Семінар для опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів 

Миколай Опікуниз питань захисту прав та законних інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, відбувся у райдержадміністрації напередодні дня святителя Миколая Чудотворця

На зустрічі розглядали ряд питань та давали змістовні відповіді радник голови облдержадміністрації Андрій Харлампович, директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Костючик, начальник управління соціального захисту Микола Бебес, начальник відділу молоді та спорту Тамара Хитрич, начальник служби у справах дітей  Сергій Ковч, завідувач сектору опіки і піклування служби у справах дітей райдержадмі-ністрації Наталія Токарська, головний спеціаліст відділу Держземагенства у районі Тетяна Космін. Присутніми були також керівник апарату райдержадміністрації Світлана Юзепчук, начальник відділу з питань управління об’-єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ району виконавчого апарату районної ради Сергій Данилевич.

Зі словами вдячності та пошани звертався до запрошених на семінар Андрій Харлампович. Висловив надію на краще державне забезпечення і запевняв, що державою така категорія людей не буде забута, завжди вони матимуть підтримку у вихованні підростаючого покоління у своїх повноцінних сім’ях. І які б життєві ситуації не трапилися, можуть розраховувати на підтримку, допомогу, завжди будуть раді співпраці та щирості у спілкуванні на таких організованих зустрічах.

Тож семінар відбувся у жвавому спілкуванні та обговоренні. Піднімалися питання про вартість і якість харчування у школах району, про краще грошове забезпечення державою, про пільги при вступі та навчанні у вищих навчальних закладах, про наведення порядку у сільських барах. Детально розповів про право дітей на отримання пенсій, пільг, державної соціальної допомоги Микола Бебес, зауважив, що певні категорії отримують вагомі виплати, а це — два прожиткових мінімуми на кожну дитину до її повноліття. Також повідомив, що з вересня цього року призначаються вони не на шість місяців, а на рік, тобто в управління соціального захисту тепер раз у рік потрібно буде подавати необхідні документи. Долучилася до бесіди Наталія Токарська, яка у порівнянні із сусідньою Білоруссю, навела приклади державних соціальних виплат і як стало відомо, в Україні вони набагато кращі. Згідно зі статистичними даними, у нашому районі проживає 29 сімей опікунув, піклувальників, у яких виховується 40 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 4 прийомні сім’ї, у яких виховується 6 дітей даної категорії, та один дитячий будинок сімейного типу, у якому виховуються 7 дітей зазначеної вище категорії. На зустріч прибули Любов Філіпчук, Марія Пінкевич, Тетяна Шиманська, Лідія Пінкевич, Марина і Віктор Романики із Ратного, Ірина Глинянко, Ніна Глущук, Любов Алламова, Анастасія Шевчук із Заболоття, Жанна Смальчук із Зоряного, Олена Арендарук із Заліс, Лідія Шевчик, Зінаїда Ващенко із Кортеліс, Надія Лук’янюк, Олег і Вікторія Шумакові із Видраниці, Лідія Решетовська із Поступеля, Оксана Дмитрук із Шменьок, Світлана Глушко із Прохода, Олена Сачанюк із Гути, Микола Миронюк із Замшан, Світлана і Олександр Тарасюки із Самарів, Світлана і Микола Тарасюки із Самарів-Оріхових.

Непростою життєвою ситуацією поділилася опікун Любов Філіпчук. У її онуки, яка є круглою сиротою, надзвичайно важкий стан здоров’я, дівчинка має групу інвалідності. За свої шістнадцять років перенесла дві важкі операції, гроші на які збирали, як кажуть, усім миром, та на даний час, щоб підтримувати стабільний стан здоров’я, потребує чималих коштів на лікування. Любові Іванівні надали необхідні консультації, вислухавши, через які терни пройшла жінка, матеріально підтримати її зголосилося подружжя Романиків – Марина та Віктор.

Ірина Костючик розповіла про роботу районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, просила звертатися за допомогою у вирішенні будь-яких питань, і спільними зусиллями дітки будуть рости у справжніх сім’ях, будуть знати, що таке сім’я на майбутнє і не повторюватимуть помилки своїх генетичних батьків. Детальніше зупинилася на пільгах для даної категорії дітей. Ірина Петрівна привітала усіх зі святом Святого Миколая, висловила слова вдячності за відповідальність у вихованні, за те, що не відмовилися від дітокі віддають їм усю свою любов.

Змістовні відповіді на запитання щодо отримання та виготовлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, паї, їх спадкування та дарування давала Тетяна Космін. Про захист майнових, житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, розповів Сергій Ковч, про оздоровлення у таборах — Тамара Хитрич.

Семінар закінчився на позитивній ноті, вітаннями начальника служби у справах дітей райдержадміністрації. Тим часом у барі-кафе «Царський Хутір» з благодійної ініціативи власниці Зоряни Сивоконь діток частували смачними обідами. Вихователі Ольга Оніщук та Наталія Дудка Ратнівського дитячого ясел-садка №1 тішили дітей розважальною програмою, від служби у справах були вручені солодощі. Тож хорошого настрою та незабутніх емоцій вистачить надовго.

Леся ГРІНЧУК

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>