Соборність рідної землі — основа нації й народу

соборність соборність1 соборність2Година історії, приурочена до Дня Соборності України, відбулася минулої п'ятниці у центральній районній бібіліотеці за участі представників влади, громадськості, духовенства.

Соборність постійно жила у мріях українців. Рівно 97 років тому, 22 січня 1919 року, був проголошений Акт возз'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в одну єдину і соборну державу. Саме тоді на Софіївському майдані в Києві відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів. Виголошення соборної ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності. Цей день увійшов до календаря як велике державне свято, і відзначили його ратнівчани на належному рівні. Присутні переглянули відеоролик про історичні події, які сформували підгрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. Представники учнівської молоді декламували вірші, звучали тематичні композиції від художнього колективу районнного будинку культури «Ратнівські візерунки». Висловив тверду впевненність, що Україна переможе, а путінська імперія розвалиться, голова районної ради Михайло Макарук:

— Пам'ятаймо — головною, незаперечною, неперехідною цінністю для всіх нас є незалежна, соборна держава, — звертався до присутніх Михайло Михайлович. — Лише за умови суспільної єдності, політичної й економічної незалежності ми можемо претендувати на гідне місце України у світі. Нехай День Соборності України назавжди буде джерелом впевненості у нашому кращому майбутті. Зичу усім жителям Ратнівщини здоров'я і злагоди, сил та натхнення, успіхів та задоволення від роботи на благо нашої Вітчизни! Хай розум, воля і любов до рідного краю згуртовують нас для здійснення високої мети — процвітання соборної незалежної демократичної могутньої України, надійної запоруки миру, добробуту й щасливого життя її народу. Впевнений, що день прийдешній принесе нам світле почуття радості від усвідомлення власної причетності до розбудови наших сіл, селищ району, області та усієї України.

Директор навчально-виховного комплексу «загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня — дитячий садок» с. Заброди Роман Тарасюк у своїй промові навів історичні дані. Відмітив, що у кривавій боротьбі за соборність та незалежність Україна втратила цвіт нації — кращих синів та дочок, і нам завжди варто пам’ятати про єдність, адже через роздробленість політичну та внутрішні чвари було знищено Київську Русь, через боротьбу за владу недовго існувала козацька держава Гетьманщина. Саме через відсутність консолідованої політичної позиції щодо майбутнього України зникла й Українська Народна Республіка, а народ майже на 70 років потрапив в окупаційний режим більшовиків. Згадав Роман Леонідович і про нинішні події на сході нашої країни, де знову ворог зазіхає на суверенітет України, проте висловив впевненість, що ми зможемо об’-єднатися та подолати труднощі і наші діти будуть жити на своїй квітучій Богом даній землі.

Привітав із державним святом від імені духовенства району благочинний Ратнівської округи отець Анатолій. Він побажав присутнім Божої милості, взаєморозуміння, терпіння, братерської любові, висловив надію, що Господь почує молитви і настане довгоочікуваний мир у нашій державі.

Завершився захід виконанням Державного Гімну України.

Леся ГРІНЧУК

Один відгук на «Соборність рідної землі — основа нації й народу»

  1. Назар коментує:

    Україна- понад усе!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>