ПОНЕДІЛКОВЕ ВІДЛУННЯ ЗАЛУХІВСЬКИХ ПОДІЙ

понеділкове відлуння залухівських подійУ понеділок вранці після суботніх подій, коли в селі Залухів відбулося протистояння православних Київського і Московського патріархатів (до місцевого храму зійшлися прихильники УПЦ КП, приїхали священики і послідовники цієї конфесії, а також представники «Правого сектора» у військовій формі, у відповідь на що зібралися православні села Московського патріархату, священнослужителі і прихожани церков району), у Ратному в Амфілохіївському храмі відбулися збори священиків району та представників їхніх громад. На них прийняли рішення звернутися до очільника «Правого сектора» в Ратнівському районі Андрія Гурківського та настоятеля Іллінського собору селища Ратне Романа Бодака із проханнями не зазіхати на святині православних Московського патріархату.

Для цього представники усіх громад на чолі зі священиками прибули на територію приватного підприємства Андрія Гурківського і висловили свої прохання та вимоги. Перш за все, просили дати відповіді на цілий ряд запитань, вибачитися перед православними району за образу блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Онуфрія і не ображати цим самим священиків. У відповідь він казав, що жодним чином своїми словами не хотів образити священиків, проте від своєї думки про патріарха Кирила не відступиться. З натовпу звучало безліч вигуків, питань і претензій, люди допитувалися в Романа Бодака, чому представники Київського патріархату приїхали в Залухів, на що він відповідав, що там функціонує зареєстрована релігійна община, у селі зібрали підписи за храм Київського патріархату, і вони приїхали помолитися, а «Правий сектор» мав забезпечувати порядок. Представники «Правого сектора» пояснювали, що виконували свою безпосередню функцію – захист прав українців, які цього потребують. Благочинний Ратнівської округи протоієрей Анатолій Гурський прочитав Грамоту предстоятеля Російської православної церкви Олексія ІІ про повну незалежність і самостійність української православної церкви і його звернення до тодішнього міністра юстиції України Василя Онопенка про відсутність будь-якої адміністративно-фінансової підзвітності Московській патріархії. Розгорнулася словесна міжконфесійна боротьба на релігійному та історичному підґрунтях. Присутні говорили, що вони не проти, більше того, вони не заважали і не заважатимуть розвитку цієї гілки православ’я у районі, одне, чого вони хочуть, щоб не зазіхали на їхні храми. Одні доводили іншим свої переконання, однак у кінцевому підсумку домовилися, що Андрій Гурківський вибачиться за сказане в адресу митрополита Онуфрія, а православні Київського патріархату не зазіхатимуть на святині Московського. Акція закінчилася мирно, представники обох сторін протистояння потисли один одному руки. У процесі перебігу акції для підтримки порядку прибули представники райвідділу міліції, проте чи завершиться усе на цьому етапі, покаже час.

Марія АНДРІЄНКО

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>