ПО ЧОРНИЦІ — ЦІЛИМИ СІМ’ЯМИ

У розпалі сезон збору чорниць. Люди надіялися, що зароблять на них якусь копійчину, та ще, як тільки почали цвісти ягоди, зрозуміли, що сподівання можуть бути марними. Ягідниці бідкаються, що ягода не вродила. Згадують із захопленням минуле літо, коли окремим із них, вже, напевно, аж вельми завзятим, вдалося заробити до тисячі доларів за сезон. Вони назбирували по декілька відер ягід за вдень, особливо ті, хто їздив по цю цілющу ягоду у білоруські ліси. А нині ледь назбирують десяток кілограмів за день. Не знаю, чи то жартували, чи й насправді так було, що торік у Замшанівському лісі за ягодами бачили людей навіть на… стільчиках.

Та цьогорічна ягода – не рівня торішній, значно дрібніша, нікудишня. Проте ціна значна краща минулорічної.  І у пошуках, де заробити, у лісі, як кажуть, і старі, і малі, часто можна зустріти і чоловіків. Ціна на ягоду у перші дні радувала, була навіть понад 60 гривень за кілограм, але відразу й розчарувала, наступного дня знизившись аж на 10-15 гривень. І це при тому, що і ягід в лісі стає значно менше з кожним днем.

А кожен ранок для ягідниць розпочинається із думкою-вгадуванням, яка ж ціна чекає на них сьогодні, чи вдасться заробити. Бо для селян – це мало що не єдиний заробіток влітку, хоча і дуже важкий. А ціна «грається» — то вгору йде, то вниз падає, дратуючи селян. Кажуть, вона знову піднялася, у суботу ягоду можна було продати за 52-58 гривень.

— У суботу я заробила майже 700 гривень, — говорить одна із ягідниць. — Важко, бо ягід майже немає, але де такі гроші можна заробити за один день? Тож збиратиму ягоди до останнього, поки й прийматимуть їх.

Люди масово в лісі, сім’ями. Плачуться, що немає ягід, але, якщо сім’єю піти в ліс, то можна заробити немалі гроші. А окремі вже стали знову їздити у білоруські ліси. Там ще кращий заробіток, хоча до торішнього не прирівняти, як і ягід. Люди сподіваються, що ціна на ягоди більше не буде падати, хоча спрогнозувати, яка вона буде надалі, ніхто не береться. А ось ліміт на чорницю для нашого району встановлений значно більший, аніж минулого року. На території району працює чотири фізичні особи-підприємці та дві юридичні особи, які придбали лісові квитки на заготівлю ягід чорниці на 235 тонн, тоді як минулого року ліміт був виділений на 137 тонн.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>