НОВИНИ РІЧИЦЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

ЧИ НАЗДОЖЕНУТЬ ПОКАЗНИКИ 2015 РОКУ?

Хоч Річицька сільська рада щороку за кількістю народжень у числі перших у районі, 2016 рік розпочався не так успішно, як хотілося б. З початку року померло уже семеро людей, в той час, як народилося тільки п’ять діток. За інформацією секретаря Ірини Солонінко, у січні взагалі лише одне дитя з’явилося на світ. У лютому демографічна ситуація має дещо покращитися, так як ще чотири жіночки чекають на пологи в цьому місяці. Новонародженим дали імена Тетяна, Мар’-яна, Никодим, Рувим, Матвій. Одружуватися в Річиці теж не поспішають – з початку року зареєстрували лише один шлюб.

Із сем померлих шість – старожили (більше 80 років). Однак на Різдвяних святах у Пісках-Річицьких сталася подвійна прикра подія. 10 січня увечері помер дідусь Марко Тищук, а вночі 11 січня перестало битися серце його сина – 55-річного Івана Тищука. Мешкали вони разом. Тож у родичів було подвійне горе, вони оплакували одразу двох рідних їм людей. А ще одного сина, Сергія, доправили до лікарні, але його врятували.

Проте сподіватимемося, що до кінця року сільрада все-таки буде у п’ятірці перших за народжуваністю в районі.

У СЕЛАХ СВІТЯТЬ НОВІ ЛІХТАРІ

Часткове освітлення сіл Річицької сільської ради розпочалося ще у 2007 році. Як розповідає сільський голова Василь Мажула, джерела фінансування були різними: складалися грошима жителі сіл (особливо активними в цьому питанні були мешканці Пісок-Річицьких), виділяла сільська рада, залучали кошти благодійників. Спочатку світло в темряві з’явилося на вулиці Центральній у Річиці, згодом спільними зусиллями «засвітилися» Піски-Річицькі, але над проектами вуличного освітлення працювали далі.

Останній проект був корпоративним, у якому фігурувало чотири сільські ради району, Річицька – одна з них. У результаті кропіткої праці за кошти районного бюджету, фонду регіонального розвитку протягом 2015 року встановили 25 нових ліхтарів у Річиці та 36 – у Мельниках-Річицьких. І якщо Центральну вулицю в Річиці лише доосвітлили, то Боговідську освітлювали, як то кажуть, «з нуля». А Мельники-Річицькі цього року засвітилися вперше. 36 ліхтарів розподілили на чотири вулиці. Завершили роботи саме напередодні Нового року, тож «Новорічний вогник» у селах Річицької сільради був хоч своєрідним, але точно приємним.

Отож після завершення робіт загалом по сільській раді налічується 113 ліхтарів (47 – у Річиці, 36 – у Мельниках-Річицьких, 30 – у Пісках-Річицьких).

Є ДЕ БУДУВАТИСЯ

Ще у 2014 році сільська рада внесла зміни до генерального плану забудови села, виготовила проектно-кошторисну документацію на видачу земельних ділянок під забудову і на сьогодні має хороший результат. Усі бажаючі можуть отримати ділянку. Зокрема, у Річиці розробили сто земельних ділянок, 30 із них уже отримали жителі села. Відповідно 70 ще чекають своїх власників. Це масив між Річицею і Мельниками-Річицькими, тому тут потрібно буде ґрунтовно займатися підведенням світла і газу. Раніше ці землі використовувалися як городи в особистих селянських господарствах.

А поблизу села Піски-Річицькі розроблений масив на 34 земельні ділянки під забудову. Ці роботи провели у 2015 році. Проте на сьогодні виявилося лише троє бажаючих звести там свої помешкання.

НА РІЗДВО – ПОЖЕЖА

Надвечір 7 січня, коли усі святкували Різдво, у Мельниках-Річицьких спалахнув сарай на обійсті Тетяни Шевченко. Вогонь охопив дах приміщення і виникла небезпека загорання господарських споруд, розміщених неподалік. Однак, як тільки люди побачили вогонь, одразу кинулися його гасити. Оперативно спрацювала місцева пожежна охорона, згодом приєдналися рятувальники Ратнівської ДПРЧ-14, і вогонь вдалося приборкати. Покрівля хліва згоріла, але худоба не постраждала – її вчасно вивели на вулицю. За приблизними підрахунками, збитки становлять близько 20 тисяч гривень. Річицька сільська рада виділила посильну фінансову допомогу потерпілим для часткового відновлення споруди.

ДИТЯЧИЙ САДОК У МЕЛЬНИКАХ-РІЧИЦЬКИХ – НАГАЛЬНА ПОТРЕБА

Розповідаючи про освітлення Мельник-Річицьких, Василь Мажула констатував, що одне з трьох клопотань жителів села вдалося задовольнити. Інших два – будівництво дитячого садка і проведення меліоративних робіт.

Попри те, що село розташувалося за 4 кілометри від Річиці, воно постійно омолоджується, тут народжується велика кількість діток. У загальноосвітній школі І-ІІ ступеня навчається 140 учнів, а дітей дошкільного віку – 150! У підготовчій до першого класу групі 26 дошкільнят. Якби 5-6 років тому народилося ще декілька діток, у Мельниках-Річицьких було б два повноцінних перших класи на наступний рік. І це при тому, що загальна кількість жителів села приблизно 800 осіб. (Напевно, не кожне село з кількістю населення навіть понад півтора тисячі похизується таким кількісним показником дітей дошкільного віку).

Тож об’єктивно селу потрібен дитячий садок. На жаль, жодного приміщення, яке можна було б переобладнати під дитсадок, тут немає, тому сільський голова взявся за виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво, що коштувало сільраді величезних грошей. Однак для зведення приміщення необхідні мільйони гривень, які нереально отримати ні з районного, ні з обласного бюджету. Та Василь Мажула переконаний, що якщо є початок, то буде колись і кінець. Тим більше, що люди в Мельниках-Річицьких дуже хороші, ініціативні, цілеспрямовані. Їм не треба казати двічі чи наполягати на чомусь. Свою ініціативність вони вже не раз доводили, коли знову й знову отримували фінансування проектів Програми розвитку ООН.

ОБЛАШТУВАЛИ ПІД’ЇЗД ДО МОЛИТОВНОГО БУДИНКУ

Жителі Мельник-Річицьких завжди вирізнялися своєю громадською активністю. Уже багато років тут функціонує численна громада Євангельських християн в дусі апостолів. Нещодавно її віруючі вирішили облаштувати під’їзд до молитовного будинку за власні кошти. Для цього зняли верхній шар дорожнього покриття, вирівняли піском і засипали щебенем. І хоч вони не були зобов’язані це робити, але засипали ще й декілька ям на дорозі поблизу.

ПОСТУПОВО РЕМОНТУЮТЬ КЛУБИ

Уже кілька років у Річицькій сільській раді ремонтують приміщення клубів за кошти сільського бюджету з залученням місцевого населення. Так, раніше відремонтували клуб у Мельниках-Річицьких. Потім займалися ремонтом у Річиці, минулого року справа дійшла до клубу в Пісках-Річицьких, який зовні має непоганий вигляд, а всередині потребував ремонту. Тож минулого року оновлювали стіни, у цьому – займуться ремонтом стелі і кабінету завідувача. Подальші ж дії залежатимуть від наповнення сільського бюджету.

Марія ЛЯХ

 

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>