НА ІЛЛЮ У МЛИНОВОМУ ДЕНЬ СЕЛА СВЯТКУВАЛИ 

залухів залухів1 залухів2 залухів3Розпочалося свято у  селі Млинове, що на кордоні з Білоруссю,  хорошою традицією – у Божому храмі, збудованому і освяченому три роки тому в ім’я пророка Іллі,  відбулося богослужіння. Службу відправили п’ять священиків на чолі з отцем Миколою Горуном – настоятелем Доманівського храму, оскільки місцевий священик перебував у Києві, вступав у духовну семінарію і саме здавав екзамени.

А в обідню пору млинівські спортсмени  грали у футбол з командою  сусіднього села Кортеліси. Гра була цікавою. Приз  від сільської ради – шкіряний м’яч – довівся гостям, переможцям товариської зустрічі.

Святкове дійство відбулося у сільському клубі, де зібралось чи не все село. Для односельчан підготували гарний концерт завідуюча клубом Галина Корнелюк та  активний і незмінний її  помічник -  вчитель музики Млинівської школи Надія Карпік за участю аматорів села. Працювала і виставка робіт народних умільців, яку організувала завідуюча сільською бібліотекою Тетяна Літвін.

Насамперед присутні у клубі вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблого односельчанина — учасника АТО Василя Корнелюка. А живим, хто боронив кордони своєї держави на сході  країни,  побажали здоров’я міцного і всіх земних благ. Їм,  прикордонникам Ігорю Пілецькому, В’ячеславу Ярошуку та Миколі  Олексюку, Олександр Сайко – начальник відділу прикордонного контролю «Доманове» – подякував за службу і вручив подарунки, привітав усіх зі святом.

Зі святом односельчан щиро привітав сільський голова Анатолій Оніщук.  Він коротенько розповів про життя громади, нагадавши, що територія Млинівської сільської ради займає 6 тисяч 29 гектарів. Функціонує два ФАПи, дитячий садок, дві загальноосвітні школи, відділення зв’язку, відділ прикордонного контролю «Доманове», магазини Гірниківського споживчого товариства та приватні, митний автоперехід «Доманове». А  проживає у всіх п’яти селах ради – Млиновому, Домановому, Сільці, Долині та Годині  – всього 986 осіб, з яких у Млиновому 488, а найменше – лише 12 – у Годині,  61 – у Сільці.

Сільська рада, хоч і невеличка, та славиться трудолюбивими і талановитими людьми, наголосив промовець. Серед них иходець із села доктор економічних наук Іван Якушик, колишній народний депутат Респуб-ліки Білорусь, нині директор школи у м. Бресті Галина Омелянчук, полковник управління Міністерства внутрішніх справ Республіки Білорусь, нині заслужений пенсіонер Микола Ковальчук, начальник ветеринарної служби м. Ковеля Ганна Штик, суддя Локачинського району Василь Ковальчук, відомий бізнесмен республіки Білорусь Іван Ковальчук, вчитель, а нині пенсіонер Тетяна Омелянчук, яка проживає у Млиновому, багато інших. На території ради було колись багато орденоносців, яких за трудові досягнення відзначило керівництво колишнього Радянського Союзу, з них нині проживають знані трактористи Степан Максимук, який нагороджений орденами Леніна та Трудового Червоного Прапора, Іван Ядерко – орденом «Знак Пошани», доярка Ярина Ковальчук, яка також має нагороди за працю.

Анатолій Іванович відзначив і сьогоднішніх кращих працівників – завідуючих ФАПами с. Млинове Неонілу Штик, с. Доманове Оксану Пашук, завідуючу відділенням поштового зв’язку села Млинове Валентину Петручик, директора НВК Ольгу Ковальчук, вчителів Жанну Коханюк, Тетяну Павлович, Надію Карпік та багато інших, яким щиро подякував за працю.

Сільський голова відмітив, що ниніш-нього року на території сільської ради зареєстровано тринадцять новонароджених діток, тоді як у минулому році за аналогічний період народилося лише 5 діток і вже народжуваність переважає смертність, хоча тут народжуваність і смертність є постійними суперниками впродовж останніх років. Більше справили і весіль, тож сподіваються, що народжуватимуться і далі сини та доньки у молодят та інших молодих людей.

Анатолій Іванович побажав землякам всього найкращого. Вітали млинівчан і сусід – Кортеліський сільський голова Василь Жигаревич та помічник народного депутата України Степана Івахіва Володимир Бащук, який приїхав на свято з подарунками від Степана Івахіва.  Їх вручили найстарішій подружній парі Павліні та Петру Козакам, сімейний стаж  яких шістдесят п’ять років, наймолодшому жителю Ярославу Поліводі, найстарішій мешканці села, вдові ветерана війни Степаниді Кухар, якій життя подарувало 91 рік, учасникам війни Валентині Панчук та Ганні Зайко. А вже від імені сільської ради та за сприяння магазину шоп-трейдінг, що на митниці,  подарунками були нагороджені багатодітна мама Марія Ярмошук, яка народила і виховала разом з чоловіком дев’ятеро дітей, молодята Віталій та Галина Ковальчуки, які нещодавно створили сім’ю, наймолодша бабуся Людмила Горнік.

Для  нагороджених, для усіх односельчан грали, співали, читала вірші і показували сценки із буденного життя земляків Надія Карпік,  учительський вокальний колектив «Калинонька», фольклорний гурт «Журавка», солісти  клубу, відомі співаки в окрузі Богдан Коханюк та Богдан Карпук, які своє життя присвятили музиці та співу, навчаючись у консерваторії, Богдана Сахарчук, Дмитро Горнік та Микола Карпук, Людмила Дордюк із Кортеліс і наймолодша учасниця концерту Іванка Ковальчук, якій лише п’ять років, та вона зуміла заворожити своїм співом присутніх.

А далі відбулося караоке, в якому співали і малята, і молодь села. Головний  приз від Степана Івахіва – чайний сервіз – довівся Ірині Омелянчук.

А що вже дітям догодили! Для них працювали дитячі батути та чеські гірки, біля яких збиралось найбільше дівчаток та хлопчиків разом з мамами та татусями. Працювала торгівля і відбулася дискотека за участю молоді не лише з Млинового, а  й з округи.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>