ОЗЕРО РАДОЖИЧ – ПІД ОХОРОНОЮ СІЛЬСЬКОЇ ВАРТИ ПОРЯДКУ

озеро радожич20.03.2016 р. в приміщенні будинку культури с. Гірники відбувся сход селян, небайдужих до долі заказника місцевого значення озера Радожич. Питання, які виносились на збори, були саме про охорону озера від браконьєрів, заборону використання плавзасобів і утримання в належному стані прибережної смуги озера, про що повідомив депутат сільської ради Терещук Іван Феодосійович. Для того, щоб збори мали законну силу, було запропоновано обрати голову і секретаря зборів. Головою зборів було обрано Терещука І. Ф., а секретарем Литвинця І. І. На зборах був присутній сільський голова Мерчук В. Я.
По першому питанню – боротьба з браконьєрством – було вирішено забрати з озера всі плавзасоби, організувати на пе-ріод нересту цілодобове чергування біля озера, виготовити попереджувальні аншлаги, на яких вказати, що дозволяється і що забороняється робити в прибережній смузі озера Радожич. Було прийнято рішення 26.03.16 р. зібратися біля озера і провести прибирання прибережної смуги. Сільський голова розповів про положення про заказник, яке було прийнято 16.10.96 р. №551, розпорядження, що забороняється в прибережній смузі навколо озера, зокрема: рубка, знищення підросту, чагарників, будь-яке будівництво, крім облаштування рекреаційної зони елементами малої архітектури за погодженням держуправління екобезпеки області, меліоративні, геологорозвідувальні, гідротехнічні роботи, спалювання сухої трави, осоки, очерету та рогожу, заготівля та знищення всіх видів рослинності, розорювання земель, зберігання та застосування всіх видів отрутохімікатів, проїзд усіх видів транспорту, крім шляхів загального користування, будь-яке засмічення і забруднення території, влаштування нічних таборів, стоянок автотранспорту, встановлення наметів та розведення вогнищ поза межами місць, спеціально для цього виділених, використання двигунових плавзасобів, полювання, передачу у господарське використання (оренду) окремих ділянок озера «Радожич». Заказник охороняється Гірниківською сільською радою, можуть залучатись, крім відповідальних працівників сільської ради, активісти товариств охорони природи, мисливців та рибалок, члени Варти порядку, працівники органів поліції і екологічних служб.
Громадою села було прийнято рішення звернутися через засоби масової інформації до всіх жителів району, зокрема: Ратне, Прохід, Жиричі, Конище, Комарове та інших сіл, з проханням дотримуватися всіх норм і правил поведінки під час відпочинку на озері. Зокрема, ні в якому разі не використовувати моторні плавзасоби і полювати протягом всього року. Також було прийнято рішення зібратись 03.04.2016 р. знову на сход селян. 26.03.2016 року в суботу було проведено прибирання прибережної смуги навколо озера Радожич, де зібрано три причепи сміття Т-25 і один МТЗ-80, і виготовлено чотири попереджувальні щити з розміщення попереджувальних аншлагів, а також виготовлено 12 ящиків для сміття.
На сході селян, який відбувся 03.04.16 р. були присутні голова Ратнівської районної ради Макарук М. М., голова райдержадміністрації Харлампович А. А., заступник начальника райвідділу поліції майор Тарасюк О. К. і дільничний інспектор поліції Середа Д. П., сільський голова Мерчук В. Я., секретар сільської ради Ятчук О. Ю.
Збори розпочав сільський голова звітом про роботу за 2015 рік, що було зроблено 200 метрів доріг з твердощебеневим покриттям, встановлено 270 метрів нової огорожі і відремонтовано 230 метрів старої огорожі на кладовищі с. Гірники. Зроблено ремонт кімнати в будинку культури для проведення занять з хореографії.
Друге питання – про обрання нового складу Варти порядку. Головою Варти порядку було обрано Поруцка Олександра Євгеновича і майже повністю новий склад членів – всіх 34 чоловіки, які мають здійснювати охорону громадського порядку на території с. Гірники в святкові та вихідні дні в громадських місцях і цілодобове чергування біля озера Радожич на нерестовий період.
Всіх відпочиваючих просимо не порушувати правил поведінки в зоні заказника і не здійснювати вилов риби в заборонений спосіб. З проханням і повагою до всіх – виконавчий комітет, депутатський корпус Гірниківської сільської ради і громада с. Гірники.
Володимир МЕРЧУК,
Гірниківський сільський голова

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>