Новини Прохідської сільської ради

6 ТРАВНЯ СВЯТКУВАЛИ ДЕНЬ СЕЛА У ПРОХОДІ

Прохідська сільська рада об’єднує села Прохід, Конище, Комарове, Старостине. Територія с. Прохід становить 187 га, з угіддями – 2128 га. Населення, станом на 2016 рік, налічує 793 особи. У Старостиному проживає 238 осіб. Об’єктів погосподарського обліку зареєстровано 797, з них 529 господарств. У Старостиному об’єктів погосподарського обліку 246, з них господарств 133. З початку року народилося 6 діток, а померло 7 людей. З початку року взяла шлюб 1 пара.

Перша писемна згадка про село Застав’є (таку назву колись носив Прохід) датується 1500 роком. Версій походження назви дві. За однією тут стояла застава, тобто військовий загін на шляху від Бреста до Ратного. За іншою – назва пішла від водойм – ставів, що були поблизу.

Будівництво церкви у селі розпочалося у 1996 році. Висвятили храм на честь святого Великомученика Георгія Побідоносця у 1997 році. З 2000 року настоятелем храму є протоієрей Юрій Савчук. Про нього у селах Прохід і Старостине (жителі цього села відвідують Прохідський храм) відгукуються особливо тепло, бо він згуртував людей навколо храму. А день села цьогоріч відзначали тут по-особливому, адже за збігом обставин 26 квітня священик святкував день народження, а 6 травня – день ангела та храмове свято.  На празник прибуло 11 священиків, які разом із настоятелем звершили соборне Богослужіння. Протягом року у храмі відремонтували дзвіницю, встановили 6 дзвонів, здійснили капітальний ремонт купала над вівтарем, поклали бруківку навколо церкви. Нещодавно на прихід призначили нового регента хору – Оксану Омелянчук.

ПІДСИПАЛИ ПІСКОМ КІЛЬКА ВУЛИЦЬ

У Проході є декілька вулиць, які постійно потерпали від весняних дощів, а дорожнє покриття бажало би бути кращим. Тому нещодавно підсипали піском вулиці Лесі Українки, Молодіжну, 8 Березня, у Старостиному – вулицю Проектну, і прогрейдерували ці дороги. Сільський голова Олександр Гресик розповідав також про те, що дорогу сполученням Ратне-Комарове засипали щебенем і піском та прогрейдерували завдяки дорожній дільниці «Старовижівський автодор» та її начальнику Олександру Прокопчуку. Силами сільської ради підсипали піском вулицю Лесі Українки та частково інші проблемні ділянки в Комаровому. У Конищі поки що роботи з облаштування проблемних ділянок доріг не проводили, так як село розташоване на низинах, а коли трохи підсохне, працюватимуть і там.

ЗРІЗАЛИ АВАРІЙНІ ДЕРЕВА

Напередодні Великодніх свят у Проході зайнялися зрізуванням аварійних дерев. Особливо багато їх було біля школи. Загроза їх повалення під час буревіїв була досить великою. Тому спиляли близько десятка дерев.

Як розповів сільський голова Олександр Гресик, деревину розпиляють на дошки і планують обгородити територію клубу. Усі відходи уже віддали для навчально-виховного комплексу, де їх використають на дрова. Ще не всі дерева, що несуть загрозу населенню, вдалося зрізати. І в цьому напрямку сільська рада працюватиме далі. Зокрема, йдеться про зрізування аварійних дерев у Конищі біля магазину та в Проході біля адмінбудинку.

ЛІКВІДУВАЛИ СТИХІЙНІ СМІТНИКИ

Територія сільської ради досить велика. Села розміщені відносно далеко одне від одного. Проте проблема сміття тут стоїть дуже гостро. Зокрема, окрім сільського сміттєзвалища, розташованого обабіч дороги до Конища, було ще два стихійних смітники, куди звозили весь непотріб. Один знаходився неподалік від кладовища, інший – на окраїні села, дорогою до городів. На кількаразові толоки, організовані сільською радою та Прохідською громадською організацією «КРОК», збиралася громада села. У результаті роботи стихійні сміттєвзалища ліквідували, а територію села довели до ладу. Підгорнули також смітник у Комаровому.

БУДУВАТИСЯ Є ДЕ, ТА НЕМАЄ СВІТЛА

Проблема електрифікації нових масивів Прохідської сільської ради сьогодні на часі особливо для тих, хто хоче чимшвидше вселитися у новозбудовані помешкання. Така ситуація склалася по вулиці 8 Березня в урочищі «За Андросьом» (воно отримало таку назву від прізвища господаря Андросюка, за обійстям якого й починається масив).

Один забудовник тут збудував будинок, але світло мусив проводити своїми силами, та й то воно нестабільне. Що ж стосується електрифікації, то вартість проектно-кошторисної документації становить 1 млн. 42 тис. грн., що для сільської ради просто нереально. Кажуть, до обіцяв допомогти народний депутат Степан Івахів. Йшлося навіть про створення кооперативу забудовників.

Проте вже є виготовлена проектно-кошторисна документація на вуличне освітлення с. Прохід. Йдеться про часткове освітлення вулиць Центральної і Шкільної. Для реалізації цього проекту подали заявку на участь в обласному конкурсі місцевих ініціатив.

ПРОВОДЯТЬ ВИЇЗНІ ПРИЙОМИ ГРОМАДЯН 

Щомісяця у селах Конище та Комарове відбуваються виїзні прийоми громадян. Це викликано географічною віддаленістю двох сіл від центру сільської ради. На прийомах працюють сільський голова, секретар та землевпорядник. Основна мета таких прийомів – консультувати жителів сіл з питань, які їх цікавлять, видавати довідки про склад сім’ї та інші, спрощувати можливість доступу людей до місцевої влади та отримання ними необхідних документів.

ПРОБЛЕМИ ТРЕБА ВИРІШУВАТИ СПІЛЬНО

Про це постійно говорить Олександр Гресик. Він розповідає, що проблеми у селах сільської ради є і вони очевидні. Самі ж люди вивозять сміття не на смітник, а куди зручно і близько, не задумуючись над тим, що забруднюють своє ж довкілля. Нагальною проблемою залишається функціонування рейсу маршрутного таксі сполученням Конище-Комарове. Але те, чого б хотілося голові найбільше, це громадської активності жителів сіл. Так, збирали сходи селян у Проході, Конищі і Комаровому, щоб дізнатися про все, що болить мешканцям цих трьох сіл. У Проході прийшло близько 70 людей при тому, що окрім сходу організували ще й концерт, у Конищі з’явилося на зібрання 34 людини, а в Комаровому лише 10. Люди кажуть, що хочуть змін, що їх не влаштовує сьогодення, але коли їм дають можливість висловитися, вони цього не роблять. Тому сільський голова просить, щоб громадяни були більш активними, проявляли громадянську позицію і цим допомагали владі змінювати села Прохідської сільради на краще.

ТІСНО СПІВПРАЦЮЮТЬ З ДЕПУТАТАМИ І ВЛАДОЮ

Олександр Гресик констатує, що теперішній склад депутатів сільської ради значно оновився. Більшість із них, в тому числі й голова, – новообрані молоді люди, готові до співпраці. Голова розповідає, що велику підтримку і чимало порад надає їм депутат, голова районної ради Михайло Макарук, який постійно бере участь у роботі сесій, не залишається байдужим у міжсесійний період. Добре налагоджена співпраця із районною державною адміністрацією. Тож апарат сільської ради, депутатський корпус та районна влада спільно та оперативно намагаються вирішувати нагальні проблеми сіл.

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>