ПІДПРИЄМСТВО НАРОЩУЄ ОБСЯГИ І ВПЕВНЕНО ЙДЕ ВПЕРЕД

сарапін 1 сарапін 6 сарапін 7 сарапін 8 сарапін володяЗа роки незалежності чимало підприємств у районі, в тому числі й переробних, відійшли у небуття, і в результаті багато людей залишилось без роботи. А нові, переважно малі підприємства, якщо і працюють, то, в основному мають невеликі обсяги виробництва і з невеликим використанням робочої сили. Фізичні ж особи-підприємці в основному займаються лише торгівлею.
У Ратному ось уже більше десяти років, як на базі колишнього «Райагропостачу» запрацювало українсько-іспанське підприємство «Волиньліспром», яке займається глибокою переробкою деревини. І воно єдине в районі та одне з небагатьох в області має саме такий вид діяльності з таким масштабом переробки лісу.
Підприємство, яке з перших днів функціонування очолює Володимир Сарапін, з кожним роком нарощує обсяги виробництва, а разом з тим збільшує і кількість найманих працівників та відрахування у бюджети різних рівнів. А ще, якщо взяти на державному рівні, залучає в Україну валюту. Адже вся продукція «Волиньліспрому» йде на експорт, поставляється в основному в Іспанію та Францію.
На підприємстві виготовляють сім видів дощок для підлоги, дошки для сходинок і під сходинки, брус на вікна, щит меблевий — дещо із застосуванням фанери. Вся продукція в основному із дуба, частково із ясена, які закупляють на тендерах у Луцьку, Рівному, Житомирі, Тернополі, інших містах України. До того ж вся вона сертифікована міжнародним сертифікатом FSC, тобто якісна і надійна. Всього ж за рік переробляють тут кругляка більше 7 тисяч кубічних метрів.
Якщо взяти історію становлення підприємства, то на початку виробляли і продавали в Європу лише напівфабрикати, як, до речі, й інші переробні підприємства Волині: дошки, заготовки з дуба. Нині ж, на відміну від багатьох інших аналогічних підприємств області, тут зробили великий крок вперед — уже вісім років, як виготовляють тільки готову продукцію і з року у рік розширюють свою діяльність.
Зрозуміло, що готова продукція куди дорожча за кругляк, а переробна галузь — це і зайнятість населення, і заробіток, і більші надходження у бюджети різних рівнів, а отже, і покращення добробуту працівників, всіх тих, хто причетний до переробки, і тих, хто живе за рахунок бюджетів.
У ці дні «кипить» робота на підприємстві. Поряд із переробкою лісодеревини займаються будівництвом — саме зараз споруджують приміщення для сушильних камер. Адже на підприємстві мають змогу сушити продукцію далеко не всю — в дії три сушарки на 250 кубічних метрів деревини. Але цього недостатньо, тому доводиться за послугами із сушіння деревної сировини частково звертатися до переробних підприємств у міста Ковель та Клевань. Та ця проблема у найближчому майбутньому відпаде, адже нещодавно закупили на «Волиньліспромі» ще дві сушарки на 200 кубічних метрів, із запуском яких в дію буквально вся продукція буде сушитися безпосередньо у себе, на підприємстві.
— Ми тільки у минулому році збудували виробничий цех на 650 квадратних метрів, і вже в цьому році добудовуємо цех на 700 квадратних метрів, в якому встановлюємо нове обладнання, — говорить директор Володимир Сарапін. — Вже встановили і вводимо в експлуатацію обладнання з виготовлення трьох шарів підлоги, паралельно виготовляємо дошку для підлоги, наклеєну на фанері. У цьому ж році закупили і встановили шліфувальний, багатопиляльний та торцювальний верстати, верстат пиляльний для горизонтального розпилювання, навантажувач вилочний, лінію аспірації (по ній відходить тирса), прес, котел для сушки тощо. А все це дасть змогу ще більше нарощувати обсяги виробництва і ще більше залучити до роботи людей. У найближчому майбутньому, більше всього, що в цьому році, плануємо із нашої філії, яка працює в Іспанії і проводить покриття лаком наших виробів, перевезти у Ратне цю лінію і тут на місці будемо лакувати та фарбувати продукцію — для цього зводимо ще один цех. До речі, наше виробництво безвідходне. Все використовуємо, обрізки та тирсу спалюємо в котельні для обігріву приміщення в зимовий період та для технологічного процесу.
Сьогодні на «Волиньліс-промі» працює 90 осіб, тоді як на початку його діяльності було зайнято всього 5 чоловік. У найближчій перспективі штат працівників збільшиться до 150. Працюють на підприємстві в основному люди із сіл Тур та Заліси, із селища Заболоття. До їхніх послуг два автобуси, якими доставляють їх на роботу і після закінчення зміни відвозять додому. У перспективі, і також у найближчій, для працівників планують збудувати їдальню. Мають й інші наміри та плани.
Побувавши на підприємстві, відмітила, що люди працюють, задоволені роботою і оплатою, цінують її і працюють відповідально та старанно. Підприємство сучасне та перспективне, обладнане за європейськими стандартами, працює, розвивається і з впевненістю дивиться у завтрашній день.
Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>