбуваються не так і часто. Подбали про його організацію завідуюча Млинівським клубом Галина Корнелюк та активна аматорка, вчитель музики Млинівської школи Надія Карпік, сільська рада.

Розпочала святкове дійство ведуча, секретар сільської ради Надія Хозей, яка надала слово місцевому священику отцю Миколі. Він щиро привітав усіх зі святом. Вітали доманівців та їхніх гостей і сільський голова Анатолій Оніщук та помічник народного депутата України Степана Івахіва Володимир Бащук, які й вручили подарунки окремим мешканцям села.

На святі були відзначені подарунками від Степана Івахіва наймолодші жителі села — близнятка Володимир та Єва Мосюки, багатодітна мама Валентина Горун, яка разом з чоловіком народила і виховують п'ятеро малолітніх дітей, подружня пара, яка у шлюбі більше 60 років, — Марко та Євдокія Горніки, іменинники дня Олена Козак та Анастасія Шевчик. А вже подарунками від сільської ради — наймолодша подружня пара — Володимир та Альона Мосюки, ветеран праці Анастасія Козак, яка майже сорок років віддала роботі у місцевому ФАПі і до цих пір її поважають у селі.

А вже зі святковим концертом виступили квартет першо-класників у складі Єгенії Ярмошук, Марії Карпук, Мирослави Поліводи, Дарії Штик та учениці третього класу Христини Ярмошук – учнів Доманівської школи, вокальний жіночий гурт вчителів Млинівського навчально-виховного комплексу «Калинонька», дитячий вокальний ансамбль «Дивоцвіт», фольклорний колектив, в репертуарі якого пісні відомого «Лісапєдного батальйону», дует у складі Надії Карпік та Марії Карпік, юна солістка Іванка Шикута та гумористи Галина Горнік із Млинового та доманівські школярі Андрій Омелянчук, Дмитро та Єгор Пашуки.

Опісля концерту відбувся розіграш лотереї. Супер-приз — мікрохвильова піч від фонду Степана Івахіва «Патріоти Волині» — довівся Аліні Ліхван.

А вже що дітям була любина на святі! Адже вперше у їхньому селі працював дитячий атракціон. Ближче до вечора розпочалася дискотека, живу музику замовила молодь села, хоча її і не так багато у Домановому.

Свято вдалося на славу, тож доманівці і їхні гості дякують за його проведення організаторам та народному депутату України Степану Івахіву за подарунки.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>