ЧОТИРИ СІЛЬСЬКИХ РАДИ З РАТНІВЩИНИ ПРАЦЮЮТЬ НАД ТРЬОМА ПРОЕКТАМИ ЄВРОСОЮЗУ

польща-білорусь-українаНещодавно у Ратному відбулося підписання аплікаційних форм з трьох міжнародних проектів у рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014—2020», в яких, як і раніше, працює Забродівська сільська рада.

З огляду на те, що невдовзі Заброди стануть центром об’єднаної територіальної громади, залучили до участі в проектах і села, які увійдуть до її складу. Це, зокрема, Видраниця, Річиця та Щедрогір.

Як розповів Забродівський сільський голова Микола Калачук, українським селам вдалося укласти партнерські угоди з колегами з Польщі та Білорусі у трьох проектах. З декотрими з них уже працювали у попередніх проектах, але долучилися й нові партнери. Два проекти стосуються будівництва комунальних доріг, один – запровадження енергозберігаючих технологій, використання енергії сонця, землі.

За умовами програми, аплікаційні форми всі партнери повинні були підписати до 1 січня 2017 року. Отож у проектах з будівництва комунальних доріг за напрямком підвищення доступності регіонів, розвиток міцного та стійкого до кліматичних впливів транспорту, комунікаційних мереж і систем задіяні Забродівська і Видраницька сільські ради. До співпраці у першому проекті зголосилися гміни Яблонь, Мілянув, Россош, Соснувка, Вішніце з Польщі, Знаменський сільський виконавчий комітет та комунальне підприємство «Брестоблдорстрой» з Білорусі та Забродівська сільська рада з України. Лідер проекту – польська гміна Яблонь.

У другому проекті з будівництва доріг співпрацюють Забро-дівська та Видраницька сільради з української сторони, гміна Ломази з польської та Томашівський сільський виконавчий комітет з білоруської. Лідер – польська гміна Ломази.

Третій проект розробляють за напрямком сприяння місцевій культурі та збереження історичної спадщини у польсько-білорусько-українському Поліському регіоні. Участь у ньому могли брати лише ті території, які знаходяться у природних заповідних зонах. До співпраці взялися Річицька та Щедрогірська сільські ради Ратнівського району, Світязька та Шацька сільські ради Шацького району, гміна Вішніце (лідер), Домачевський та Томашівський виконкоми і відділ освіти, спорту та туризму Брестського районного виконавчого комітету. Саме на цих територіях знаходяться заказники «Щедрогірський» і «Річицький», Шацький національний парк, занесений до списку ЮНЕСКО у 2002 році, природний заповідник «Вавжево» у Польщі та біосферний заповідник «Надбужанське Полісся», занесений до списку ЮНЕСКО у 2004 році. За умови виграшу проекту партнери зможуть запровадити відновлювальні джерела енергії, встановити сонячні теплові колектори, розвивати туристичну інфраструктуру та покращувати захист навколишнього середовища.

Що ж до подальшої долі розроблених проектів, то Микола Михайлович розповів, що партнери на нинішньому етапі подали ап-лікаційні форми (заявки) в технічний секретаріат, який знаходиться у Варшаві. Після відбору найперспективніших заявок ті учасники, які пройдуть у наступний тур, подаватимуть повні пакети документів проектів, за результатами конкурсу яких стане відомо, хто отримає кошти Європейського Союзу на розвиток своїх територій.

Марія ЛЯХ

Відгуки (4) на «ЧОТИРИ СІЛЬСЬКИХ РАДИ З РАТНІВЩИНИ ПРАЦЮЮТЬ НАД ТРЬОМА ПРОЕКТАМИ ЄВРОСОЮЗУ»

  1. Oleg коментує:

    В нашому районі є тільки одна сільрада, яка входить в зону малого прикордонного руху з Польщою- Гутянська.До того ж вона межує з Республікою Білорусь і Шацьким національним парком.Треба бути повним невігласом щоб не включити в ці проекти Гуту і користуючись цим не наладити нормальне транспортне сполучення з сусідніми Шацьким,Малоритським районами і Польщею.

  2. Oleg коментує:

    На рахунок Забродів:соромно дивитись як під час неоголошеної російсько-української війни прекрасне волинське село віддали баріну з Росії,а місцеві князьки стоять в черзі щоб лизнути руку ординцю.

  3. Oleg коментує:

    Шановна редакція,доведіть до керівнитцтва райому ,що при відкритті пункту пропуску в Адамчуках Шацького району і залученні Заболоттівської територіальної громади до цих проектів ,дорога для ратнівчан в Польщу може скоротитись втричі.

  4. Павло коментує:

    Для керівництва Ратнівського району та міста можу порекомендувати хороші курси польської мови. Вчать онлайн-через інтернет. Дуже добра фірма з Луцька: www.imclasses.com. Рекомендую!!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>