Новини Замшанівської сільської ради

ВПЕРШЕ СВЯТИЛИ ВОДУ НА ОЗЕРІ

Цьогорічне Водохреще замшанівці вперше відзначали на сільському озері, тобто освячення води відбулося саме в ополонці, яку у формі хреста вирізали місцеві активісти — учасники АТО із Замшан. Вони заздалегідь звернулися з такою пропозицією до сільського голови і до священика Василя Матвіюка, самотужки підготували ополонку.

Коли закінчилася святкова літургія, люди пішки і транспортом вирушили до озера, відстань до якого від церкви становить приблизно один кілометр. Там відбувся святковий молебень, після якого першим пірнув у хрещенську купіль батюшка Василій, а після нього відважні замшанівці. Купалися і дорослі, і малі, і жінки, і чоловіки. За приблизними підрахунками, людей зібралося понад 150 осіб. Протягом дня на озері було людно, по кілька осіб жителі села прибували туди, щоб відчути благодать хрещенського купання. І хоч таке дійство відбулося в селі вперше (у попередні роки купалися в звичайних маленьких ополонках), проте воно залишило приємні спогади і враження, ба, навіть жителі інших населених пунктів району оцінили підготовлену купіль, прибувши на Любань отримати хрещенську благодать.

У ЗАМШАНАХ НОВИЙ СІЛЬСЬКИЙ ГОЛОВА З РЕАЛІСТИЧНИМ ПІДХОДОМ ДО ЖИТТЯ

Після виборів до місцевих рад 2015 року у Замшанах змінився сільський голова. Ним став Володимир Томашук, який раніше працював спеціалістом районного центру у справах сім’ї, дітей та молоді у Замшанах. Володимир Максимович каже, що розумів, куди йде, знав, з яким навантаженням доведеться працювати, бо, будучи соціальним працівником, бачив і усвідомлював, які проблеми є найбільш нагальними для замшанівців. Він співпрацював із колективом сільської ради, відтак напрямок роботи голови не був для нього новим.

Сільський голова не обіцяє «золоті гори» з огляду на складну соціально-економічну ситуацію в державі. Однак він робить чіткі й виважені кроки, планує, як буде господарювати у майбутньому. Для того, щоб роз’яснити ситуацію, яка є в селі, ще 29 листопада 2015 року Володимир Максимович зібрав сходи селян, на яких ознайомив громадськість із реальною картиною економічного і соціального становища села, розповів, що чекати кардинальних змін не варто. Разом з тим запрошував їх до співпраці, наголошував, щоб з усіма своїми проблемами зверталися до голови. Тоді, у міру можливості, він буде намагатися їх вирішувати.

МАЮТЬ МОЛОДОГО СЕКРЕТАРЯ

У Замшанівській сільській раді «новий» не тільки голова, а й секретар. Це Валентина Мостепанюк, яка раніше працювала діловодом у НВК «загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня – дитячий садок» с. Замшани. Робота у сільській раді для неї нова, проте колеги зізнаються, що вона наполегливо вчиться, бо хоче відповідально виконувати ввірену їй роботу. Сільський голова каже, що намагаються допомагати один одному, адже обом їм потрібно звикнути до нових реалій. Позаду уже більше двох місяців роботи, тож стає вже трішки легше. Однак, якщо робота секретаря обмежується документообліком і, в основному, роботою з паперами, то голова повинен знати проблеми села достеменно, над чим і працює. Тим більше, що і голова, і секретар мають підтримку своїх попередників – Василя Токарського та Лідії Михалевич, які підказують і допомагають, за що їм щиро вдячні.

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СЕЛА МОЖНА ПОСТУПОВО ВИРІШИТИ

Замшанівська сільська рада є однією з найбільших у районі, а відповідно і проблем має чимало. Голова Володимир Томашук каже, що намагається звертати увагу на ті питання, які найбільше турбують жителів села. Серед найактуальніших залишається продовження освітлення вулиць і с. Вужиськ. На сьогодні близько десяти вулиць «світяться» у нічну пору доби, однак ще є над чим працювати. Друге, чим планує зайнятися, -  це ремонт доріг, зокрема, кілька вулиць потребують підсипання піском. Нещодавно жителі вулиці Перемоги за власні кошти вимостили піском дорогу. Для цього знадобилося 7 причепів піску. Роботу здійснили на перспективу, оскільки по вулиці прокладений водопровід, який при низькій температурі повітря перемерзає, тому голова дякує людям за оперативність та ініціативність. Болючим залишається питання озера Любань поблизу села. Воно засмічується і заростає. Тут немає облаштованої зони відпочинку. У перспективі будуть займатися також впорядкуванням місцевих кладовищ.

ЗДІЙСНИЛИ ОСВІТЛЕННЯ ВУЛИЦІ ПАРТИЗАНСЬКОЇ

В останні дні 2015 року «засвітилася» ще одна вулиця у Замшанах – Партизанська. Протягом року чотири сільські ради району отримали фінансування на освітлення вулиць – це Забродівська, Річицька, Залухівська і Замшанівська. Хоча безпосередні роботи з освітлення проводилися уже за головування Володимира Томашука, він зазначає, що заслуга в цьому – його попередника Василя Токарського. Роботи тривали менше тижня, і вже на кінець 2015-го ліхтарі на вулиці Партизанській засвітилися навіть там, де лише з часом будуть жити люди, а це 11 земельних ділянок, які фактично складуть новий міні-масив, що буде продовженням вулиці. Деякі господарі уже розпочали будівництво, проте до цілковитого заселення ще далеко. Володимир Максимович розповідає, що жителі вулиці Шкільної за власні кошти закупили лампочки для вуличного освітлення, тож він їм щиро вдячний за розуміння.

ПОЖЕЖУ ВЧАСНО ЛІКВІДУВАЛИ

10 січня у Замшанах на обійсті Парасковії Михалевич сталася пожежа. Причини займання встановлюються. Однак загорівся житловий будинок, в якому господиня проживала сама. Хоча до виявлення вогню він уже встиг розійтися по кімнатах, але його вдалося приборкати.

Після повідомлення місцевій пожежній команді про загорання пожежник Микола Бірук оперативно виїхав на місце події, і йому на допомогу прийшов колега Микола Козел. Згодом прибув автомобіль Ратнівської пожежної частини. Тож пожежу ліквідували. Звісно, збитки від неї чималі, однак житловий будинок не згорів дотла, і його уже частково відновили. Отож результат від функціонування пожежної у Замшанах є, і сільський голова дякує усім жителям сільської ради за свідоме ставлення і необхідність її часткового фінансування.

Марія ЛЯХ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>