ЧОМУ НЕ ВІДБУЛАСЯ СЕСІЯ, або «СТРАСТІ» ЗА БЮДЖЕТОМ

О 4-й годині ранку 25 грудня, у п’ятницю, Верховна Рада після безсонної ночі таки прийняла державний бюджет на 2016 рік. Але призначена на 10 годину ранку цього ж дня позачергова сесія районної ради, яка мала прийняти бюджет району на 2016 рік, не відбулася.

Працівники апарату ради завчасно повідомили про це депутатів телефоном, а в газеті «Ратнівщина» з’явилося повідомлення про її перенесення на невизначений термін. Що ж сталося протягом тижня? Адже в понеділок, 21 грудня відбулося засідання бюджетної комісії, яка після бурхливих суперечок, що тривали більше двох годин, погодила проект бюджету абсолютною більшістю голосів – вісім проти двох. За роз’ясненнями ми звернулися до голови районної ради Михайла Макарука.

—   Робота районної ради відповідно до закону відбувається в режимі пленарних засідань та засідань постійних комісій. На сесію виносяться питання, які пройшли попереднє обговорення і були погоджені постійними комісіями. Проект бюджету готує управління фінансів райдержадміністрації. Воно подало практично такий самий, який був прийнятий на 2015 рік, — в сумі по власних доходах 13 мільйонів 692 тисячі гривень. Але фактичне виконання становитиме близько 16 мільйонів гривень. Тому на засіданні бюджетної комісії депутати внесли свої пропозиції і збільшили дохідну частину, а відповідно і видатки, на 900 тисяч гривень. Тим більше, що в запропонованому проекті не були враховані ті районні програми, які фінансуються районною радою. Таким чином, після гарячої дискусії комісія схвалила бюджет по доходах в сумі 14,6 мільйона гривень, тобто менше, ніж буде виконання за підсумками цього року. Однак на сесію районної ради управ-ління фінансів знову подало свій попередній проект, в якому не були враховані поправки бюджетної комісії. Тому я прийняв рішення про перенесення сесії районної ради, тим більше, що ще не був прийнятий ні державний бюджет, ні обласний. Але сьогодні вночі (наша розмова відбулася в п’ятницю перед обідом. – Авт.) Верховна Рада прийняла бюджет, тож ситуація змінилася. Щойно у нас відбулося засідання президії районної ради, на якому голови фракцій погодилися збільшити дохідну частину нашого бюджету ще на один мільйон гривень. Сесія відбудеться 30 грудня, і думаю, що Новий рік ми будемо зустрічати з бюджетом, — висловив переконання Михайло Макарук.

Тож, очевидно, варто трохи розповісти про те засідання бюджетної комісії, на якому автору цих рядків довелося бути присутнім.

Проект бюджету представляла начальник управління фінансів райдержадміністрації Людмила Ковч. Вона пояснила, що згідно з вимогами чинного законодавства, місцеві бюджети мають бути прийняті до 25 грудня. А, оскільки ще немає державного бюджету, то цифри районного не можуть перевищувати відповідні показники 2015 року. Цю ж позицію відстоював і радник голови облдержадміністрації Андрій Харлампович, який є депутатом і членом бюджетної комісії. Він мотивував це ще й тим, що в разі перевиконання районна рада завжди зможе перерозподілити додаткові кошти.

Натомість голова ради Михайло Макарук пропонував збільшити дохідну частину до 15 мільйонів гривень, інакше, говорив він, не буде стимулу працювати над її виконанням. Голова бюджетної комісії Микола Макарук прокоментував позицію виконавчої влади, виходячи зі свого десятирічного досвіду керівництва районною радою. За його словами, такі настанови ідуть з обласної державної адміністрації, яка просуває завідомо занижені цифри доходів,  щоб потім мати змогу хвалитися їх перевиконанням.

Але Людмила Ковч продовжувала наполягати на своїх розрахунках. Її аргументи ґрунтувалися на тому,  що основним джерелом надходжень до районного бюджету є податок з доходів фізичних осіб. А ця сума з Нового року суттєво зменшиться, оскільки неоподатковуваний мінімум зросте до розміру мінімальної зарплати – 1378 гривень.

Проте членів бюджетної комісії вона не переконала, і вони внесли до проекту бюджету також фінансування програм, які не були включені управлінням фінансів, зокрема, — про підтримку об’єднаного трудового архіву району, про підтримку видання газети «Ратнівщина» та про підтримку фізкультурно-спортивного товариства «Колос». А яким буде остаточний варіант головного кошторису району на 2016 рік, дізнаємося вже за декілька днів.

Дмитро МОРОЗ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>