ПІДПИСАЛИ УКРАЇНСЬКО-БІЛОРУСЬКІ УГОДИ ПРО СПІВРОБІТНИЦТВО

підписали угоди про співробітництвоНещодавно відбулася робоча поїздка заступника керівника апарату райдержадміністрації, начальника організаційного відділу апарату РДА Віталія Хвесика, Заліського сільського голови Віктора Корецького та Прохідського сільського голови Олександра Гресика у селище Дивин Кобринського району Білорусі з метою підписання угоди про партнерство.

Українців радо вітав на білоруській землі Дивинський сіль-ський голова Олександр Рєзанко. У ході зустрічі сторони підписали двосторонні угоди про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво.

Діяльність голів Заліської та Прохідської сільських рад пояснюється намірами взяти участь у конкурсному відборі Програми територіального співробітництва країн Східного партнерства Білорусь-Україна. Це програма, орієнтована на сприяння сталому розвитку транскордонного співробітництва між прикордонними регіонами-учасниками з метою підтримки соціально-економічного розвитку цих регіонів. Серед пріоритетів і напрямків діяльності програми: поліпшення умов життя місцевих громад у прикордонних районах шляхом реалізації спільних проектів на підтримку соціально-економічного розвитку, вирішення спільних проблем у сферах навколишнього середовища, зайнятості, охорони здоров’я та інших галузях, що становлять взаємний інтерес та мають транскордонне значення, культура, освіта та спорт.

Підписанти дрмовились розвивати співробітництво у галузях промисловості, сільського господарства, транспорту та торгівлі, науки, техніки, освіти та охорони здоров’я, культури і мистецтв, розвитку туризму і спорту, екології та раціонального використання природних ресурсів.

Еліна Бохенська, спеціаліст І категорії сектору інфраструктури та туризму відділу економічного розвитку, торгівлі, інфраструктури та туризму райдержадміністрації, яка займається координаційною діяльністю із впровадження міжнародних проектів за участю територіальних громад Ратнівського району, розповіла, що на даний момент ведеться робота щодо запуску програм транскордонного співробіт-ництва, в яких прикордонні з Польщею та Білоруссю території України можуть брати участь. Ці програми мають великий бюджет та спрямовані на вирішення актуальних для нашого району проблем розвитку. Проте для участі в них слід дотриматися певних умов: ініціативи повинні бути спрямовані на вирішення проблем, які є спільними для обох сторін, усі заходи та роботи повинні відповідати можливим видам діяльності в рамках стратегій програм.

Підписані українсько-білоруські угоди про співробітництво – це один із першочергових кроків, які слід зробити на шляху до участі в конкурсі з відбору проектів.

Таким чином очільники Прохідської та Заліської сільських рад засвідчили про свої наміри брати участь у програмах транскордонного співробітництва, які фінансуються Європейським Союзом, адже це дасть можливість залучити додаткові, позабюджетні кошти для розвитку своїх територіальних громад.

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>