На Ратнівщині горять торфовища

Найбільшізагоряння торфовищ сталися у с. Гута та між селом Шменьки (Здомишель-ська сільська рада) і Ратним. Начальник ра-йонного сектору управління ДСНС у Волинській області Олександр Мицюк повідомив, що через спекотну погоду у районі різко збільшилася площа загорянь торфовищ. Серед причин – необережне поводження з вогнем населення, випалювання стерні тощо. І тут просто вражає, як люди можуть у таку погоду випалювати стерню?! Наслідки ж очевидні.

За словами головного рятівника району, найбільш загрозлива ситуація виникла у Гуті, де сталося загоряння на площі близько 20 гектарів торфовищ, та в Шменьках, де горить у межах 0,5 гектара торфу. Водночас Олександр Сергійович відзначає пасивність місцевого населення, якого не можна докликатися на допомогу для гасіння пожеж на їхніх же земельних паях. Здавалось би, люди повинні бути більш свідомими, адже вогонь жартувати не любить. Додається ще й проблема нестачі води у місцях лока-лізації пожеж, у водних каналах.

Уже другий тиждень у Гуті працює  пожежна насосна станція та пожежний автомобіль з Ратного, підключилися й окремі мешканці села з тракторами. Допомагає пожежникам автомобілем  ДП «Ратнівське лісомисливське господарство», за кермом якого відповідальний працівник Сергій Федоренко, і  управління  водного господарства району на чолі з начальником Михайлом Тимощуком. Михайло Іванович сам особисто працював на локалізації пожежі у Гуті, вправно керуючи пожежним рукавом,  тим часом, коли гутянців не можна було докликатися. А вогонь і вітер не питають, скільки горіти і в яку сторону йти. З проблемами, але все-таки вдалося  погасити загоряння на 5-х гектарах зі сторони Білорусі. До речі, білоруські пожежники були на готові і спостерігали зі своєї сторони, чи впораються з вогняною бідою наші рятувальники, чи ні. Богу дякувати, вогонь на Білорусь не пішов і не сталося міжнародного «ЧП», але вогонь пішов по полях, знищуючи все на своєму шляху і прямував до людських помешкань. Пожежники там днюють і ночують. Щодо ночівлі, стався прикрий випадок, і їм довелося одну ніч ночувати у… скирті, на іншу вже поставили намет.

— У нас загоряння торфу сталося ще в квітні, — говорить сільський голова  Іван Хомич. — Тоді вогонь вдалося дещо збити, допоміг і дощ. А ось ця спека і вітри допомогли вогню вихопитись на тому ж самому місці з новою силою. А завивисті вітри кидають клубки вогню з одного місця в інше. Трактористи з бочками води тільки те й роблять, що то в одне місце їдуть гасити вогонь, то в інше.  Вже вдалося не допустити поширення вогню на ще більшу площу. Тільки що була загроза, що вогонь піде на ліс, але оборали  місце загоряння і не допустили поширення пожежі на лісовий масив.  Там встановили чергування лісівники  ДП «Ратнеагроліс», пожежний автомобіль з Ратного.

Кажуть, якби відразу у Гуті локалізували пожежу, якби не було байдужим до цього місцеве населення, такого лиха не було б. А для прикладу хочеться сказати про роботу Гірниківського, Видраницького та Жиричівського сільських голів, на яких вказує  Олександр Мицюк. Коли загоряння сталося у Гірниках, а це минулої суботи, голова Володимир Мерчук сам засукав рукави і організував роботу односельчан по гасінню торфовища. А з огляду на те, що канали сухі, а до Турського – більше кілометра, небайдужі люди пробурили дві свердловини на місці пожежі, досі працює дві мотопомпи, пожежний автомобіль. На гасіння вогню виїхали і трактори з бочками води. Місця загорянь ретельно оборали, аби вогонь не пішов далі. Допомагали і працівники СВК «Гірниківський».

Протягом трьох днів наполегливо боролися з вогнем і в результаті локалізували пожежу, не допустили її поширення. А якби цього не зробили, то хто знає, якої біди міг завдати вогонь, адже через канал землі, орендовані місцевим сільськогосподарським підприємством, на яких стерня. А по стерні вогонь, ох, як швидко йде. У ці дні робота на ділянці загоряння триває.

У Видраниці також сталося загоряння торфу і також сіль-ський голова Василь Лахтюк, не чекаючи ніякої допомоги, разом зі своєю громадою взявся за роботу. І лише, коли зрозуміли, що не впораються самі, викликали службу 101, яка й допомогла їм повністю локалізувати пожежу.

У Жиричах, в урочищі Євник, горіло в межах 50 сотих торфу на земельних паях серед лісу – тут також хтось палив стерню і підпалив торф. Гасили гуртом, були задіяні пожежні автомобілі місцевої пожежної команди, і  ДП «Ратнівське лісомисливське господарство», і мотопомпа Ратнівської пожежної частини. Протягом двох днів боролися з вогнем. Перемогли.

У ці дні ратнівські рятувальники  борються з пожежею  і на торф’янику неподалік Шменьок. Їм також допомагали водогосподарники та їх екскаватор. Є надія, що пожежа не пошириться, не піде далі каналу, в якому є трохи води. Кажуть, що в однієї господині тут згоріли зернові, а іншій довелося хутчій викопувати картоплю, та в основному тут росли трави.

Горять торфяники і у Заболотті, Турі, інших селах. Зрозуміло, торф’яники дуже складно погасити та ще й в період такої спеки і засухи. Так само зрозуміло, що в пожежників є реальна і велика проблема із пально-мастильними матеріалами, про що й спитала Олександра Мицюка.

— Ми вже використали весь свій  резерв пального, резерви райдержадміністрації, інші, позичаємо пальне скрізь, де тільки можна, і, до речі, ніхто нам не відмовляє, а в п’ятницю на позачерговій сесії районної ради з районного бюджету на пально-мастильні матеріали виділили 60 тисяч гривень.

Олександр Мицюк звертається до всіх жителів району з проханням дотримуватися правил пожежної безпеки,  і думати перш за все про наслідки своїх вчинків перед рішенням про очищення території підпалом, аби не сталося великої біди. А, якщо вже вогонь, не жити за принципом «Моя хата скраю», бо і в ту хату може прийти біда. Громадою і тільки гуртом можна попередити лихо і побороти вогонь.

Які справи в лісовому господарстві у зв’язку з пожежонебезпечним періодом, редакцію проінформував Петро Арсенюк – провідний інженер охорони і захисту лісу ДП «Ратнівське лісомисливське господарство».

— У ці спекотні дні основне завдання нашого підприємства  — охорона лісових насаджень від пожеж, і в цьому напрямку ми робимо все можливе. Виїжджали і виїжджаємо на гасіння торфовищ у Здомишельську сільську раду, Гуту, Жиричі,  ще весною — у Якушів, Язавні. У нас є в наявності два пожежних автомобілі, пристосована цистерна для гасіння з обладнаною мотопомпою, інше.  Виявляємо порушників правил пожежної безпеки, перекрили 60 доріг, встановивши шлагбауми, виставили 48  стендів наглядної агітації, з них 4 білборди на пожежну тематику, влаштували 200 кілометрів мінералізованих смуг, через спеку перенесли сезон полювання інше, але головне — свідомість людей, а особливо у ці спекотні, сухі дні — всі повинні бути обережні у поводженні з вогнем.

Шановні ратнівчани! В умовах сухої спекотної погоди, що встановилась в краї, навіть найменша іскра може призвести до великої пожежі в екосистемах та завдати непоправної шкоди лісовим масивам чи знищити житлові будинки. Будьте обережними при поводженні з вогнем, не розводьте багаття на торф’яниках та в лісах, не кидайте не загашені сірники та недопалки. Будьте обачні!

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>