Протягом останніх років Ратнівчани та жителі району спостерігають  ганебну картину, яка відбувається на автостанції

автостанція Територія автостанції знаходиться в користуванні та обслуговуванні  Приватного акціонерного товариства «Волинське обласне підприємство автобусних станцій» (голова прав-ління Потапчук Іван Матвійович).

Вже декілька років поспіль дана приватна структура відмовляється від укладання договору оренди землі на земельну ділянку, яку використовує для обслуговування автобусної станції та площадки для в`їзду та виїзду автобусів, посадки та висадки пасажирів та для стоянки автобусів в зоні очікування в смт Ратне.  Розробленим проектом землеустрою щодо відведення земельної ділянки  ПрАТ «ВОПАС» в оренду, дирекція передбачила площу 0,1244 га лише для обслуговування адмінприміщення по вул. Центральна, 83, вилучивши площу, яка використовується для обслуговування автотранспорту. Сесія селищної ради даний проект землеустрою не затвердила.

Згідно зі схемою руху автотранспорту та пішоходів по території автостанції, яка розміщена на приміщенні адмінбудівлі, дирекцією ПрАТ «ВОПАС»  зазначену заасфальтовану площадку орієнтовною  площею 0,12 га використовує  для в`їзду та виїзду автобусів, посадки та висадки пасажирів та для стоянки автобусів в зоні очі-кування. Зволікання  ПрАТ «ВОПАС»  брати в оренду асфальтовану площадку, яка ним використовується, зумовлене декількома чинниками: по-перше — необхідністю ремонтувати асфальтоване покриття, яке руйнують автобуси; по-друге — в зимовий період прибиранням від снігу даної території для забезпечення в`їзду та виїзду автобусів; по-третє — прибиранням території від сміття; по-четверте і найголовніше — небажанням платити орендну плату за земельну ділянку, яка використовується Волинським обласним підприємством автобусних станцій.

З інформації, наданої Ратнівським відділенням Ковельської ОДПІ, вбачається, що ВОПАС сплатило орендної плати за 2016 рік на суму 1349 грн, хоча, за підрахунками селищної ради, при умові укладання договору мало б платити від 6 тис. грн до 22 тис. грн в рік в залежності від відсоткової ставки, яка встановлюється рішенням органу місцевого самоврядування. Тобто місцевий бюджет недоотримує орендної плати в рік в межах 15 — 20 тис. грн, які могли б бути спрямовані на вирішення інших потреб в селищі Ратне.

Підприємцям, які мають торгові точки навколо даної площі належать земельні ділянки під забудовою та по периметру будівлі один метр для обслуговування. Тому вони категорично відмовляються ремонтувати площу, яка їм не належить і використовується в основному для в`їзду, виїзду та стоянки пасажирського автотранспорту.

Крім цього, питання розмежування даної території порушувалося неодноразово протягом багатьох  років, але позитивного рішення не було прийнято через небажання дирекції брати в оренду дану територію. Селищним головою особисто неодноразово при спілкуванні з керівництвом ВОПАС порушувалося питання укладення договору оренди на фактичну площу, яка використовується підприємством. Надавалася інформація до органів прокуратури, СБУ, райдержадміністрації, районної ради про відсутність укладеного договору з ПрАТ «ВОПАС», але все безрезультатно, а власники автостанції обмежуються бюрократичними відписками. Вже другий рік діє мараторій на проведення перевірок приватних підприємств державною інспекцією, і повноважень у селищної ради зобов`язати оформити правовстановлюючі документи немає. В зимовий період постійно виникають проблеми із обслуговуванням цієї території,  оскільки проведенням благоустрою, чищенням від снігу адміністрація належним чином не займається, що ганьбить наш районний центр та призводить до справедливих нарікань з боку громадян та перевізників, які спрямовуються до селищної ради.

Тому виконавчий комітет селищної ради надав дозвіл підприєм-цям Мартинюку М.М., Тарасюк Т.С., Ятчуку М.М. на розміщення тимчасових споруд, з умовою облаштування заїзду до автостанції та належного облаштування прилеглої території, що ними було зроблено. Дані підприємці поклали за власний кошт асфальтобетон на заїзді до автостанції та провели благоустрій біля тимчасових споруд.

Завершення облаштування та ремонту виїзду з автостанції лягає на совість керівництва ПрАТ «ВОПАС».

Сергій Репета,

спеціаліст І категорії (землевпорядник)

Ратнівської селищної ради

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>