ДЕМОГРАФІЯ РАЙОНУ ЗА ЧАСИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

26-у річницю Незалежності Україна відзначає без особливих змін. Що було у 2016-у році, те плавно перейшло у 2017-й. Війна на Сході так і триває, а з суттєвих змін, які впроваджені в країні, стали хіба що підвищення мінімальної заробітної плати і запровадження безвізового режиму з Європейським Союзом. Ми вирішили відслідкувати, як змінилася демографія в районі за останніх шість місяців, і порівняти ці показники з відповідними у перші роки незалежності України.

НАРОДЖЕНЬ ВДВІЧІ МЕНШЕ, НІЖ У 1980-Х РОКАХ

Відтак у 2016 році на Ратнівщині з’явилося 738 немовлят. Це на 32 дитини більше, ніж у 2015-у. У 2014 році було аж 820 немовлят. Останніми роками ця цифра дещо зменшилася.

Цьогоріч же у відділі реєстрації актів цивільного стану, за словами начальника Валентини Дудік, за перше півріччя зареєстрували 322 народження, а протягом липня у районі народилося ще 48 дітей. Тобто станом на перше серпня Ратнівщина побагатшала на 370 немовлят. Якщо ж припустити, що й надалі щомісяця в районі народжуватиметься приблизно 50 дітей, то до кінця року матимемо ще близько 250. Якщо це припущення підтвердиться, минулорічного показника у 738 дітей не наздоженемо, навіть семи сотень немовлят не назбирається. Проте ще п’ять місяців попереду, тож сподіватимемося, що до кінця року демографія покращиться.

А ось що було з народженнями нових жителів району у перші роки незалежності України. На зламі дев’яностих років районна газета не зафіксувала демографічної статистики, але вже станом на 1995 рік у районі народилося 775 дітей, у 1996 році – 820 малюків. А потім був кризовий кінець дев’яностих. Тож на зламі третього тисячоліття, у 2000 році, поповнилося дітками лише 677 сімей. Хоча і теперішні, і тодішні показники важко порівняти з останніми роками існування СРСР. Так, у 1988 році народилося аж 1280 малят! Це практично вдвічі більше, ніж зараз. І це при тому, що наш район у числі перших в області за статистикою народжуваності.

ПОКИ ЩО СМЕРТНІСТЬ ПЕРЕВАЖАЄ

Разом з тим, за підсумками першого півріччя, смертність переважає народжуваність. Так, протягом шести місяців 2017 року померло 364 людини (народилося 322) і ще 33 протягом липня, тобто за сім місяців 397 смертей, а народжень тільки 370. Проте до кінця року статистика ще може дещо змінитися.

ОДРУЖУЙТЕСЬ, МОЛОДІ ЛЮДИ!

За сім місяців на рушничок щастя стало 136 пар, протягом 2016-го року зареєстрували 290 шлюбів. Одружуйтесь, молоді люди, щоб наздогнати минулорічний показник!

Найбільш популярними у першому півріччі були традиційні українські імена. Так, хлопчиків найчастіше називали Андрій, Антон, Дмитро, Ілля, Максим, Матвій, Назар, Сергій, Олександр, Тимофій. Дівчаток – Анна, Ангеліна, Валерія, Вікторія, Ірина, Марія, Софія, Христина.

А от рідковживані імена – це повна свобода фантазії батьків новонароджених малят. Тенденція писати російські імена укра-їнськими літерами продовжується. Хлопчики – Аріан, Єлисей, Даміан, Дініс, Данііл, Нікіта, Тимур, дівчатка – Альбіна, Домініка, Евеліна, Лія, Фаїна.

Нехай же 27-й рік Незалежності України ознаменується на Ратнівщині бебі-бумом та весіллями, щоб у наступний рік ми увійшли з куди кращими показниками.

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>