Річицька сільська рада

Річиця мельники-річицькі1 Річиця піски річиця, школаРічицька сільська рада, до складу якої входять Річиця, Піски-Річицькі та Мельники-Річицькі, має територію 6872,3 гектара. Увійшла вона до складу Забродівської об’єднаної територіальної громади.

З історії Річиці та Річицької сільської ради. Перша писемна згадка про село датується 1502 роком. За письмовими свідченнями, село Річиця на початку ХVІ століття належало українізованим князям Сангушкам, які постійно сперечалися за володіння тими чи іншими землями. У 1557 році село  й інші навколишні землі були приєднані до королівських володінь. У ХІХ столітті тривалий час воно входило до Кобринського повіту Гродненської губернії, а у 1840 році  ввійшло до складу Волинської губернії,  у 1906 році належало до Хотешівської волості Ковельського повіту. Налічувалось тоді 258 дворів й мешкало 1744 особи. Та під час Другої світової війни, оскільки село було у прифронтовій зоні, кількість  населення різко зменшилася. У 1945 році у селі та у шести навколишній хуторах налічувалося всього 150 будинків, проживало 678 чоловік.

Сільська рада була започаткована у 1939 році, її роботу відновлено у 1944. Впродовж останніх одинадцяти років головою сільської ради є Василь Мажула. До речі, до війни і у повоєнний період функціонували сільські ради і в Мельниках-Річицьких та у Пісках-Річицьких, у цих селах були колгоспи ім. Хрущова та «Більшовик», які  згодом увійшли у Річицьке господарство.

На початок 2002 року у Річиці було обліковано 348 господарств, 343 житлові будівлі. Населення — 1342 особи.

На сьогодні на території Річицької сільської ради проживає 2703 особи, з яких  1328 — у Річиці,  850 – у Мельниках-Річицьких  і 525 – у Пісках-Річицьких.  П’ятнадцять років тому у Річиці проживало на 14 осіб більше, у Пісках-Річицьких -  на  21 особу більше, а ось у  Мельниках-Річицьких навпаки — на  41 особу менше. Отож за ці останні роки кількість населення збільшилася лише у Мельниках-Річицьких, але в цілому впродовж останніх десяти років народжуваність переважає смертність, зменшується кіль-кість населення за рахунок міграції.

Якщо взяти кількість населення за віком, то на території Річицької сільської ради проживає 353 дошкільнят, з яких найбільше у Річиці – 185, і найменше у Пісках-Річицьких – 45, дітей шкільного віку – 501, найбільше у Річиці – 241, найменше у Пісках-Річицьких – 102, молодих людей віком від 17 до 35 років – 661, віком від 55 років і старші – 575 осіб, одних і інших найбільше у Річиці, найменше — у Пісках-Річицьких.

У всіх трьох селах працюють навчально-виховні комплекси «загальноосвітня школа – дитячий садок»: у Річиці — І-ІІІ ступеня, в інших двох – І-ІІ ступеня.

На території ради 840 житлових будинків, з яких 44 хати-пустки, з них 399 будинків — у Річиці (14 пусток), у Мельниках-Річицьких - 259 (19 пусток), у Пісках-Річицьких – 182 (11 пусток).

Варто відзначити, що на території ради ведеться активне будівництво індивідуальних житлових будинків. Лише торік розроблено і затверджено зміни до генплану усіх трьох сіл: у Річиці створено новий житловий район в урочищі Куликівка на 50 місць, більшість з яких вже роздані, у  Мельниках- Річицьких виросла нова вулиця 8 Березня, на якій 6 будинків, у  Пісках-Річицьких –  урочище Скрипиця на 44 земельні ділянки, 10 з яких вже віддані. Всього до 50 місць взяли протягом минулого і нинішнього року  під будівництво індивідуальних житлових будинків.

Минулого року на території ради народилося 55 діток – найбільше у Мельниках-Річицьких – 29, це більше, ніж у двох інших селах, разом взятих,  померло 44 особи – найбільше у Річиці – 26. У  нинішньому ж році народилося 15 дітей, померло 17 осіб.

Щодо весіль, минулого року створено 10 нових сімей, в цьому році вже 4.

На території ради функціонує три православних храми  і дві  протестантські общини. У Річиці та Пісках-Річицьких храми Української православної церкви (Московського патріархату), у  Мельниках-Річицьких — Київського,  у Річиці — молитовний будинок євангельських християн-баптистів, у Мельниках-Річицьких – євангельських християн в дусі апостола. Функціонує амбулаторія загальної практики сімейної медицини у Річиці, у інших селах — ФАПи, три клуби, дванадцять торгових об’єктів, з яких п’ять у Річиці, в тому числі  один бар, відділення поштового зв’язку, місцева пожежна команда та виробнича дільниця Ратнівської філії ПРАТ «Волиньобленерго» у       с. Річиця.

Колективне господарство створене у 1949 році, яке нині має назву СВК «Прип’ять».

На території ради проживає 16 учасників АТО, 5 воїнів – інтернаціоналістів,  було зареєстровано 170  матерів-героїнь, тобто майже кожна третя мама має звання «Мати-героїня».

Мешканці сіл ради утримують більше 400 корів і майже 400 коней. Мають у користуванні 140 тракторів, у Мельниках-Річицьких більше, аніж у Річиці і Пісках-Річицьких, разом узятих.

Відбулося  16 сесій сільської ради сьомого скликання, на яких в основному   розглядалися земельні та бюджетні питання. Бюджет щороку сільська рада виконувала і перевиконувала. Розпочато капітальний ремонт приміщення дитячого садка у Річиці,  зроблено капітальний ремонт спортзалу у НВК с. Річиця, вуличне освітлення у всіх трьох селах — встановлено 113 ліхтарів,  поточний ремонт клубу у Пісках-Річицьких, проводяться роботи по облаштуванню  стадіону у Річиці, обгороджено кладовище у Річиці.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>