Крайніми залишилися люди, або своя сорочка ближча до тіла

 

Від редакції: Тема ринку у Ратному актуальна уже близько року. Її обговорюють навіть ті, хто до цього непричетний. Селищна рада і споживче товариство ніяк не можуть дійти згоди, хто господар, і як далі діяти. А за цей час на території ринку нічого не змінилося. І, як завжди, потерпають люди, які чекали і чекають змін на краще. А окремі підприємці, які працюють на ринку, хвилюються за своє майбутнє. До редакції з цього приводу надсилають і анонімні листи, і з підписами жителів селища. Один із них публікуємо.

Питання долі Ратнівського ринку вже давно обросло чутками, пересудами, плітками. Ратнівська селищна рада як орендодавець і Ратнівське споживче товариство як орендатор вже майже рік, як погрузли у доказах один одному, хто правий, а хто винний.
Одна сторона конфлікту стверджує, що споживче товариство не надіслало селищній раді листа з пропозицією продовжити щорічний договір оренди, і прогавило свій шанс. Інша сторона доводить свою правоту тим, що за розробленим селищною радою проектом відводу земельної ділянки для обслуговування критого ринку 0,77 га землі споживчому товариству надали в оренду на 25 років. Усі ці роки воно справно платило у місцевий бюджет податок за оренду землі. А договір щороку поновлювався, так як селищна рада збільшувала орендну ставку, тобто відсоток, який мало сплачувати споживче товариство за оренду, щороку збільшувався відповідно до нормативно-грошової  оцінки землі. За період переукладання договорів ця ставка податку зросла до 11 відсотків від вартості нормативно-грошової оцінки землі і стала однією з найвищих в області. Але того первинного договору на передачу землі в оренду на 25 років ніхто не відміняв.

Коли між селищною радою і споживчим товариством розпочалися суперечки, до конфлікту приєдналися підприємці, у яких усі ці роки наростало невдоволення умовами праці і обслуговування покупців. Одна частина приєдналася до позиції селищної ради, решта відстоювала інтереси кооперації. В кінці кінців було прийнято рішення не продовжувати договір оренди зі споживчим товариством, а ринок передати на баланс Ратнівського ВУЖКГ. Воно й мало займатися благоустроєм території. Але окрім того, що не розглянули фінансову складову (від здачі в оренду у бюджет селищної ради надходило близько 250 тисяч грн. щороку), то й не попіклувалися про людей, які працюють на ринку і купують там товари та продукти харчування. З часу припинення дії договору оренди ні копійки податку в бюджет селищної ради не надійшло. Кому вигідні такі зміни? Замість того, щоб розрахувати, який варіант найбільш вигідний для мешканців Ратного, підприємців і жителів району почали заглиблювати в юридичні питання, визначати послідовність дій обох сторін, звинувачувати і погрожувати одне одному.

Але ви забуваєтесь, що справа не тільки в приналежності ринку селищній раді чи СТ (рано чи пізно його все одно стане орендувати хтось інший, і не факт, що умови будуть кращими, тільки хтось втратить, а хтось отримає), а й у людях, які, по суті, нічого не знають. Кожен відстоює інтереси ближчої сторони без розуміння справи. Починати треба було не з того. Спочатку наробили переполоху, надали справі загального розголосу, а більшість людей так і не розуміє, чого ж сторони не можуть помиритися.

У першу чергу, про людей треба було думати. І селищна рада, і кооператори діяли в межах своєї компетенції, і всіх все влаштовувало до останнього року. Аж раптом знайшлося так багато порушень, несумісних з існуванням ринку! Комусь це вигідно — однозначно, а постраждають прості люди. У Ратному немає альтернативи, де люди могли б купити м'ясо і молочні продукти. Тепер люди мають боятися, чи зможуть купити шматок м'яса?! Через чиїсь амбіції чи матеріальне зацікавлення? Покупцеві однаково, куди надходять податки з продажу, але йому потрібна якісна послуга. А що буде з тими власниками контейнерів, які у зоні ризику, якщо їм скажуть звільнити територію в межах двох метрів навколо приміщення критого ринку? А це 40-50 контейнерів. Введені в оману далекоглядними обіцянками, підприємці кинулися «під крило» селищної ради з надією отримати якісь зміни. Минає рік, а змін то немає. Тільки хвилювання, щоб ще гірше не стало. Зараз ще й власники територій, які межують із ринком, побоюються, щоб їхня власність площею ринку не стала, як переоформлятимуться документи і робитиметься новий проект.

Якщо хотіли навести порядок, треба було робити все прозоро, без обманів, підступів і власних зацікавлень. Вас же люди обирали, то й треба виборцям життя покращувати, а не за їхніми спинами розігрувати свої політичні ігри. Прозорість і гласність — ось що мало стати першочерговим у вирішенні питання ринку. Людям нормально не пояснили, не розрахували найкращий для селища і його жителів ва-ріант, і продовжують будувати свої плани, а люди хай думають, чи завтра торговці м'ясом і молоком не стоятимуть під відкритим небом в умовах антисанітарії, і чи не доведеться згорнути бізнес тим підприємцям, які, може, тільки й жили з того, що тримали контейнер на ринку.

Робите благо для людей, то робіть його дійсно для людей, а не для себе і тих, хто користується слушною нагодою! Доносьте людям правду такою, яка вона є.

Ми, мешканці смт Ратне, не були вчасно повідомлені про межі, в яких розробляється детальний план території, який зачіпає наші інтереси. Селищна рада, ввівши нас в оману, порушила наші права, як членів територіальної громади, під час проведення громадських слухань та розробки детального плану території ринку.

Вимагаємо у голови Ратнівської селищної ради Кулика В.М. провести громадські слухання згідно із законом для врахування інтересів жителів смт Ратне, чиї права були порушені.

Н. Дідицька, С. Шевчик,

Г. Северинюк, Н. Оксенчук,

Т. Видрич, М. Панін,

Є. Денисюк, Г. Яковук, О. Бірук

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>