І пам’ять згадкою торкає

І память1 і память2 і память3З нагоди дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 28-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан відбулася урочисто-патріотична година «І пам’ять згадкою торкає» у залі засідань районної ради минулого вівторка.

Воїнів-інтернаціоналістів, людей мужності і вірності військовому обов’язку щиро вітав голова районної ради Михайло Макарук. Наголосив, що це день, коли ми повинні згадувати у першу чергу тих, хто відійшов у Вічність, а війни у пам’яті багатьох поколінь українського народу мають своє відображення. Не минуло це й родину Михайла Михайловича. То ж не від сторонніх людей знає, що таке пекло війни в Афганістані та Чехословаччині, а з розповідей рідних дядьків. Також він зауважив, що сьогодні одним із основних обов’язків Спілки афганців, яка має вже чималий досвід у вирішенні соціальних питань, є підтримка ратнівчан, які вже повернулися та на даний час беруть участь у війні, яка називається, на жаль, антитерористична операція. Побажав воїнам-інтернаціоналістам здоров’я, щоб у родинах не було смутку, а лише любов, добро, достаток і спокій. Висловив Михайло Макарук надію, що у нашій державі все буде добре. Вручив від районної ради Подяки воїнам-афганцям Степану Нінічуку із Річиці,  Володимиру Семенюку із Щедрогора,  Василю Свербі із Заболоття,  Анатолію Паньку із Прохода та вдові учасника бойових дій в Афганістані Миколи Соботовича – Олені Дорофіївні із Жирич.

Про те, що не відболить це горе і не відпечалиться на нашій землі, допоки житимуть батьки, діти воїнів, які загинули на тій війні, переконалися усі присутні ще раз зі сказаних слів заступника голови районної державної адміністрації, учасника антитерористичної операції Сергія Матвійчука. Він із власного досвіду знає, що таке війна, бо втрачав побратимів.

— Я воював на території своєї держави, а вам довелося — на території інших держав, що було в рази тяжче, бо не відчували під ногами рідної землі, — звертався до афганців Сергій Степанович. — Різна оцінка війн, у яких вам довелося брати участь, але я впевнений, що ви до кінця виконали свій військовий обов’язок і не зрадили військовій присязі, жертвуючи своїм здоров’ям, а дехто й життям. Вічна їм пам’ять! Бажаю душевної рівноваги та спокою, адже із війною тим, хто пройшов крізь це пекло, жити постійно, бо навіть з часом нічого не забувається та зринає у снах.

За дорученням голови районної державної адміністрації Сергій Матвійчук відзначив Подяками ветеранів війни Володимира Коцюбу, Анатолія Ващука, Степана Дордюка, Петра Півня, Миколу Ковальчука. Керівнику Спілки афганців Сергію Філіпчуку вручив карту Афганістану, яка знайде місце на одній із стін нового кабінету, який виділила для них районна рада у приміщенні управління фінансів.

Дякував за подвиг воїнам-інтернаціоналістам, бажав любові, миру у країні, домівках та у душах селищний голова Володимир Кулик. Зауважив, що пам’ять про наших земляків, які пройшли дорогами війни, буде вічною, адже молодь та старше покоління ставиться до них із шаною та повагою, а біля пам’ятника воїнам-афганцям завжди будуть квіти. Запевнив Володимир Миколайович у подальшій співпраці селищної ради із Спілкою афганців, а також у фінансовій підтримці, сприянні будівництва офісу на виділеній земельній ділянці. Воїнам-інтернаціоналістам Ратного Леоніду Рубіновському, Петру Уєвичу, Георгію Пінкевичу, Івану Семенюку, Миколі Панасюку вручив подарунки.

До присутніх від старшого покоління щирими теплими словами та зі слізьми на очах звертався Петро Уєвич. Вдячність за досвід, який передають ветерани війни теперішнім воїнам, які стоять на захисті нашої держави, висловив депутат обласної ради, директор СТОВ «Ратнівський аграрій» Валентин Чернецький. Побажав усім міцного здоров’я, щоденних перемог. А щоб ті перемоги, які стануть колись історією, могли фіксувати і передавати для своїх дітей, внуків та наступних поколінь, для Спілки ветеранів Афганістану від колективу СТОВ «Ратнівський аграрій» подарував фотоапарат.  У свою чергу Сергій Філіпчук вручив Валентину Антоновичу подяку.

— Напевно, неспроста зібралися на урочистість у день закоханих, бо за почуття любові та кохання ми завжди готові покласти своє здоров’я, а якщо потрібно, то й своє життя. — сказав Валентин Чернецький. — Ми всі знаємо, що нічого доброго війна не приносить, але також знаємо — вона рано чи пізно закінчується. Думаю, мало хто краще за вас розуміє, що насправді сьогодні відбувається на теренах України. А відбувається не так звана АТО чи громадянська війна, відбувається справжня війна з країною агресором. Бажаю нам усім, щоб вона для нас закінчилася перемогою, щоб разом із цим святом найближчим часом святкували і день введення українських військ на територію окупованого Донбасу та анексованого Криму. Оце і буде наша з вами перемога.

Голова районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану Сергій Філіпчук прозвітувався за минулий рік, поділився планами на майбутнє, подякував за підтримку, розуміння керівникам району та спонсорам-благодійникам. Продовжив Сергій Іванович щорічну традицію нагородження цінними подарунками та медалями.

Подарунками, грамотами відзначив Володимира Корецького, Василя Зайця (Замшани), Артема Мальчука (Поступель), Василя Корецького (Заліси), Василя Головія, Івана Білітюка (Заболоття), Петра Короліка, Ярослава Находа (Ратне). Медалями Спілки афганців «За заслуги» ІІ ступеня -  В’ячеслава Костючика (Річиця), «За звитягу» — Миколу Гуля (Заброди), державними -  «25 років виведення військ з Афганістану» — Миколу Головійчука (Заболоття), Олександра Гайдучика (Гута), Анатолія Приймачука (Гірники), Миколу Соботовича (Ратне), Василя Більчука (Здомишель).

Від народного депутата України Степана Івахіва вручив подарунки Івану Морозу з Жирич, Миколі Ничипоруку із Конища та В’ячеславу Старушику із Якушів. Подарунки, подяку, медаль «За звитягу» під щирі оплески вручили побратиму із Білорусі Миколі Завадському, який завітав на Ратнівщину розділити радість від урочистого заходу. Гість, натомість, висловив вдячність і привітав від ветеранів війни в Афганістані Малоритської спілки, яку він очолює.

— У нас кордонів у серці немає, ми завжди із побратимами зустрічалися і будемо зустрічатися у парку Дружби, де спільно до  10-ї річниці виведення військ з республіки Афганістан заклали камінь із Брестської фортеці, — розповідав Микола Завадський. — Прошу у керівництва сприяння нашому приїзду до вас на такі зустрічі. Від нашої ветеранської спілки за особистий вклад у розвиток білорусько-українських відносин відзначаємо побратимів Петра Короліка та Василя Головія. Ми ніколи не забудемо афганських доріг, якими пройшли. Вічна пам’ять полеглим героям на чужій землі, а нам з вами здоров’я донести до молодого покоління те, що вони не змогли донести.

Схилили того дня голови перед світлою пам’яттю Петра Штика із Самарів та Миколи Заліпи з Видраниці, а також тих воїнів-афганців, хто віддав своє життя, увійшовши у безсмертя.

По завершенні урочистості воїни-інтернаціоналісти поспілкувалися із заступником головного лікаря ЦРЛ Ярославом Кулинічем та завідувачем сектору обслуговування інвалідів та нагляду за призначенням (перерахунком) пенсій управління соцзахисту Тетяною Шмиговською.

Усім присутнім та їхнім родинам бажали здоров’я, щастя, миру, добробуту у великому домі, який зветься — Україна. Святкового настрою додали тематичні та патріотичні пісні у виконанні народного аматорського жіночого ансамблю «Мелодія», дуету у складі Олени Смальчук та Івана Юхимчука, а також воїна-афганця Ярослава Находа.

По закінченні заходу поклали квіти до пам’ятника воїнам-афганцям.

Леся ГРІНЧУК

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>