НОВИНИ ВИСОЧНЕНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

У 2016 — НІ ВЕСІЛЬ, НІ НАРОДЖЕНЬ, НІ СМЕРТЕЙ

Село Височне, яке межує із землями Білорусі, славилось колись великою кількістю хуторів — під час колективізації влада ніяк не зуміла переселити хуторян у село. Найбільші хутори переросли у села, а менші — у вулиці та провулки, правда, є й такі, від яких залишилась лише одна назва.

Тепер до складу Височненської сільської ради входить три колишні великі хутори, теперішні села: Вижичне, Береза та Витень. Найбільше з них за кількістю населення — Витень — 87 мешканців, на одну особу менше прописано у Березі і на 25 — у Вижичному. А у Височному прописано 367 осіб, всього ж на території сільської ради — 602 мешканці, тоді як, для прикладу, чотирнадцять років тому кількість населення була більшою на 200 з лишком осіб. Найбільше за ці роки збідніло на жильців с. Береза — майже на 90 осіб, Вижичне — більш як на 60, Витень — на 45, а Височне — на 16.

Сьогодні на території сільської ради проживає 187 пенсіонерів, 74 дитини шкільного віку та 43 — дошкільнят. Тут, як вже зрозуміло, щороку смертність переважає народжуваність. Минулого року народилося троє дітей, померло десять осіб.

Минув перший квартал 2016 року та, на жаль, за цей період у жодному селі сільської ради не зареєстрували жодного народження дитини, не відгуляли жодного весілля, правда, не було і смертей. Все по нулях, як майже і казна сільської ради — наповнити сільський бюджет тут, як кажуть місцеві самоврядовці, важко.

ВИСОЧНЕНЦІ МРІЮТЬ ПРО БУДІВНИЦТВО ДИТЯЧОГО САДКА

На території ради функціонують загальноосвітня школа І-ІІ ступеня — діти 10-11 класів добираються на навчання у Кортеліси, ФАП, клуб, бібліотека, поштове відділення зв'язку, два магазини і один ларьок. У селі мріють про дитячий садочок, якого тут ніколи не було. Проектно-кошторисна документація на його будівництво виготовлена подавно і передана у відділ освіти райдержадміністрації, та віз, як кажуть, стоїть на місці. Діти із віддалених сіл та хуторів до школи, можна сказати, частково добираються пішки. Бо лише із Берези та Вижичного курсує автобус, і то лише до і від автобусних зупинок, які далеко не серед сіл. Доводиться по де-кілька кілометрів долати пішки або ж велосипедом, декого підвозять підводою, декого — автомобілем. До речі, у Витені, не беручи до уваги Височне, найбільше дітей — 20, із яких 6 дошкільнят, у Березі — 10, із яких 5 дошкільнят, у Вижичному 7, із яких — 2 до-шкільнят.

МАЙЖЕ КОЖНА ЧЕТВЕРТА ХАТА – ПУСТКА

Кількість хаток-пусток на території сільської ради вражає. Їх мало що не 80, тоді як лише близько двохсот будівель мають жильців. Найбільше пусток у Височному — 24, але в цьому селі найбільше і жилих будинків. А ось у Вижичному катастрофа: 31 жилий будинок і 19 хат-пусток, у Витені та Березі кожна друга хата – пустка. Всього ж вирує життя у ста будинках височненців, по 31 — у Вижичному та Витені, у 36 — у Березі.

Щодо новобудов, то картина також плачевна: у Височному будується два господарі і лише один минулого року взяв місце під будівництво, у Витені — два, зокрема на хуторі Вишенька, у інших селах та хуторах ніхто не виявляє бажання будуватись, лише окремі, – але їх мало — проводять капітальні ремонти старих будинків.

НА ТЕРИТОРІЇ РАДИ ТРИ РЕЛІГІЙНІ ГРОМАДИ

На території Височненської сільської ради зареєстровано три релігійні громади, найбільша з яких православна, і дві сучасного протестантства: п'ятидесятники та Євангельські християни-баптисти. Найдавніша церква — молитовний будинок — у євангелістів, яка функціонує у Вижичному з приходом у 40 чоловік. Громада п'ятидесятників значно менша — 15 чоловік, її молитовний будинок у Височному і функціонує років із десять. А ось найбільша православна громада ще тільки звершує Божий храм в центрі Височного — будують його на кошти прихожан та пожертви православних з усього району в честь мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. До сьогодні височненці є прихожанами Кортеліської церкви, у їхніх намірах нинішнього року до престольного празника завершити будівництво власного храму, тож хай Господь допомагає.

НА ПАСОВИЩАХ — ОТАРИ ОВЕЦЬ

У районі мало хто тепер займається вівчарством. Лише по окремих селах, на хуторах, господарі тримають по декілька овець. А ось Височненська сільська рада найбагатша на вівці. Їх тут зареєстровано майже двісті, ну, зрозуміло, є значно більше, які не зареєстровані. Височненці полюбляють м'ясо цих тварин, і як тільки свято — баранина до столу. Продавати ніхто не поспішає, хіба одну-дві вівці на чиєсь прохання. До проблеми збуту вовни та шкір овець тут вже звикли, бо, якщо і приїжджають заготовачі, то дуже рідко, і беруть їх за копійки. Тож дехто шкіру овець викидає собакам, дехто зберігає до пори, до часу, – а, може, пригодиться.

За статистикою, у кожній хаті — корова, правда, дехто тримає по дві, а то й три, а окремі живуть і без неї, у кожній другій-третій хаті — кінь, у кожній четвертій — трактор або комбайн.

ЗВІДКИ ВІТЕР — ТОЙ І ЗВ'ЯЗОК

У села сільської ради деколи, буває, додзвонитись на мобільний телефон важко, абонент поза зоною. Тут у залежності від погодних умов український зв'язок «здає» білоруському. І якщо не поставити мобільний телефон у ручний режим налаштування вибору мережі, то куди повернувся — тому й платиш, або й зовсім залишаєшся без зв'язку. Особливо потерпають від викрутасів зв'язку жителі села Витень, яке розташоване майже впритул до Білорусі. Зате вони мають і вигоду у цьому — до родичів та знайомих, які мешкають у сусідній державі, телефонують за її тарифом.

ОСТАННІМИ ЗАЛИШИЛИ ХУТІР ДУБИ ДВІ СЕСТРИ

Хутір Дуби, який разом із Загатським та Великим Островом, відноситься до села Височне, минулого року попрощався з останніми його жильцями. Дві сестри – Ярина Сахарчук та Катерина Ліхван – чи то самотності злякалися, чи то минулорічної пожежі, яка вирувала не один день на землях хутора, покинули його і поселилися у Вишеньках с. Витеня, поближче до рідні. Правда, хутір навідують нащадки — хати-пустки ще стоять.

НА ХУТОРІ РОМАНЮКИ НЕМАЄ ЖОДНОГО ПРІЗВИЩА РОМАНЮК

Тут проживає чотири сім'ї, в яких три старих холостяки. На холостяків багатий і Великий Острів: на чотири сім'ї — їх аж п'ять.

Своєрідним є і хутір Хлєбово, в якому на п'ять жилих будинків вісім прописаних жильців, в одній хаті разом з батьками проживає самоучка-агроном, який займається городництвом — збудував теплиці і в ці дні вирощує розсаду перцю та помідорів, в іншій хаті — глухонімий чоловік, який славиться на всю округу як столярних справ майстер.

АВАРІЯ НА ТЕРИТОРІЇ РАДИ

Минулого понеділка у Височному сталася дорожньо-транспортна пригода — 53-річний місцевий житель мотоциклом «Минск» наїхав на пішохода, жителя хутора Пристав Самарівської сільської ради. Чоловіка, якому немає й тридцяти років, із тілесними ушкодженнями госпіталізували. За фактом порушення правил безпеки дорожнього руху слідчі розпочали кримінальне провадження. Правоохоронці з'ясовують всі обставини пригоди.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>