МАСШТАБНА ПОЖЕЖА ВІД ЦИГАРКИ

пожежа у височному8 вересня сталася масштабна пожежа на території Височненської сільської ради, яка згодом поширилася і на територію Самарівської.

Сталося займання сухої трави на пасовищі поблизу хутора Вижичне Височненської сільради. Місцевий житель Петро Карпук випасав корів, кинув у траву недопалка, від якого, найімовірніше, і сталося лихо. Вогонь швидко розі-йшовся пасовищем, перекинувся на старого хліва неподалік і поширився у напрямку села Береза та села Теребовичі.

На гасіння пожежі прибули рятувальники Ратнівської державної пожежної частини № 14, місцева пожежна команда із Самарів, працівники ДП «Ратнівське лісомисливське господарство». Вогонь спустошував усе на своєму шляху, рухаючись у напрямку «Чорного лісу», що в Гірницькому лісництві. Пожежники, наскільки це було можливим, приборкали вогонь, адже далі він перекинувся на болото і під’їхати туди пожежна техніка не змогла. Лісівники встановили цілодобове чергування, аби не допустити вогонь до лісу, відорали захисні смуги. Полум’я охопило важкодоступні місця і наблизилося впритул до лісу. Станом на ранок п’ятниці дві бригади лісівників були змушені розпочати зрізування дерев, аби трактор зміг доїхати і проорати борозну, адже вогонь був усього за 40 метрів від лісу.

За інформацією провідного інженера з охорони та захисту лісу ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» Петра Арсенюка, ця пожежа завдала чималих збитків. За один день протипожежних заходів витратили понад 100 літрів бензину, стільки ж – дизельного пального, знищене майно людей. Станом на п’ятницю вогонь охопив площу близько 50 га при тому, що продовжуються активні роботи з утилізації пожежі.

На чоловіка, з вини якого сталося лихо, чекає відповідальність. Тому працівники лісу та пожежники звертаються до людей із проханням бути обачними та обережними, адже безвідповідальне і неусвідомлене ставлення до природи у пожежонебезпечний період може призвести до великого лиха. Не кидайте недопалків у суху траву, не підпалюйте стерні і сміття на городах.

Окрім цього, біля села Залисиця Межиситівської сільської ради горить болото на великій площі, під’їзд до якого  практично неможливий. А на території Забродівської сільської ради вже вчетверте за цей рік горить територія, вкрита хащами, в долині річки Вижівки. Вогонь туди прийшов з боку Ратного. Точну площу встановити неможливо, як неможливо і погасити вогонь.

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>