Новини Гірниківської сільської ради

КІЛЬКІСТЬ НАСЕЛЕННЯ ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ

Сьогодні Гірниківська сільська рада є найбільшою в районі за кількістю населення після Ратнівської та Заболоттівської селищних. На території сільради проживає 4300 осіб. У НВК с. Гірники навчається понад 400 дітей, у дитячому садку виховують більше 100 дошкільнят. У НВК с. Броди – 230 учнів, у садочку – 50 вихованців. У школі І-ІІ ступеня с. Сільце – 52 учні, в садочку виховують 23 дитини.

У селах сільради щороку простежується позитивна динаміка народжуваності. З початку 2016 року народилося 35 немовлят (за відповідний період 2015 року – 33), а померло 23 особи (у 2015 році 18 осіб). Взяли шлюб 6 пар (протягом січня-червня 2015 року одружилося 8 пар).

У ГІРНИКАХ ВІДТЕПЕР Є ГУРТОК ХОРЕОГРАФІЇ

У 2016 році у Гірниківському сільському будинку культури облаштували кабінет хореографії, щоб діти, які мають здібності до танців, могли у своєму селі займатися улюбленою справою. Зробити це вдалося за кошти бюджету сільської ради. Зокрема, ви-ділили 20 тисяч грн. для заміни вікон, дверей, підлоги, стелі, шпаклювання стін. Роботи виконували небайдужі гірниківці – батьки юних танцівників і танцівниць.

З початку року у кабінеті хореографії уже проводять заняття. Відвідує їх дві різновікових групи дітей. Займаються з дітками Тетяна Денисюк та Світлана Мерчук. Сільський голова Володимир Мерчук розповідає, що гурток хореографії набув популярності, тому він буде подавати клопотання начальнику відділу освіти Валентину Андросюку, щоб ще більша кількість дітей могла займатися танцями. Батьки задоволені успіхами своїх дітей, адже більше їм не потрібно довозити їх у Ратне на заняття.

ЗДІЙСНИЛИ ОСВІТЛЕННЯ ВУЛИЦІ ЦЕНТРАЛЬНОЇ

У кінці 2015 року з районного бюджету виділили 300 тисяч грн. для освітлення вулиці Центральної в Гірниках. До цієї суми з бюджету сільської ради додали ще 50 тисяч грн., і невдовзі відрізок траси М-19, яка пролягає через село, у темну пору доби буде освітлюватися. За виділені кошти вдалося встановити 41 електроопору та 44 ліхтарі (3 ліхтарі встановили на готових електроопорах у напрямку школи по вулиці Перемоги).

ДЛЯ ЖИТЕЛІВ СІЛЬЦЯ «БОЛИТЬ»… ДОРОГА

У кожному із сіл сільради є нагальні проблеми, які потребують вирішення. Для Сільця найболючіше питання ремонту дороги до села, адже дорожнє покриття, яке з’єднує Сільце з автомагістраллю Ковель-Брест не відповідає вимогам сьогодення, а це 2 км дороги. Через це були проблеми із маршрутним сполученням, коли перевізники відмовлялися виходити в рейси і довозити людей у село.

Кілька років тому 200 метрів асфальтобетонного покриття на початку села таки проклали, але на цьому все і закінчилося. Люди як не мали нормальної дороги, так і не мають до сьогодні.

БРОДІВСЬКІ ПРОБЛЕМИ

У Бродах на порядку денному – заміна даху і встановлення внутрішніх туалетів у навчально-виховному комплексі. Однак зробити це за кошти сільської ради неможливо. А те, що під силу самим людям, вони і так роблять. Особливо активізувалася молодь. Протягом весняного періоду бродівчани займалися окультуренням села – прибрали територію навколо озер, встановили бесідки, частково зарибнили водойми, прийняли рішення про заборону риболовлі у нерестовий період, за чим постійно слідкують.

Ще одне питання – встановлення «лежачих поліцейських». Більша частина села розкинулася обабіч центральної дороги, яка веде в напрямку Самарів. І як тільки зробили ямковий ремонт цього відрізка дороги, автомобілі почали їздити по селі на великій швидкості. Школа, дитячий садок, усі державні установи розміщені понад дорогою. Тож турботливі батьки хвилюються за життя і здоров’я своїх дітей, тому постійно ініціюють встановлення «лежачих поліцейських», що врегулювало б рух автомобільного транспорту через село.

КОШТИ БЮДЖЕТУ – НА БЛАГОУСТРІЙ СІЛЬРАДИ

Бюджет  Гірниківської сільської ради наповнюється із податків, які сплачують приватні підприємці села, земельного податку, оренди, благодійних внесків. За результатами наповнення бюджету намагаються щороку фінансувати роботи з благоустрою села.

Так, протягом кількох останніх років за кошти сільської ради вдалося облаштувати дорогу до Гірниківського ФАПу, висипати піском і щебенем дорогу до кладовища в Гірниках. Навесні та восени через велику кількість опадів тут ставало повне бездоріжжя. Володимир Мерчук зізнається, що траплялося навіть таке, що у день поховання родичі самі вимощували дорогу до кладовища піском, щоб похоронна процесія дісталася до цвинтаря. Минулого року вдалося вирішити це питання. Зокрема, шлях від церкви до кладовища вимостили піском і щебенем. За кошти сільської ради замінили 50 відсотків огорожі кладовища та здійснили капітальний ремонт інших 50 відсотків старої огорожі. Усе разом коштувало 200 тисяч грн. За чотири останніх роки здійснили твердо-щебеневе покриття протяжністю 550 метрів дороги у напрямку хутора Грудки, де по новій вулиці Івасюка забудовують 15 ділянок (5 сімей уже проживає, 10 ще будується).

У подальшому планують ремонт доріг у селах сільради, по вулицях Шевченка і Горького у Гірниках.

ПРАЦЮЮТЬ НАД СТВОРЕННЯМ ОБ’ЄДНАНОЇ ГРОМАДИ

Відколи в районі почали говорити про проведення децентралізації, відтоді й постало питання приналежності до однієї з об’єднаних громад Гірниківської сільської ради. Гірниківці зайняли позицію, що вони хочуть, аби на базі їхньої сільради утворилася територіальна громада, до якої увійшли б села Кортеліси, Млинове, Височне, Жиричі, Прохід. З точки зору Володимира Мерчука, в районі слід створити або п’ять об’єднаних громад, або одну, велику, на базі Ратного. Інакше буде важко вижити усім трьом – і Ратнівській, в яку об’єднають близько 30 тисяч населення, і Самарівській, де буде близько 11 тисяч осіб, і Заболоттівській (приблизно 8 тисяч жителів).

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>