новини, події, факти

Як зміняться соцвиплати  з 1 вересня

Мінімальна заробітна плата з 1 вересня має підвищитися більше ніж на 13 відсотків.

В Україні з першого дня осені мають змінитися суми соціальних виплат. Зокрема, мінімальний прожитковий мінімум підвищиться з 1176 гривень до 1330 гривень, що становить 13,1 відсотка.

Крім того, сума мінімальної зарплати також має збільшитися на 13,1 відсотка та становитиме 1378 гривень замість 1218 гривень. Зміни торкаються й мінімальної пенсії, яка становитиме 1074 гривні замість 949 гривень (13,2 відсотка).

У Мінфіні обіцяють, що 80 видів соціальних виплат, компенсацій та стипендій підвищаться з 1 вересня разом із підвищенням прожиткового мінімуму для українців.

Відповідно до даних Міністерства фінансів, підвищення соціальних виплат у вересні торкнеться 12 мільйонів громадян України.

Українці платитимуть за один спожитий кіловат 45,6 копійки 

У перший день осені, 1 вересня, ціни на електроенергію «злетіли» майже на 20 відсотків. Подорожчання торкнулося усіх: і містян, і мешканців села. Дискусія навколо нових тарифів розігралася не на жарт. Виробники електроенергії запевняють, що підвищення назріло вже давно, натомість експерти вважають нові цифри завищеними. Раніше за один кіловат споживачі платили 37 копійок, а з першого вересня за кожен використаний кіловат електроенергії доведеться викласти із кишені 45,6 ко-пійки. Цей тариф діє, якщо загальний обсяг використаної електрики за місяць не перевищив 100 кіловат.

Для тих же, хто перевищує цю норму, діятимуть інші умови: якщо ви спожили від 100 до 600 кіловат — заплатите за кожен по 79 копійок. А тим, хто перевищив показник у 600 кіловат, доведеться платити за тарифом 1,48 гривні.

Колишній міністр житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко упевнений, що для переважної більшості українців нові тарифи на електрику є непідйомними. За його словами, чимало українців віддавали за комунальні послуги останню копійчину за старими цінами, а тепер їм підняли вартість кіловата та ще й понизили обсяг споживання найдешевшої електрики.

СЬОГОДЕННЯ КРАСКИ

Краска – це невеличке село, яке має давню історію та цікаве сьогодення. Село належить до Здомишельської сільської ради при тому, що територіально відносно віддалене від Здомишля. Воно розкинулося поруч із старовижівським селом Лютка.
І навіть церква тут Старовижівського благочиння. Із 155 хат люди живуть лише приблизно у 115. Чисельність населення становить 319 осіб. Станом на серпень 2015 року народилося тільки двоє діток, а померло уже 8 людей. Минулі роки також були не дуже плідними на народження. У 2014 – лише одне, як і в 2012 році, у 2011-у – 2. Своєрідний бебі-бум був у 2013 році. Тоді лелека приніс дітлахів у 5 сімей. А помирає людей тут набагато більше, ніж народжується. Так у 2015 році – 8 осіб, у 2014 – двоє людей, у 2013-у – четверо, а в 2012 – семеро.

Одружуються жителі Краски неохоче, у цьому році шлюбів не укладали, а в 2014 році два молодики із Краски взяли за жінок сестер зі Здомишля. У селі діє школа І-ІІ ступеня, в якій навчається 37 учнів. Перший раз за парту першого вересня сіло п’ятеро діток. Найбільші класи – другий і п’ятий, в яких навчається по сім школярів, а найменші – третій і дев’ятий. Там освіту здобувають лише по двоє дітей. Позитив спостерігається у перспективі – у наступному, 2016—2017 роках, до першого класу піде восьмеро школяриків.

Тож попри все Краска живе і розвивається. Можливо, не так істотно, як інші села району, але поки що продовження в дітях вона має.

ДЕМОГРАФІЧНИЙ «ДВОБІЙ» РІЧИЦЯ-ГІРНИКИ

Навесні ми писали, наскільки «плідним» видався 2015 рік для Річицької сільської ради, адже за перший квартал року з’явилося на світ 27 малюків. І тоді в Річиці задумались над тим, чи не випередять породіллі гірниківських, які щороку впевнено тримають перше місце серед сіл ра-йону за народжуваністю. Тож ми поцікавилися, яка демо-графічна ситуація у сільрадах у секретарів Ірини Солонінко та Олени Ятчук. Ірина Адамівна розповіла, що станом на вересень зареєструвала 46 народжень і 25 смертей, тоді як у минулому році на цей час було 43 народження і 17 смертей. Уклали у 2015 році 8 шлюбів і подали дві заяви. А в попередньому було 7 одружень.

У Гірниківській сільраді померло 29 людей, а народилося 52 малюки. Станом на вересень минулого року було 30 смертей і 55 народжень. Така статистика спостерігається щороку. Шлюбів цьогоріч уклали 13 і подали 3 заяви, це при тому, що у 2014 році зареєстрували 28 одружень. Однак, напевно, більш успішного року, ніж був 2013-й, годі й чекати. Тоді лелека завітав у 98 осель.

І, здавалося б, Гірниківська сільрада уже веде впевнено перед у цьому приємному двобої, якби не показники кількості населення у селах. Виявилося, що у Гірниках, Бродах і Сільцях проживає близько 4300 осіб, а в Пісках-Річицьких, Мельниках-Річицьких та Річиці – лише 2712 людей. Тож, якщо порахувати коефіцієнт народжуваності на душу населення, то Річицька сільська рада вже обігнала Гірниківську. Проте до закінчення року ще майже чотири місяці, тож статистика може змінитися. Але обидві сільські ради можна поправу назвати «передовиками». Успіхів вам, батьки і малята!

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>