ПОСТУПЕЛЬСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Поступель Поступель1 Поступель2 Поступель3Поступельська сільська рада, в складі якої села Поступель, Адамівка та Зоряне, була створена у 1940 році і функціонувала впродовж 77 років. Останніх одинадцять років очолює її Сергій Борисюк, учасник АТО. Загальна площа ради 3490 гектарів, з яких 820 гектарів — площа населених пунктів.

Нині ж шляхом об'єднання рада увійшла до складу Забро-дівської об'єднаної територіальної громади.

Якщо глянути в глиб історії, то про Поступель перша писемна згадка виявлена за записами 1528 року. У кінці ХІХ століття за-фіксовані дані, що у Поступелі було 84 двори і в них мешкало 438 душ. На 1945 рік до сільської ради, окрім Поступеля, входило ще вісім хуторів — налічувалося 180 будинків, у яких мешкало 872 особи. А вже через п'ятдесят сім років, у 2002-у, лише у Поступелі обліковано 275 домогосподарств, 245 житлових будівель, у яких проживало 735 осіб. Зникли хутори, окрім Адамівки та Задів, який було перейменоване у Зоряне, — вони набули статус сіл, і на 2002 рік в Адамівці було обліковано 108 господарств, 92 житлових будинки, в яких мешкало 268 осіб, у Зоряному — 103 господарства, 94 житлових будинки і 250 осіб. До речі, у Адамівці з 1940 року і у післявоєнний час навіть діяла самостійна сільська рада, функціонував деякий час колгосп ім. Чапаєва.

На час об'єднання на території Поступельської сільської ради проживає 1031 особа, з яких 643 — у Поступелі, 195 — у Адамівці, 193 — у Зоряному. Якщо взяти за віковими групами, то налічується 99 дітей віком до 6 років, 143 — шкільного віку, молоді від 17 до 35 років — 245 осіб, і 241 пенсіонер.

На території ради функціонує дві школи: НВК «загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня — дитячий садок» с. Поступель, яка веде свою історію із початкової у 1940 році, а далі, із 1993 — середня, а три роки тому її добудували, осучаснили; НВК «загальноосвітня школа І-ІІ ступеня-дитячий садок» с. Зоряне, який має такий статус із минулого року, долучивши до себе дітей с. Адамівка, після того, як двері Адамівської початкової школи закрили (у 2016 році) через відсутність достатньої кількості дітей.

На території Поступельської сільської ради функціонує три ФАПи, три клуби, СВК «Світанок», який ось уже 36-й рік незмінно очолює Микола Олександрович Штик, два православні храми: у Поступелі в ім'я Св. Дмитра Солунського, який відродився у 1994 році, і в Адамівці — в ім'я Кирила і Мефодія, збудований у 2013 році, та поштове відділення зв'язку, п'ять магазинів, з яких три у Поступелі. Правда, бару на території ради немає. Працює аж сім пилорам, з яких чотири у Адамівці.

Демографічна ситуація невтішна: у минулому році на території ради народилося 9 дітей, за чотири місяці 2017 — 4, померло торік 23 особи, цього року — 8. Щорічно смертність значно перевищує народжуваність. Минулого року одружилося вісім пар, у цьому році — чотири.

Не активні поступельчани і в будівництві. Останнім часом ввели в експлуатацію лише три новобудови, ще три сім'ї взяли місця під будівництво. Всього ж на території ради 419 жилих дворів і аж 67 хат-пусток, з яких найбільше у Поступелі — 35. І це незважаючи на те, що до усіх сіл дорога із щебеневим покриттям, хоч дорожнє полотно і потребує капітального ремонту, окрім того, до міжнародної дороги Ковель-Брест, до райцентру не так і далеко. Проте на території ради немає жодного озера, не протікає й річка, зате край багатий лісами.

Як працювала Поступельська сільська рада? У сьомому скликанні відбулося 13 сесій, на яких в основному розглядались бюджетні та земельні питання. Бюджет сільська рада щорічно виконує. Останнім часом у селі добудували школу, відкрили ще одну групу у дитсадку, обгородили кладовище, грейдерують грунтові дороги.

На останньому засіданні виконкому розглядалось питання про присвоєння почесного звання «Мати-героїня» жінці, у якої п'ятеро дітей. Всього ж на території ради проживає 34 матері-героїні, 15 учасників АТО, два воїни-інтернаціоналісти.

Жителі всіх трьох сіл ради живуть в основному за рахунок сільськогосподарської праці, від сезонних заробітків, соціальної підтримки держави та незначна частина — заробітної плати. У їхньому володінні 42 трактори, 1 вантажний автомобіль, 6 комбайнів, майже 200 коней, майже 350 голів ВРХ, з яких 233 корови. Нинішнього року поступельчани значно збільшили поголів'я молодняка.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>