ДИМ ОХОПИВ МАЙЖЕ ПІВРАЙОНУ

У районі протягом останнього тижня склалася складна пожежонебезпечна ситуація. Торфовища, кущі, ліс та суха трава горять у шести сільських радах. Ратне цілком оповите димом із Прохідської та Забродівської сільських рад.

У п’ятницю виявили пожежу на торфовищі між Ратним і Проходом, на паях жителів села Комарове. Як повідомив Прохідський сільський голова Олександр Гресик, тліє площа близько трьох гектарів. Загорання сталося через навмисне спалювання трави. Гасили вогонь місцева пожежна команда з Гірників та ратнівські пожежники. Територію, на якій виявили загорання, оборали, аби вогонь не поширився далі. Проте і до сьогодні торфовище тліє, димить. Сільський голова відзначає малу активність місцевих жителів та безвідповідальне ставлення до природи у пожежонебезпечний період.

Продовжують горіти хащі на території Забродівської сільради за Ратнівськими очисними спорудами. Забродівський сільський голова Микола Калачук каже, що загасити вогонь неможливо і неможливо так само донести до свідомості людей, щоб не викидали і не підпалювали сміття на стихійному сміттєзвалищі за очисними спорудами. Димом від цієї пожежі труяться ратнівчани і жителі Забродівської сільради, а зарадити цьому неможливо.

У п’ятницю загорілося торфовище у Мельниках-Річицьких, швидше за все, з вини господаря, що запалив суху траву. Вогонь обійняв площу близько 4 га. З моменту загорання на пожежі працює місцева пожежна команда, активно долучилися місцеві жителі, СВК «Прип’ять». Воду для гасіння використовують із напіввисохлих канав, із річки Хлинище, яка протікає понад Мельниками-Річицькими і впадає у Турію. З п’ятниці до понеділка використали більше 100 тонн води.

Більше того, у ніч з суботи на неділю, близько 23.30 год. загорівся хлів на господарстві Євгена Б. у Річиці, тож місцеві пожежники виїхали на гасіння туди. Дах будівлі врятувати не вдалося, проте пожежу приборкали і продовжили працювати на торфовищі у Мельниках-Річицьких.

Стабілізували ситуацію у Височненській та Самарівській сільрадах. Там пожежу локалізували. Лише у деяких місцях тліють торфовища. Натомість у Залисиці пожежа шириться на більші площі. На її гасінні працюють працівники обох лісових господарств району – ДП СЛАП «Ратнеагроліс» та ДП «Ратнівське лісомисливське господарство». Робота лісівників ускладнюється важкістю доступу до охоплених вогнем територій.

Голови сільських рад вкотре просять людей обережно поводитися з вогнем, не спалювати навмисно стерні, сміття і суху траву. Рівень води у районі стрімко падає у зв’язку з посушливим періодом. Подбайте про себе і про тих, кому доводиться усувати наслідки безвідповідальності інших.

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>