ПАСОВИЩА ЗАЛУЖУЄ СІЛЬСЬКА РАДА

Пасовища Пасовища1У Млиновому вже давно немає сільськогосподарського кооперативу, але нещодавно поблизу села місцеві жителі могли побачити призабуту картину: на чималій свіжозораній площі ходив один трактор із сівалкою, слідом другий – з котками, а на краю стояв ще один тракторець із причепом, на якому виднілися мішки з насінням. За кермом його сидів сільський голова Анатолій Оніщук.

Він і розповів, що тут пере- залужують 10-гектарну площу під пасовище для громадської худоби. Адже у Млиновому налічується майже 160 корів, є господарі, що утримують і по дві-три голови, бо селяни живуть зараз в основному за рахунок молока. Кілька років тому люди складалися і перезалужили одне пасовище за свої кошти, а на це гроші на-дійшли з бюджету.

— Ці роботи проводяться в рамках Комплексної програми розвитку галузі агропромислового комплексу району на 2016—2018 роки, — долучився до розмови начальник відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації Павло Ковч. – На посів багаторічних трав на 10 гектарах у Млиновому за проектом передбачено 55 тисяч гривень. Ці кошти виділені з районного бюджету. Обласні та районні програми діють на умовах співфінансування       (50 % на 50 %), але обласний бюджет поки що не виділив субвенції. Насіння багаторічних трав, а це суміш із п’яти видів, серед яких грястиця, тимофіїв-ка, райграс та ін.),  закупили в ПрАТ «Ковельнасінтрав», а роботи з передпосівної підготовки площі і сівба проводяться технікою ТОВ «Гірники-Агро». Загалом же в районі склалася позитивна тенденція докорінного поліпшення громадських пасовищ. Завдяки підтримці з районного бюджету протягом останніх чоти-рьох років створили культурні пасовища площею по 10 гектарів у шести громадах – Ратнівській, Здомишельській, Забродівській, Залухівській, Гірниківській та Щедрогірській. На наступний рік передбачено ці роботи в Заболоттівській селищній раді.

Анатолій Оніщук додав, що перший урожай трави цього року і також в наступному продадуть жителям на сінокіс, а випасати корів почнуть аж на осінь, щоб худоба, як кажуть, передчасно «не понесла траву за копитами».

Дмитро МОРОЗ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>