Новини Кортеліської сільської ради

НЕМАЄ Й ПОЛОВИНИ ТОГО, ЩО БУЛО

74 роки минає з тих пір, як були спалені село Кортеліси та навколишні хутори, закатовано, розстріляно, живцем спалено 2875  мешканців округи, з них 1620 дітей. У знак пам’яті про трагедію в селі встановлений Меморіальний комплекс жертвам фашизму.  І хоч село встало з попелу, та сьогодні, через 74 роки після тих страшних подій,  в трьох селах сільської ради: Кортелісах, Запо-ківному та Косиці, проживає менше половини від числа загиблих, всього 1381 особа, з яких 120 дітей дошкільного віку і 188 – шкільного.

У роки війни у Кортелісах було спалено  178 хат і  314 надвірних будівель, в інших документах зазначається, що було спалено понад півтисячі хат у цьому селі та двадцяти навколишніх хуторах. На сьогодні мешканці трьох сіл проживають у 418 будинках, нараховується 43 хати-пустки, з яких найбільше – у Запоківному. І ще одне порівняння: чотирнадцять років тому  у Кортелісах проживало 1199 осіб у 431 дворі, нині ж проживає всього на шість осіб  менше,  у Запоківному – нарівні:  170 тоді і 170 нині, у Косиці  -  було зареєстровано  11 осіб, на сьогодні -18, проте реально проживає за місцем прописки лише шість осіб.

За останнім порівнянням можна сказати, що село демографічно  стоїть на місці.  Взявши останніх п’ять років до уваги, то лише у 2012 році народжуваність переважала над смертністю, в інші роки – навпаки: смертність переважала народжуваність. За перший квартал нинішнього року зареєстровано 3 смерті,  7 народжень, а весіль – жодного.

Щодо новобудов, то їх також небагато: минулого року введено в експлуатацію два житлових будинки, нинішнього року – зареєстрована одна новобудова.

На місці згарищ повиростали соціально-культурні об’єкти. На території сільської ради функціонують НВК «загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня – дитячий садок», амбулаторія загальної практики сімейної медицини, храм, музей села, аптека від «Волиньфармпостачу»  та ветеринарна, Кортеліське лісництво, газова дільниця, продовольчі та промислові магазини, є свої підприємці, які переважно надають послуги в сфері торгівлі, та один підприємець-перевізник: Тетяна Тричук, яка відкрила маршрут Кортеліси-Ратне і значно покращила дорожній зв’язок своїм односельчанам.

СЕЛА БАГАТІ НА ЗАХИСНИКІВ…

На території сільської ради проживає на сьогодні найбільше в районі учасників бойових дій у Другій світовій віні – троє: Дорофій Антонович Полівода, Михайло Улянович Літвін та Іван Федорович Талашук. У день 71-ї річниці Перемоги над нацизмом всіх їх провідали представники влади, поспілкувались, поцікавились життям і вручили подарунки.  Проживають також три воїни-афганці: Микола Дордюк, Ярослав Полівода та Петро Горнік, учасники бойових дій у Чехословаччині та Угорщині – Никифор Зайко та Іван Полівода, і три чорнобильці – Василь Якушик, Василь Пашук та Василь Ліхван.

У нинішній час чимало юнаків та молодих чоловіків було мобілізовано  та командировано на захист України: Василя Сахарчука,  Олександра Бєтіна,  Петра Ткачука, Олександра Якушика, Миколу Ярошука, Івана Приймака, Івана Горніка, Івана Жигаревича та Андрія Сидорука, Анатолія Штика,  Миколу Штика, а також Дмитра Сахарчука та Станіслава Сіліка, які нині на сході держави. Та лише окремі з них мають посвідчення учасника АТО.  Валерій Михалевич пішов на захист України добровольцем, нині він проходить службу за контрактом.

Якщо говорити про юнаків призивного віку, то їх на території сільської ради – 17, нині на строковій службі Тарас Оніщук, а днями був призваний до лав Збройних сил України Володимир Жигаревич, який вже відбув на службу.

…І НА ІНВАЛІДІВ – МАЙЖЕ КОЖЕН ДВАНАДЦЯТИЙ

На території сільської ради проживає багато інвалідів І, ІІ та ІІІ груп – всього до ста чоловік разом з інвалідами з дитинства, яких нараховується  дев’ять. За приблизними підрахунками, майже в кожну хату надходить соціальна виплата, одні отримують кошти на дітей, інші — пенсію, треті – допомогу по інвалідності, а в четвертій хаті – хтось працює і отримує зарплату. А візьміть порахуйте самі: 100 інвалідів і майже 200 пенсіонерів, які проживають у 418 будинках трьох сіл. А ще ж допомога на дітей, малозабезпеченим сім’ям.

Багато хто з кортелісців раніше, ще до подій на Сході держави, виїжджав на сезонні заробітки у Росію, бувало, що чоловік 70-80 було на сезоні лише в Брянську, цими днями лише дехто їде заробити на хліб насущний, і то лише у Білорусію, дорога у Росію майже закрита. А окремі кортелісці трохи більше садять картоплі, сіють моркву для продажу, здають молоко.

…І НА ВДОВИЦЬ ТА СТАРИХ ХОЛОСТЯКІВ

Лише у Запоківному, в якому лише 49 жилих будинків, мешкає п’ятнадцять вдовиць та два вдівці. А ще дванадцять старих холостяків, яким вже давно пора створити сім’ї, та три дівчини, яким поверх тридцяти. А ще проживає в цьому невеличкому селі чотири розлучені пари і лише п’ятнадцять пар живе у повному складі сім’ї.

…ТА БІДНІ НА БАГАТОДІТНІ СІМ’Ї

На території Кортеліської сільської ради проживає лише дві сім’ї, які народили і виховують по семеро і більше дітей. В основному кортелісці мають по 3-4 дитини.

НОВІ НАЗВИ СТАРИХ ВУЛИЦЬ

Села сільської ради мають шістнадцять вулиць, дві з яких останнім часом отримали нові назви. У рамках декомунізації на сесії сільської ради депутати прийняли рішення про зміну назв вулиць Ковпака та Щорса. Тепер вони називаються вулицями ім. Лесі Українки та Садовою.

ПІДСИПАЛИ ПІСКОМ ДОРОГИ

Протягом трьох днів підсипали піском дороги сільської ради. На це виділила кошти районна рада – 30 тисяч гривень, а ще Волинський благодійний фонд «Патріоти Волині» виділив 150 літрів солярки. Працювали два КамАЗи, які за символічну ціну надав підприємець, уродженець села, депутат районної ради Петро Пашук.  Засипані піском всі основні вулиці сіл, частково – побічні.  По них має іще піти грейдер за кошти місцевого бюджету та благодійного фонду.

Ще наприкінці минулого року капітально була вивезена піском вулиця Нова силами Петра Пашука. Він також тоді засипав піском найбільші ями на окремих інших  грунтових дорогах.

ОБЛАШТОВУЮТЬ ПАМ’ЯТНИКИ ЗАГИБЛИМ

На колишніх хуторах Попливці,  Оксені, Щеглівка, Рябино, які були спалені в роки війни, і на місці яких ще раніше були встановлені пам’ятники, цими днями проводять їх реконструкцію. І також за кошти районного бюджету та силами мешканців округи. Вже освячено оновлений пам’ятник, де встановлено ще й хрест, у Попливцях, на інших хуторах чекають, поки виконають замовлення і виготовлять хрести. А тим часом вже проведена певна робота по їх впорядкуванню та оновленню.

За матеріалами сільської ради – Валентина БОРЗОВЕЦЬ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>