МЕЖИСИТІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

памятний знак церква межисить магазин анастасія межисить школаНа території Межиситівської сільської ради, до складу якої входять села Межисить, Бродятине і Залисиця та ще декілька невеликих хуторів, проживає 750 осіб, переважна більшість яких – люди середнього і старшого віку, адже молодь із села масово виїжджає.

Так, у загальноосвітній школі І-ІІІ ступеня с. Межисить навчається 86 учнів, дитячого садочка у селі немає. Натомість у Межиситі працює амбулаторія загальної практики сімейної медицини та пункт екстреної медичної допомоги. Також діє відділення поштового зв’язку, сільський клуб, який давно потребує ремонту. Цьогоріч із районного бюджету виділили 25 тисяч грн., і ремонтні роботи вже розпочали. У 2009 році тут освятили православний храм на честь святої рівноапостольної великої княгині Ольги. Щочетверга у село приїжджають підприємці з різними товарами, тож люди мають можливість придбати необхідні речі і продукти харчування на місцевому базарі. У сільраді налічується три магазини промислово-продовольчої групи.

Що стосується географії розселення жителів сільради, то у Межиситі зареєстровано 212 будинків, у селі Бродятине – 29, у Залисиці – 26. Разом з тим, більше 30 будинків – пустки. Для порівняння, у 1945 році у Межиситі і семи прилеглих хуторах налічувалося 170 будинків. На початку 2002 року у селі обліковано 223 господарства та 207 житлових будівель. У селі Бродятине у 2002 році було 31 господарство, у Залисиці – 30 господарств. У 2010 році у Межиситі було 213 дворів, у с. Бродятине – 29, у  с. Залисиця – 26. У господарствах селян є 35 тракторів, 5 вантажних автомобілів, значно більше – легкових.

Останніми роками демографічна ситуація в Межиситі невтішна. Так, у 2016 році тут народилося лише 7 діток, а померло 10 людей. У 2017 році зареєстрували два народження (1 хлопчик і 1 дівчинка), а померло вже троє людей. Востаннє позитивний природний приріст зафіксували у 2014 році.

Власну сільську раду у селі Межисить створили у 1995 році. На останній сесії сільської ради працювали над змінами до бюджету, розглядали заяви про відмови від земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства. Також на сесії розглядали питання про надання дозволів на виготовлення технічної документації, про затвердження проектів технічної документації. Було прийняте і рішення надати у користування пункту екстреної медичної допомоги та медицини катастроф частину приміщення амбулаторії, так як воно перебуває на балансі сільради і продовження договорів оренди приміщення у її компетенції (таке рішення сесія сільради приймає що два роки). На останніх засіданнях виконкому розглянули питання про благоустрій території сільської ради та утримання в належному стані дворів, боротьбу зі злочинністю та про дотримання чинного законодавства про розгляд звернень громадян.

Найболючішими питаннями для села на сьогодні залишаються проблемні дороги (у Межиситівській сільраді ще за радянських часів проклали асфальт лише по одній вулиці – Біловідській, від якого зараз лишилася хіба що назва). Решта доріг ґрунтові і гравійні. Ще одне питання, яке турбує жителів села, — зношеність меліоративної мережі, через що село потерпає від підтоплення сільськогосподарських угідь і полів та закислення ґрунтів. У Межиситі свого часу діяло відділення радгоспу «Щедрогір-ський», потім на його базі створили сільгоспкооператив «Межиситівський», який на початку 2000-х р.р. припинив своє існування.

Останнім часом все більше жителів сільради відмовляється від тієї землі, яку їм колись надали в користування для садіння городів, так як ці землі в більшості непридатні для використання, а подекуди заросли лозами. Дедалі більш невигідно стає межиситівцям вирощувати овочі на продаж. Від-сутність робочих місць у селі спричинила відтік молоді у міста, яка нізащо не хоче повертатися у рідне село, тому й кількість населення катастро-фічно зменшується, і не через високий рівень смертності. А тим, хто в Межиситі все-таки живе, нічого іншого не залишається, як шукати грошей на життя своїм сім’ям на заробітках за кордоном – у Білорусі, в Росії, в Польщі.

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>