Скільки нас?

діти в кап свадьбаЗНАЙШЛИ В КАПУСТІ ЧИ ПРИНІС ЛЕЛЕКА?
Завершився 2015 рік. Уже впевненою ходою крокує по землі 2016, але є що підрахувати за попередній. Протягом 2015 року в нашому районі з’явилося на світ 706 нових мешканців. На жаль, показник 2014 року ми не перевищили. Тоді народжень було 820. Хоча менше народилося, але менше на 12 осіб і померло (672 у 2015 році, а 684 у 2014 році), тобто природний приріст становив 34 особи.
У Ратному народилося 134 немовляти, що в порівнянні з попереднім роком на 41 дитину менше. І хоч Заболоття має статус селища міського типу, однак діток тут народжується менше (54, у 2014 році 61), ніж у деяких сільських радах. Лідирує, як завжди, Гірників-ська сільська рада, де лелека завітав у хати 75 батьків. Слідом за нею Річицька. Там, як і в Заболотті, народилося 54 немовляти, це лише на одну дитину менше, ніж у минулому році. Третє місце серед сільських рад посіло Велимче (44 дитини), обігнавши Жиричі (у 2014 році тут було 49 малюків, а у Велимчі 46). Вже другий рік поспіль по 36 дітей народжується в Самарах, що в 2015 році вивело сільську раду на четверте місце в районі. А в Жиричах народилося 32 дитини. Наступну позицію зайняли села Забродівської сільради (29 народжень). У Замшанах і Здомишлі однакові показники і народжуваності (26), і смертності (31). У Прохідській сільській раді з’явилося на світ 25 маляток. У Видраниці й Гуті народилося по 24 немовляти, в Турі – 21, в Самарах-Оріхових – 19, в Поступелі і Кортелісах – по 13, в Датині і Щедрогорі – по 12. Не перетнули рубежу 10 народжень 5 сільських рад – Залухівська (9), Межиси-тівська (8), Заліська (7), Млинівська (6), Височненська (3).
У 13 сільських радах і в селищі Заболоття смертність переважає народжуваність. У Залісах на 17, у Залухові на 16, у Турі на 13, у Заболотті на 10, у Височному та Щедрогорі на 7, у Поступелі на 6, у Замшанах, Здомишлі та Млиновому на 5, у Датині та Межиситі на 4, у Кортелісах на 2, у Проході на 1. У Видраниці і Забродах кількість народжень дорівнює кількості смертей.
За даними відділу реєстрації актів цивільного стану, найбільш розповсюджені імена в районі для хлопчиків – Матвій, Андрій, Микола, Дмитро, Максим, Нікіта, Захар, Марк, Назар, Олександр. Найпопулярнішими іменами для дівчаток стали Анна, Поліна, Софія, Вероніка, Дарина, Катерина, Марія, Вікторія. Був багатий 2015 рік і на рідковживані імена. Так, хлопчиків називали Орест, Серафим, Влад, Данііл, а дівчаток – Іларія, Сарра, Ніка, Слава.
Кажуть, що дітей знаходять у капусті, а комусь їх приносить лелека. Це, звісно, казки. Тож нехай, незалежно від урожаю капусти чи кількості лелечих сімей, кількість жителів Ратнівщини щороку невпинно зростає.
ВЕДИ, НАРЕЧЕНИЙ, ДО ШЛЮБУ…
2015 рік був відносно багатий на одруження в селах і селищах району. Попри те, що шлюбів уклали на 26 менше, ніж у 2014, загальний показник непоганий – 309 пар створили сім’ї протягом 2015 року.
Як повідомили у відділі реєстрації актів цивільного стану, най-більше хлопців і дівчат стало на рушничок щастя в Ратному (86 пар). На другій сходинці – Заболоття (33), далі – Гірники (23). У Велимчі 17 пар поєднали свої долі, у Жиричах – 16, в Замшанах – 14, у Річиці – 13. По 12 нових сімей створили у Залісах і Здомишлі, по 10 – у Гуті та селах Забродівської сільради. У Прохідській, Самарівській та Турській сільських радах відгуляли по 9 весіль, у Видраниці – лише 7, у Кортелісах, Млиновому, Самарах-Оріхових – по 5. У відносно невеликих сільрадах уклали менше, ніж по 5 шлюбів. Це Поступельська (4), Височненська, Залухівська, Межиситівська (по 3), а в Датинській побралися тільки один юнак і дівчина. На жаль, сумна статистика 2015 року для Щедрогора. Там смертність перевищує народжуваність на 7 осіб і в жодному з чотирьох сіл сільської ради не зареєстрували шлюб.
Так чи інакше, в районі чимало молоді, на яку покладена місія продовження роду ратнівчан, тож бажаємо молодятам щасливого подружнього життя. Кохайте і будьте коханими.
Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>