ЧЕРГИ У РАТНІВСЬКИЙ ДИТСАДОК ЗНИКНУТЬ ЛИШЕ ТОДІ, КОЛИ ЗБУДУЮТЬ НОВИЙ

анна онищук 2 анна онищукЩе у березні Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що за три роки черги у дитячі садки повинні зникнути. На його думку, неприпустимо, коли діти не можуть потрапити у дитячий садок. Тож будемо сподіватися, що так і станеться, але, як відомо, обіцяного три роки ждуть… Є надія на те, що врешті-решт зникне проблема з чергами в дошкільний навчальний заклад і в ратнівчан, адже ведеться будівництво нового дитячого садка. Проте наперед забігати не будемо, а просто сподіватимемося, що невдовзі його таки здадуть в експлуатацію і нарешті питання перевантажених груп та невдоволених батьків, діти яких не потрапили до садочка, вичерпаються.

А поки що картина невтішна. При нормі навантаження Ратнівського дитячого ясел-садка 200 дітей у ньому навчається 440 малюків у 12 групах. Тож ми поспілкувалися із завідуючою Анною Онищук про найбільш наболілі питання – ектронну чергу, наповнення груп та фінансування дитягого садка.

ЕЛЕКТРОННА ЧЕРГА – ЩО ЦЕ?

Електронна реєстрація дітей дошкільного віку розпочалася в Україні ще відповідно до указу Президента у 2010 році. У Рат-нівському дитячому садку вона стартувала із січня 2014 року, коли всю інформацію про бажаючих навчатися у дошкільному закладі перенесли з паперових носіїв в електронну систему «Україна. ІСУО». Таким чином батькам відкрився доступ через Інтернет побачити свою дитину в черзі за номером реєстрації.

Оскільки почасти ті батьки, діти яких не потрапили до дитячого садка, нарікають на адміністрацію, не вивчивши питання, розпишемо всю систему роботи електроного реєстру в дошкільних навчальних закладах.

Прийом дітей здійснює керівник закладу (у нашому випадку завідуюча) на підставі таких документів: заява від батьків або осіб, які їх замінюють, медична карта дитини (форма № 026) з висновком лікаря, що дитина може відвідувати дошкільний за-клад, довідка дільничного лікаря про епід-оточення, свідоцтво про народження дитини і направлення відділу освіти згідно з електронною чергою. При оформленні заявки у базу даних обов’язково вносять такі відомості про дитину: прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, серія та номер свідоцтва про народження, адреса проживання, підстави на першочергове (позачергове) приймання в ДНЗ (за наявності). Окрім того, в електронній базі мусять бути відомості про батьків дитини. Таким чином батьки мають доступ до інформації про свою дитину, а керівник закладу може завчасно спланувати склад і наповнюваність груп дітей.

ХТО МАЄ ПРАВО НА ПІЛЬГИ?

Чи не найбільше «болить» пересічним ратнівчанам питання позачергового зарахування дітей у групи садочка. Відтак Анна Онищук обгрунтовує це питання. Зокрема, держава гарантує надання пільг при влаштуванні у дошкільні навчальні заклади дітям, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (позачергово), дітям військовослужбовців, у тому числі й учасників АТО (першочергово), дітям військовослужбовців військових прокуратур (першочергово). Пільгами більше не користуються діти працівників поліції, пожежної охорони.

— Якщо це пільгова категорія, має бути підтверджуючий документ, — розповідає Анна Віталіївна. — Якщо «чорнобильці», то чорнобильське посвідчення дитини, а не батьків, якщо військовослужбовці, то довідка з місця роботи тата або мами. Програма автоматично, без нашого відома, посуває цих дітей наверх.

Реєстрація дітей в елетронній базі триває з 1 жовтня по 30 вересня наступного року – дошкільники відштовхуються від шкільної системи, групи формують за віковим принципом. Відтак виходить, що першими у електронному реєстрі будуть ті діти, які мають пільги (і це жодним чином не залежить від адміністрації садка, так запрограмована система), а тоді – відповідно по часу звернення батьків дитини. Більше шансів потрапити у садок мають ті, хто народився восени, коли тільки розпочалася реєстрація. Натомість вересневі діти, як правило, у кінці списку, бо вони завершують рік. Разом з тим, якщо дитина народилася навіть у вересні, але має пільгу на першочергове зарахування, програма автоматично переміщує її на початок списку, і ця дитина буде відвідувати дитячий садок.

Інколи важливу роль відіграють навіть хвилини, адже електронна система фіксує не лише дату, але й час реєстрації. Тому дитя, яке зареєстрували навіть на 10 хвилин раніше від іншого, буде вище у черзі.

ПОРЯДКОВИЙ НОМЕР, ПІД ЯКИМ ЗАРЕЄСТРОВАНА ДИТИНА, ЗМІНЮЄТЬСЯ

— Нерідко батьки обурюються тим, що їхня дитина одразу після реєстрації була, наприклад, 58-а у черзі, а за місяць-два стала, приміром, 75-а…

— Коли батьки ставлять на чергу свою дитину, ми даємо їм номер, за яким вони самі в Інтернеті можуть відслідкувати, як рухається їхня дитина в черзі. І вона дійсно може опуститися вниз, якщо зареєструють дітей із пільгою на першочергове чи позачергове зарахування. Це  залежить не від нас, а від кількості дітей пільгових категорій. Їх так само не ми затверд-жуємо, а держава. Ми тільки виконуємо приписи, а самі взагалі не маємо доступу до того, щоб вносити корективи у роботу програми. Єдиний момент, який допускається, коли дитина належить до пільгової категорії, але з поважних причин (до прикладу, тато в АТО) підтверд-жуючого документу тимчасово не може надати. Тоді дитину реєструють на загальних підставах, а потім, коли батьки пред’являють документ, у графу «Пільга» вносять відповідну поправку.

— Які переваги і недоліки електронної черги?

— Для нас електронна реєстрація спростила роботу. Немає такого, що поставили дитину, а потім родичі ще доносять якісь документи. Зараз усе чітко: реєстрація відбудеться лише тоді, коли батьки нададуть повний пакет документів. До прикладу, навіть одна неправильно введена цифра номера свідоцтва про народження дитини провокує збій у системі, тобто дитя неможливо зареєструвати. Звичайно, у перший рік було дуже складно. Проте зараз, коли робота відлагоджена, набагато простіше працювати у цій системі, ніж із паперовими носіями. Коли вносиш дані, не треба думати, у яку групу дитина піде, програма сама вибирає – від двох до трьох (перша молодша), від трьох до чотирьох (друга молодша), від чотирьох до п’яти (середня) чи від п’яти до шести років (старша група). Недолік лише в тому, що батьки бачать тільки порядковий номер своєї дитини в Інтернеті.

ГРУПИ В САДОЧКУ ПЕРЕВАНТАЖЕНІ

— Розкажіть про комплектування груп. Скільки дітей з електронного реєстру щороку потрапляє у садочок?

— Законом України про до-шкільну освіту передбачено, що у першій молодшій групі може навчатися до 15 дітей, у другій молодшій – до 20-ти. Проте згідно із цим же законом у сільській місцевості власник (Ратнівська селищна рада) може збільшити кількість дітей у групах. Щоб хоч якось піти назустріч батькам і їхнім малюкам, ми звертаємося у селищну раду із клопотанням збільшити кількість місць у групах. Відповідно до рішення виконавчого комітету «Про наповнюваність груп у Ратнівському дитячому яслах-садку» у першу молодшу групу допускається набрати до 25 осіб, тобто на 10 діток більше від норми, а у другу молодшу – до тридцяти осіб (так само на 10 більше від норми). У нас є діти, які йдуть у садок за рекомендацією виконавчого комітету селищної ради. Але консультуємося, вивчаємо, спілкуємося з батьками, і не всі діти із запропонованих зараховані в дитячий садок.

Кожного року ми набираємо чотири вікових групи. Це дві перших молодших (від двох до трьох років), одна група від трьох до чотирьох років (друга молодша) і старша група з підготовки дітей до школи. Мусимо забрати всіх п’ятирічок, щоб підготувати їх до школи. Скільки б не було, ми їх зараховуємо в одну вікову групу, розподіляємо по трьох існуючих і формуємо ще одну нову. Цьогоріч із садочка випустили 141 дитину. На електронній черзі зараз перебуває 52 дитини, яких ми мусимо зарахувати у старшу групу. Тому будемо довантажувати вже існуючі три (в одній 36, у другій 37, у третій 38 дітей) і створимо ще одну. Відтак у середньому у кожній групі здобуватиме дошкільну освіту по 40 дітей.

— Вихователі отримують якесь заохочення від того, що працюють у перевантажених групах?

— Щомісяця ми проводимо аналіз відвідування, і ті вихователі та помічники вихователів, які працюють у перенаповнених групах, отримують доплату до зарплати. Це, як правило, дві-три групи. За результатами аналізу, відвідування знаходиться на межі 60 %. Менше ходить діток у садок взимку – у січні, лютому, зате у березні, квітні, травні – переповнені майже всі групи. Болить душа, коли у селах вихователі працюють з дев’ятьма-десятьма дітками, а наші – з двадцятьма-тридцятьма. І донедавна вони отримували таку ж заробітну плату. Лише нещодавно її підняли на два розряди.

МАЙЖЕ ПО 70 ДІТЕЙ ТАК І ЗАЛИШАЄТЬСЯ В ЧЕРЗІ АЖ ДО СТАРШОЇ ГРУПИ

— Скільки дітей щороку залишається «за бортом» садочка?

— Станом на 30 травня на черзі у першу молодшу групу (від двох до трьох років) 125 заяв, а відвідуватиме садочок лише 50 дітей, 75 заяв ми не зможемо задовольнити. Комплектуватимемо також одну групу віком від трьох до чотирьох років. Заяв на неї є 96, а буде тільки 30 місць. І знову майже 70 заяв залишаться незадоволеними. Середня група у нас взагалі не комплектується, тобто діти, які стоять на черзі, будуть просто сидіти вдома і на наступний вересень 2018 року підуть у старшу групу. Це ще 42 заяви. Батьки бідкаються, що ці діти не потрапили в садочок ні з двох, ні з трьох, ні з чотирьох років, а тільки у старшу групу підуть. Але яка наша вина?! Ліжок, шаф, столиків, стільчиків, навіть посуду не вистачає. Ми безсилі. З року в рік у нас на черзі «висить» в межах 70 дітей. Як би я чи будь-які компетентні особи й органи не хотіли, ми безсилі, поки не буде нового садочка. Коли він відкриється, хай не повністю, але частково потреба в місцях вичерпається. Добре, що є батьки, які розуміють ситуацію і самотужки виходять із скрутного становища, але є й такі, які звинувачують нас у тому, що ми беремо дітей тільки багатих батьків, тільки за гроші… Хоча я завжди на боці тих батьків, які опинилися у скрутних життєвих обставинах.

УСІ БАТЬКІВСЬКІ ГРОШІ ОБЛІКОВУЮТЬСЯ!

— Розкажіть, будь ласка, про використання батьківських грошей у дошкільному закладі.

— Ми мусимо заручатися матеріальною і фінансовою підтримкою батьків. Тих коштів, які виділяють для зміцнення матеріальної бази ДНЗ, не ви-стачає на все. Ми з цих коштів закупляємо миючі засоби, частково поновлюємо постіль, посуд, інвентар. Уперше за останніх п’ять років ми закупили по одному комплекту халатів, а повинно бути по два, і міняти їх потрібно щодва роки, а не раз у п’ятиріччя. Частково лишили гроші на ремонт. Батьки бачать, на що йдуть гроші, — на розвиток групи, куди ходить їхня дитинка. Внески батьків знаходяться у членів батьківського комітету груп. Їх батьки обирають самостійно, вони звітують про кожну використану гривню на батьківських зборах і мають обов’язково підтверджуючі чеки, квитанції. Ні вихователь, ні, тим більше, завідуюча, цих грошей не збирає! Якщо йдеться про меблі, то на такі предмети за процедурою оформляємо всі документи і ставимо їх на баланс. І більшість батьків усе це розуміє. Вони самі стараються покращити перебування дітей у закладі, адже дітлахи тут проводять більшість часу. Проте є одиниці, яким все одно, разом з тим вони й поширюють необгрунтовані плітки. Батьки повинні усвідомити, що все, що вони роблять, — не для мене, не для вихователя, а для дітей.

БУДІВНИЦТВО НОВОГО САДКА ТРЕБА ВІДСТОЮВАТИ!

— Що порадите батькам, діти яких не потрапляють у садочок за чергою?

— Питання буде проблемним доти, доки не відкриється новий садочок. Ми працюємо максимально відкрито, щоб не виникало нарікань. Але замість того, щоб батьки вели мову про несправедливість щодо їхніх дітей, ходили сваритися, судитися, краще б писали листи-звернення, згуртовувалися, а не просто чекали. Треба, щоб їхній крик душі почули не лише в області, а на всю країну, бо нашу проблему ми самі не вирішимо. Треба, щоб таки завершилося будівництво, щоб не заморозили його напівдорозі. Просто сидіти і чекати, а потім нарікати і шукати винних – не вихід. От так ми живемо. Намагаємося триматися на рівні, та все це завдяки державному фінансуванню, управлінню відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністарції, власнику – селищній раді – і батькам. Без батьків ми – ніхто!

Розмовляла Марія ЛЯХ

Адміністрація Ратнівського дитячого ясел-садка звертається із проханням до жителів селища не відвідувати територію садочка у вихідні дні та неробочий час, оскільки такі візити часто завдають шкоди майну, яке знаходиться на гральних дитячих майданчиках і облаштоване працівниками садка та батьками.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>