Новини Самари-Оріхівської сільської ради

СТАТИСТИКА НЕВТІШНА
За першу половину року у Самари-Оріхівській сільраді народилося вісім дітей, з них шість дівчаток і два хлопчики, а померло дев’ять людей. У минулому році динаміка була такою ж. Народилося вісім, а померло десять людей. Серед новонароджених побутують звичні імена, сучасні – Марк і Златослава. За перше півріччя уклали лише два шлюби, однак тішить те, що немає розлучень.
ДОРОГУ – ВЛАСНИМИ СИЛАМИ
Проблема дорожнього покриття в сільській раді постає досить гостро, проте за теперішніх реалій полагодити шляхи коштом сільради просто неможливо. Отож декілька місяців тому активісти села Березники вирішили власноруч відремонтувати центральну дорогу, яка колись була заасфальтована, але зараз перетворилася у суцільне бездоріжжя. Тож ті, хто постійно виїжджає на сезонні роботи, зібрали кошти і засипали дорогу дрібним щебенем.
І БУДУТЬ НОВІ ПОМЕШКАННЯ
Ведеться робота по розробці проектно-кошторисної документації та внесенню змін до генерального плану села по вулиці Незалежності. Це частина Самарів-Оріхових поблизу насосної станції, де в майбутньому постане продовження вулиці. Планують роздати 19 ділянок під забудову для бажаючих звести своє помешкання. Секретар сільради Ольга Октисюк каже, що лінія електропередач недалеко звідти, тож сподіваються, що проблем із електрифікацією не буде. Про газифікацію навіть не йдеться. Однак, оскільки сільська рада не має коштів на виготовлення усіх документів, фінансуванням займаються жителі села, які потім зможуть взяти тут місце під забудову або отримати виплату від тих, кому належатимуть земельні ділянки.
ВИЖИВАЮТЬ, ЯК МОЖУТЬ
Самари-Оріхові здавна неофіційно вважалися рибною столицею Ратнівщини, адже тут, куди не глянь, озера, в яких завжди водилася риба. Проте останніми роками кількість її стала стрімко скорочуватися, відтак досвідчені рибалки констатують спадок риболовлі. Але жити немає за що, то часто люди самі тієї риби не їдять, а продають, щоб якусь копійчину заробити. Ра-ніше чоловіче населення масово виїжджало на сезонні роботи у Білорусь та Росію. Зараз роботу за кордоном знайти складно. Даються взнаки війна на Сході України і складні економічні відносини з агресором. А в час пік, коли дозріває в навколишніх лісах чорниця, цілими сім’ями вибираються в ліс, бо за кошти зі зданих ягід, можливо, доведеться весь рік жити. Однак і тут проблема: чорниць у цьому році мало, особливо, в лісі між Самарами-Оріховими і Замученицею, де найбільше і найчастіше збирають ягоди оріхівці. Тож уся надія на те, що восени буде висока ціна на картоплю, якої насадили чимало. Якщо ж вартість овочів буде така, як у попередні роки, пережити зиму селянам буде нелегко.
ПОЛЯ ПОСТРАЖДАЛИ
ВІД ПІДТОПЛЕННЯ
Хоч літо в цьому році відносно сухе, проте проливні дощі, що випали приблизно місяць тому, все-таки наробили шкоди. Зокрема, постраждали від підтоплення городи власників угідь в урочищі «Свідівське». Деякі користувачі причиною називають закриті шлюзи і те, що вчасно насосні станції не відкачали надлишкової води. Інші стверджують, що цей масив затопило через те, що насосна відкачувала наплив язавненської води, так як допоміжний канал, що мав відводити її у Турський канал, давно заріс і малий регулювальний шлюз не працює.
За роз’ясненням ми звернулися до начальника міжрайонного управління водного господарства Михайла Тимощука. Він розповів, що проблема із підтопленням була, адже за дві доби випала майже двохмісячна норма опадів, і потрібно було швидко відкачувати воду по Турському каналу, який тягнеться від Тура до озера Оріхівського. Каскадом поетапно шлюзи відкривали, проте їх не можна було відкрити в усіх місцях одночасно, оскільки це призвело б до ще гірших наслідків. До того ж, потрібно було враховувати, що вода опускалася вниз за течією. Саме тому і не задовольнили звернення жителів Гірник по забору води, адже, якби її відкачали з Гірник, вона ринула б униз, на Самари-Оріхові в тому числі. Михайло Іванович каже, що управління водного господарства виконувало всі необхідні роботи, але, щоб скинути всю надлишкову воду, потрібен час. Чим більші її об’єми, тим важче з нею впоратись. Він також пояснює, що озеро Оріхівське, в яке впадає Турський канал, повноводне поблизу села, а для потужного забору води необхідний сухий водоприймач. Що стосується насосних станцій, то і Березниківська, і Самари-Оріхівська працювали, адже протягом 2011—2012 років на території села проводились меліоративні роботи. Березниківська, зокрема, допомогла уникнути суттєвого підтоплення зі сторони Самарів і в ділянці її дії. Також частково постраждали деякі городи біля Язавненського шлюзу. Така ж проблема була у Мельниках-Річицьких, Підгір’ї, Якушах, на землях СТОВ «Ратнівський аграрій». Але за тиждень воду вдалося відвести, і її рівень знизився.
Так чи інакше, збитки від підтоплення масиву «Свідівське» люди понесли суттєві. І, як стверджують власники підтоплених городів, вистачить одного дощу, щоб вода знову стояла на полях і позбавляла людей надії заробити на вирощених овочах хоч якісь гроші.
У БЕРЕЗНИКИ ВНАДИВСЯ ЛИС
Близько місяця тому в Березниках почали зникати кури. Люди, за звичкою, думали, що це собака. Але, коли побачили лиса, що краде птицю, були приголомшені. А звір тим часом все сміли-вішав. Спочатку він забирав курей лише на окраїні села у темну пору доби, а зараз розходився не на жарт. Він може прийти серед білого дня і вже навіть у центр села та ще й залізти просто у курник. Були непоодинокі випадки, коли господарі хазяйнували на своїх подвір’ях, а рудий зловмисник приходив і забирав птицю. Кожного дня у когось зникають кури і курчата. В однієї господині він забрав квочку, а курчат залишив. Трапляється навіть таке, що за добу в одному курнику душить від п’яти до п’ятнадцяти пташок. Припускають, що ходить лис не сам. Однак його нахабство добряче роздратувало місцевих мисливців, і вони пішли на пошуки хижака. Люди помічали, що він утікав через посіви жита у кущі в напрямку озера Засвяття. Пошуки і заманювання нічого не дали. Нору лиса так і не знайшли. Відтак поки що він успішно хазяйнує у дворах, ласуючи смачним курячим м’ясом і водячи за ніс тих, хто його прагне вполювати.
Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>