Особлива увага спалаху африканської чуми свиней

Особливу увагу приділили спалаху африканської чуми свиней у нашому та Любешівському районах на оперативній нараді у Волинській облдержадміністрації, яка відбулася у режимі відеоселекторного зв’язку. Про конкретні заходи, які вжиті з метою локалізації збудника африканської чуми свиней у селі Кортеліси, доповів голова надзвичайної протиепізоотичної комісій при райдержадміністрації Євген Савлук. Він зауважив, що ситуація під контролем. У зоні поширення АЧС створені та працюють два ветеринарно-поліцейські пости. Пости облаштовані дезбар’єрами із шлагбаумами та попереджувальними таблицями із написом «Стоп! Карантин! Африканська чума свиней!» та забезпечені усіма необхідними дезинфікуючими засобами. На території села Кортеліси працюють спеціалізовані групи, які складаються із представників ветеринарної медицини, національної поліції, служби надзвичайних ситуацій, депутатів сільської ради. Вони проводять подвірний обхід з метою виявлення та опису свинопоголів’я. Проводиться активна інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення. Євген Петрович порушив питання про відшкодування коштів людям, в яких вилучили та знищили свиней. Окремі організаційні моменти обговорили  головний спеціаліст управління Держпродспоживслужби Ратнівського району Галина Трофімчук та члени комісії.

На сьогодні процес подворових обходів у селі Кортеліси з метою виявлення, вилучення та знищення тварин триває. Загалом утилізовано 30  голів свиней, про що складено відповідні акти. Місцеві жителі розуміють масштаби загрози, тож здебільшого не чинять спротив співробітникам із забезпечення карантинних та ветеринарно-санітарних заходів. Карантин же триватиме не менше 40 днів, як і передбачено нормативними документами. Відповідно й функціонуватимуть дезинфекційні пости.

Леся ГРІНЧУК

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>