Новини Видраницької сільської ради

ЗІ ШЛЮБАМИ – ЗАТИШШЯ
2016 рік для жителів Видраниці проходить без весільної метушні – з початку року не було жодного весілля. Секретар сільської ради Юлія Аврамук каже, що найближчим часом їх і не буде, бо заяв у сільську раду не подають. Негусто і з народженнями – шестеро діток з’явилося на світ за перший квартал року. До прикладу, у 2015 році станом на квітень зареєстрували 10 народжень. Смертність перевищує рівень народжуваності. У 2016 році померло 8 людей, у той час, як у 2015 році за перших чотири місяці зареєстрували 6 смертей.
Проте до кінця року ще далеко, тож будемо надіятися, що і народжуватимуться дітки, і братимуть шлюб хлопці та дівчата.
РЕМОНТУЮТЬ БТР
Близько місяця тому у Видраниці з’явився БТР. Його забрали для ремонту, щоб потім відправити у розпорядження військових. Це БТР-70, який належить 14 окремій механізованій бригаді, в якій служить більшість бійців із Волині і яка формувалася у Володимирі-Волинському. Взявся за ремонт військової машини місцевий механік Федір Лахтюк. Допомагає йому рідний брат – Видраницький сільський голова Василь Лахтюк. За забезпечення запасними частинами взявся ратнівський підприємець Микола Мартинюк.
Як розповів нам сільський голова, БТР, у принципі, не розкомплектований. Він у більш-менш нормальному стані. Раніше у Ковелі його облаштували захисною решіткою проти гранатометів. Зовнішній вигляд його належний. А вже видраничани взялися за ремонт внутрішнього наповнення. Василь Адамович каже, що потрібно зробити гальма, замінити радіатори, патрубки, компресор, переглянути, чи в порядку двигун. Уже закупили деякі запчастини і потратили близько 4 тисяч грн. Планують, що за місяць часу завершать ремонт, і тоді можна буде віддавати бойову машину за призначенням.
У роботі з технікою такого плану є свої переваги і недоліки. Так, Василь Адамович каже, що було найважче усе розібрати, щоб дістатися до потрібних вузлів. Тоді допомагали небайдужі видраничани, сусіди, а зараз найбільше до ремонту докладається Федір Лахтюк. І якщо так піде далі, то незадовго у Володимир-Волинський у підпорядкування 14-ї ОМБр поїде відремонтований БТР, до ремонту якого доклали посильних зусиль небайдужі жителі Рат-ніщини.
ОСВІТИЛИ ЗОВНІ ЦЕРКВУ
Кілька днів тому завершилися роботи з освітлення храму святих безсрібників Косьми і Даміана. І тепер фасадне освітлення церкви ще більше додає їй гарного зовнішнього вигляду. Зробити це вдалося за спонсорські і церковні гроші. Роботи тривали досить довго, адже виконували їх покроково – потрібно було спланувати, закупити матеріали, проводку, знайти час на те, щоб працювати. Відповідально, самовіддано і добросовісно працювали над встановленням освітлення електрик Василь Долінчук і (як каже настоятель храму протоієрей Петро Макарук) людина доброї волі і вмілих рук Віталій Полінчук. Клопотів, турбот і хвилювань було немало, але результат хороший – зараз церква знадвору світиться.
На цьому роботи в храмі не припиняються. Після Пасхи розпочнуть капітальний ремонт вівтаря. Прихожани храму уже жертвують на це посильні кошти.
СЛІДКУЮТЬ ЗА ПОРЯДКОМ У СЕЛІ
Цієї весни, як і щороку, видраничани подбали про порядок у селі – довели до ладу сміттєзвалище, прибрали сільське кладовище, постійно дбають про благоустрій територій, на яких живуть і господарюють. А 21 квітня долучилися гуртом до всеукраїнської екологічної акції «Зробимо Україну чистою! – 2016». Про це за-здалегідь повідомили установи та організації села для того, щоб організовано зібратися і навести лад у селі напередодні Великодніх свят.
Протягом дня жінки з віниками і граблями, чоловіки з сокирами, вилами і лопатами прибирали засмічені зелені зони села, збирали сміття, вирубували зарості. Днями учні та вчителі місцевої школи планують долучитися до акції і також організовано вийти на прибирання села.
ЗДІЙСНИЛИ РЕКОНСТРУКЦІЮ ПАМ’ЯТНИКА
У Видраниці на кладовищі стояв пам’ятник невідомим солдатам, і за довгий час він устиг зіпсуватися так, що мало не розвалювався. Тож його вирішили за кошти сільської ради замінити. І зараз саме тривають роботи із реконструкції. Сільська рада ви-тратила на пам’ятник близько 4 тисяч гривень. Але пам’ять повинна бути увіковічена. До Великодня роботи завершать.
НА КЛУБІ ПРОТІКАЄ ДАХ
Нагальною проблемою для видраничан є перекриття сільського клубу. Покрівля на ньому стала протікати ще майже півроку тому, але коштів на перекриття немає. Приміщення клубу доволі непогане – цегляне, з пластиковими вікнами, гарно оформленим залом. Опікується ним завідуюча Галина Аврамук. Однак через те, що протікає дах (покрівельний матеріал давно зносився і пропускає дощову воду), зусилля із внутрішніх ремонтів стають марними. Тому проблема перекриття стоїть гостро, а перспектива вирішення її поки що не прослідковується.
МЕЖІ СЕЛА РОЗШИРЮЮТЬСЯ
У Видраниці чимало охочих збудувати власне житло. Оскільки територія сільської ради дозволяє розширювати межі села, то над цим постійно плідно працюють. Протягом останніх років виділяли земельні ділянки для будівництва, от і зараз вносять зміни до генерального плану забудови села, щоб усі, хто прагне зводити помешкання, мали таку змогу. Зокрема, йдеться про продовження вулиць Соснової і Центральної.
ОСВІТЛИТИ ЗАЛИШИЛОСЯ ЗОВСІМ МАЛО
На більшості вулиць Видраниці у темну пору доби уже світять ліхтарі. Це вдалося зробити і завдяки виграним грантам, і завдяки сільській раді, і завдяки небайдужим жителям села. Однак сільський голова каже, що ще є декілька провулків, які потрібно забезпечити вуличним освітленням. Василь Адамович розповідає, що протягом 2016 року планують за кошти сільської ради встановити електроопори і доосвітлити вулицю Кірова та провулки, які з’єднують сільські вулиці. Це буде можливим, якщо не зміняться надходження до бюджету і в сільській раді залишатиметься акцизний збір.
ПІДСИПАТИМУТЬ І РЕМОНТУВАТИМУТЬ ДОРОГИ
На 2016 рік запланували капітальний ремонт дороги по вулиці Щорса, підсипання вулиць Молодіжної, 1 Травня, Калініна, Шевченка, Лесі Українки, провулків, що примикають до вулиць Калі-ніна і Щорса. Роботи поки що не ведуться, оскільки ремонт доріг вимагає сприятливої погоди, а до цих пір частина з них була вкрита калюжами.
Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>