СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ – У ПОЛОГОВОМУ ВІДДІЛЕННІ

свідоцтво1Ще з початку 2016 року  Ратнівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Волинській області приєднався до пілотного проекту Міністерства юстиції України щодо видачі свідоцтв про народження дитини безпосередньо в медичних закладах.

З тих пір батьки новонароджених ратнівчан мають можливість протягом 24 годин отримати свідоцтво про народження своєї дитини прямо в пологовому відділенні центральної районної лікарні без черг і незручностей.

Як повідомила нам начальник відділу реєстрації актів цивільного стану Валентина Дудік, Міністерство юстиції та міністр Павло Петренко ставили перед собою завдання, щоб юстиція стала ближчою до людей, а послуги – більш корисними та доступними, і цей проект став успішним.

Валентина Несторівна розповідає, що працівники відділу, отримавши телефонний дзвінок з пологового будинку, приходять до медичного закладу  для того, щоб прийняти для проведення державної реєстрації народження необхідні документи та видати свідоцтво про народження маляти. Батькам потрібно лише скласти заяву, мати при собі паспорти, медичне свідоцтво про народження дитини та свідоцтво про шлюб.

За словами начальника відділу, безпосередньо у пологовому відділенні центральної районної лікарні з моменту за-провадження пілотного проекту (з початку 2016 року) зареєстрували 107 народжень, 26 із них вже у 2017 році. Відтак ця послуга користується неабияким попитом. Вона дає батькам  можливість приділити більше часу новонародженому немовляті замість того, щоб їхати у відділ реєстрації актів цивільного стану і тратити на це додатковий час.

У лікарні до цього проекту ставляться надзвичайно позитивно, ініціативу батьків про отримання свідоцтва підтримують і надають необхідну допомогу. За словами заступника головного лікаря Галини Кліщевської, у жіночій консультації, гінекологічному та пологовому відділеннях жінкам розповідають про можливість отримання свідоцтва про народження дитини ще в лікарні, так як послуга є і зручною, і корисною одночасно. А працівникам відділу реєстрації актів цивільного стану забезпечують належні умови праці.

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>