Про виконання Програми економічного та соціального розвитку селища за 2015 рік

ратнеЦе основне питання,  яке розглянули депутати селищної ради на черговій сесії, яка відбулася наприкінці травня

У 2015 році дохідна частина місцевого бюджету склала 7116,5 тис. грн. при бюджетному призначенні 6950 тис. грн., що дозволило  перевиконати бюджет майже на 166,5 тис. грн., або на 102,4 відсотка. Протягом бюджетного року збільшено та уточнено бюджет із 4 млн. 242 тис. грн. до 6 млн. 950 тис. грн., або на 2 млн. 408 тис. грн. Проти попереднього 2014 року темпи приросту доходів склали понад 200 відсотків або зросли у два рази.

Оскільки забезпечено виконання дохідної частини місцевого бюджету, як загального, так і спеціального фондів, то збалансовано профінансовані відповідно і видатки по всіх функціях згідно із кошторисними призначеннями: загального фонду – 7258 тис. грн. та спеціального – 4792 тис. грн.

Основні наповнювачі бюджету селищної ради: ПрАТ «Ратнівський молокозавод», ДП «Ратнівське лісомисливське господарство, ТзОВ «Волиньліспром», Ратнівське міжгосподарське спеціалізоване лісогосподарське підприємство, Ратнівське виробниче управління житлово-комунального господарства, ТзОВ «Спільний ліс» та інші.

Розвиток будівництва житла

Інтенсивно ведеться будівництво індивідуальних житлових будинків -  більше 350 садиб в стадії будівництва. Бажаючих отримати земельні ділянки під забудову не зменшується. Крім того, до списку на отримання земельних ділянок додалися учасники АТО — не тільки мешканці Ратного, але й з усього району. На сьогодні від учасників АТО надійшло 120 заяв, з яких 40 — від жителів селища, 80 – від мешканців сіл району. У минулому році введено в експлуатацію 44 індивідуальних житлових будинків.

Не дивлячись на глибоку економічну кризу, селище розбудовується, появляються нові сучасні будівлі, які стають окрасою нашого районного центру.

Відкрито сучасний торгівельний  заклад біля ринку по вул. Кузьміна (підприємець Ніна Маковецька), введено в експлуатацію сучасний торгівельний комплекс (підприємець Руслана Корецька). Справжньою окрасою селища стане магазин з продажу меблів по вул. Центральній (підприємець Ярослав Карпік). Після тривалої масштабної реконструкції відкрито готельно-торгівельний комплекс (підприємець Петро Пашук), добудовано двоповерхове приміщення біля магазину «Колібріс» (підприємець Леся Касянчук).

Робота житлово-комунального господарства

Протягом 2015 року  надходження ВУЖКГ склали 2 млн. 565 тис. грн..., в т. ч. від основного виду діяльності (водопостачання, водовідведення, вивезення ТПВ і ін.) – 1 млн. 539 тис. грн., інші доходи – це субвенція селищної ради, субсидія, пільги та  265 тис. надійшло з державного бюджету.

Штат комунальної служби налічує 42 працівники, на заробітну плату яких було використано 867 тис. грн. Середня заробітна плата по підприємству становить 1929 гривень. Близько 880 тис. грн. витрачено на придбання матеріалів, запчастин, палива, оплату за електроенергію. 710 тис. грн. – це податок на додану вартість, єдиний внесок, екологічний податок та військовий збір.

Найбільшою невирішеною проблемою залишається реалізація державної програми „Питна вода”. Про це ми постійно говоримо, пишемо листи у різні інстанції, звертаємось до народних депутатів, але державної субвенції так і не отримали. Тому з року в рік селищна рада поетапно проводить роботи по ремонту, заміні, або будівництві найбільш необхідних об’єктів, фінансуючи ці роботи з бюджету селищної ради. У рамках цієї програми по вулиці Шкільній вже в цьому році завершено будівництво водопроводу, де освоєно у 2015 році – 270 тис. грн., а в нинішньому – 223 тис. грн. Вперше за період експлуатації проведено  капітальний ремонт двох артсвердловин в районі водозаборів вулиці Нової та однієї по вул. Набережній вартістю 196 тис. грн.

Також вперше за період експлуатації проведений капітальний ремонт та чищення каналізаційної мережі, на що витрачено 129 тис. грн.

За рахунок внесків селищної ради в статутний капітал Ратнівському ВУЖКГ було направлено 547 тис. грн. та придбано спе-ціалізований автомобіль з викачки рідких нечистот – 194 тис. грн., фекальні та глибинні насоси — 34 тис. грн. Придбані новий причіп, роторна коса, розкидач сумішей та інший інвентар на суму 116 тис. грн.

По вул. Набережній за рахунок спів-фінансування селищної ради та державного бюджету замовник, районний відділ освіти, розпочав будівництво дитячого садка кошторисною вартістю 13,5 млн. грн., де освоєно понад 8 млн. грн. капіталовкладень, в тому числі кошти селищної ради – 864 тис. грн.

Вперше в районі в рамках Програми електрифікації новозбудованих вулиць профінансовано 243,4 тис. грн. будівництво лінії електропередач до нового житлового масиву в районі вулиць Лесі Українки та Партизанської кошторисною вартістю 992 тис. грн.

Дороги та вуличне освітлення

Яким би важким не був 2015 рік, але нам вдалося багато зробити в плані розвитку та удосконалення дорожньої інфраструктури. На капітальний і поточний ремонти, експлуатацію та утримання доріг комунальної власності з усіх джерел фінансування освоєно коштів – 4 млн. 653 тис. грн. Покладено асфальтно-бетонне покриття по вулицях Партизанській протяжністю 1120 погонних метрів кошторисною вартістю 2 млн. 110 тис. грн., Механізаторів – 270 метрів вартістю 527 тис. грн., покрито щебеневим покриттям вулиці Щорса протяжністю 510 метрів вартістю 360 тис. грн.,  Поліська та Миру протяжністю 860 метрів  вартістю 536 тис. грн., Молодіжна 350 метрів, 190 тис. грн.  Крім того, проведений капітальний ремонт пішохідної доріжки від центру селища до лікарні по вул. Газіна протяжністю 725 метрів вартістю 313,3 тис. грн. На експлуатаційне утримання доріг, грейдерування, розчистку снігу та вивезення піску на дороги селища використано понад 313 тис. грн.

На поточний ремонт вулиць Серпнева, Газіна, Шевченка, Квітнева, тротуару по вул. Центральній, стоянки біля ринку освоєно 135,3 тис. грн.

Проведено капітальний ремонт вуличного освітлення по вулицях Гранична, провулків Газіна, Короленка, Серпневій, Л.Українки, Партизанській, вулиць Прип’ятська, Б.Хмельницького і інших на суму 132 тис. грн. та придбано ліхтарів вуличного освітлення на суму майже 60 тис. грн.

Робота дитячого ясел-садка

Протягом 2015 року колектив та батьки дітей дошкільного навчального закладу за фінансової підтримки селищної ради доклали багато зусиль до проведення ремонтно-відновлювальних робіт з метою покращення умов перебування дітей в навчальному закладі.

50 тис. грн. витрачено для проведення капітального ремонту  та заміну водопро-відної мережі в  дитячому садку. Протягом літнього періоду силами працівників за допомогою батьків  було проведено біжучі ремонти приміщення 12 груп, кухні, сходових кліток, залу, коридорів, складських приміщень. Пофарбований спортивний майданчик, замінена підлога в погребі, зроблений поточний ремонт в котельні.

Ще до початку опалювального сезону було заготовлено власними силами 20 куб. м дров та закуплено ще 100 куб. м дров, на що спрямовано 38 тис. грн. Спожито 109 тонн торфобрикету на суму 92 тис. грн. Таким чином дитячий садок у 2015 році опалювався лише твердим паливом, що дозволило значно зекономити кошти.  Використано електроенергії 42 тис. кв. год. на суму 73 тис. грн.

Охорона навколишнього природного середовища

Ще в 2014 році селищна рада замовила та виготовила кошторисну документацію в межах 50 тисяч для проведення ремонтних робіт трьох гідроспоруд. Роботи в 2015 році виконані, підрядником виступило управління водного господарства. Роботи по антипаводкових заходах на постійному контролі, при потребі будуть продовжуватися.

Рівно рік минув з часу виявлення цистерни з небезпечною хімічною речовиною поблизу колишньої газокомпресорної станції.

Селищна рада уклала угоду з львівським підприємством «Сучасний центр утилізації», яке наприкінці квітня 2015 року вивезло ємність з одорантом на спеціальний завод для утилізації, за що заплачено понад 60 тис. грн.

Від площі селища через вулиці 1 Травня, Зелена, Замкова зроблена зливна каналізація, відсутність якої чимало клопоту завдавала мешканцям та гостям селища, адже під час проливного дощу площа перетворювалася в озеро. Комунальна служба здійснила відведення води по вулиці Газіна, біля райспоживспілки та на приринковій території.

Соціальний захист мешканців селища

Щорічно селищна рада фінансує селищну раду ветеранів війни та праці, спілку воїнів Афганістану, товариство УТОС, осередок спілки інвалідів. 2015 рік не став винятком, тому 30 тис. грн. під час формування бюджету було передбачено.

Згідно до «Програми соціального захисту та соціального забезпечення населення селищної ради для надання адресної матеріальної допомоги на лікування, поховання, покращення побутових умов проживання одиноких, інвалідів та на інші невідкладні цілі» було використано  269,4  тис. грн., в т. ч. проведені виплати мобілізованим по 1500 грн. кожному.

Селищна рада займалася цілим рядом інших питань, адже не тільки хлібом єдиним живе людина. Значну увагу приділяємо утвердженню здорового способу життя, особливо серед молоді. Належним чином облаштований стадіон, на якому не соромно приймати спортивні команди не тільки з нашого району, але і з сусідніх. Спортивна команда селища постійно брала найактивнішу участь в усіх спортивних змаганнях, які проходили на території району, по багатьох видах спорту ми лідируємо.

Селищна рада ніколи не стоїть осторонь усіх масових заходів, які відбуваються на території селища, особливо таких масштабних і величних, як зустріч Новорічних та Різдвяних свят, 9 Травня, День визволення району від німецько-фашистських загарбників, День селища, День Незалежності та інші.

Особливої підготовки потребує проведення свята селища, яке ми в 2015 році, так само як і в попередній, присвятили збору коштів для воїнів-атовців. Тому програма святкування була в основному присвячена дітям, для яких були запрошені різноманітні атракціони.

Надія РОМАНЮК,

заступник  Ратнівського селищного голови

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>