КАРАНТИН ЩОДО АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ СКАСОВАНИЙ

13 жовтня відбулося засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації, яке вів її голова – перший заступник голови РДА Євген Савлук. На засіданні були присутні також представники усіх служб, які брали участь у заходах щодо ліквідації АЧС та недопущенні її поширення на території району і області. Комісія розглянула питання про скасування карантину на території села Кортеліси, запровадженого 5 вересня.

З інформацією виступив начальник управління Держпродспоживслужби у Ратнівському районі Михайло Приступа. За його словами, у господарстві жителя Кортеліс В. О. Головія, де виявили вірус чуми, було знищено 5 голів свиней, їхні трупи утилізовано в спеціально облаштованій ямі за межами села. Після вилучення свиней була проведена вимушена дезинфекція свинарника та прилеглої території. За період з 31 серпня по 5 вересня в неблагополучному осередку в зоні захисту у дворах 12 громадян було вилучено 56 голів свиней загальною вагою 1060 кг. У 364 дворах жителів Кортеліс була проведена дворазова дезинфекція і дератизація. А в 20-кілометровій зоні нагляду проведено подвірний обхід населення, обійдено 16212 дворів. Всього ж на заходи з організації карантину та ліквідацію АЧС було витрачено 88343 грн. коштів районного бюджету, з них найбільше – на закупівлю формаліну, хлорного вапна, одноразового протичумного одягу та бензину.

Протягом часу дії карантину в районі більше не було зареєстровано жодного іншого випадку захворювання на АЧС. Тому ко-місія одноголосно прийняла рішення скасувати з 13 жовтня карантин щодо африканської чуми свиней і дозволити торгівлю м’ясом цих тварин на ринку в Ратному. Але розведення свиней в особистих підсобних господарствах населення с. Кортеліси, де не реєстрували випадків АЧС, дозволяється через 6 місяців. А спеціа-лісти ветмедицини району продовжуватимуть посилений контроль за переміщенням живих свиней та продукції свинарства.

Дмитро МОРОЗ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>