МАТЕРИНСЬКИЙ ІНСТИНКТ ЗМУСИВ ЛОСИХУ ШУКАТИ ЛОСЕНЯ

МатеринськийНадзвичайна подія нещодавно сталася на території Гірницького лісництва, в урочищі Буяново. Пастухи, що саме там пасли худобу, побачили лосиху з малесеньким лосеням, які переходили з одного лісового масиву у інший через меліоративний канал.

Як говорили вони, диких звірів помітив і бродячий пес, який кинувся за ними услід. Лосенятко застрягло у каналі, а лосиху пес погнав далі. Пастухи кинулися рятувати лосеня, витягли його з каналу, і перед ними постало питання, що ж робити далі. За порадою звернулися до майстра лісу Анатолія Колядюка та єгеря Володимира Октисюка, а ті у свою чергу — до головного мисливствознавця ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» Миколи Старушика. Зазвичай, як проінформував Микола Сергійович, спрацьовує материнський інстинкт, і лосиха має повернутися за дитям. Так і було.

Анатолій Колядюк та Володимир Октисюк об'їхали лісовий масив, аби визначити, де саме знаходиться лосиха, з думкою доправити у той масив і лосеня. Вони натрапили на бродячого пса і застрелили його. А лосеня вирішили поки що потримати на прив'язі біля того ж меліоративного каналу, біля якого воно відстало від мами, до вечора з надією, що, можливо, повернеться лосиха. І вже ближче до вечора побачили її — бідна, вийшла з лісу у пошуках дитини. Відпустили з прив'язі лосеня. А зранку на тому місці та в окрузі вже не було ні лосихи, ні лосеняти — мама за-брала дитинча із собою. Працівники лісу виявили їхні свіжі сліди у лісі…

Микола Старушик каже, що у період масового розмноження диких тварин на всій території України ввели так званий «Сезон тиші», і його повинні дотримуватись всі. Сезон тиші — це захід, який сприяє розмноженню дичини, збереженню молодняка птахів і звірів. У цей період у лісах заборонені будь-які заходи, що є джерелом підвищеного шуму та неспокою. Серед них — санітарні рубки лісу, стрілянина та інше. Порушники цих правил несуть не тільки моральну, а й фінансову відповідальність. І кожен з нас повинен подумати, яким чином у цей період зменшити згубну дію нашого вторгнення у природу.

А поява собаки без нагляду у мисливських угіддях згідно із Законом України «Про мисливське господарство та полювання» — є адміністративним порушенням, і господар карається штрафом від 102 до 1020 гривень. Бувають випадки, що господар бере собаку у ліс, а той, почувши чи побачивши диких тварин, починає полювання за ними, а в результаті звірі потерпають і можуть втратити своїх дитинчат. На сьогодні наші ліси і так уже небагаті на диких звірів, особливо лосів, яких нараховується лише до двадцяти голів.

Не за горами сезон полювання на пернату дичину, тож користуючись нагодою, Микола Старушик звертається до мисливців району, аби вчасно зробили передплату на обмін картки обліку добутої дичини та порушень правил полювання на новий сезон полювання 2017 року.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>