БУДІВНИЦТВО ДИТСАДКА У РАТНОМУ – В РОЗПАЛІ

садок садок1Ще не так давно ратнівчани жваво обговорювали питання про місце будівництва нового дитсадка в Ратному,  а вже садочок стоїть і, здається, ось-ось відкриє двері дітворі, адже його будівництво ведеться, як на сьогодні, досить швидкими темпами, хоча на об’єкті ще роботи, а роботи. Коли ж передбачають здати дитсадочок в експлуатацію? З таким питанням та рядом інших щодо дитсадка наш кореспондент звернулася до завідуючого відділом освіти райдержадміністрації Валентина Андросюка.

— Дійсно, будівництво нового дитсадка ведеться дуже оперативно. Згідно з укладеним договором закінчення будівельних робіт передбачено в кінці листопада нинішнього року. На даний час роботи виконуються  вчасно та відпо-відно до графіку. Варто зазначити, що відділ освіти рай-  держадміністрації ще не отримав у повній мірі передбачені для будівництва кошти з державного фонду, проте будемо сподіватися, що вирішення даного питання відбудеться найближчим часом. Здача в експлуатацію дитячого садка передбачається на початок 2017 року, проте точну дату назвати об’єктивно неможливо, адже попереду ще значний об'єм роботи.

— Усі добре пам’ятають про дискусію щодо місця будівництва дитячого садочка,  про  боязнь, що під час  зведення  споруди буде знищено парк. Валентине Степановичу, чи постраждав парк, і яку його частину займає територія дитсадка?

— Перш за все, потрібно сказати, що вибір місця будівництва  — це компетенція органів місцевого самоврядування, у нашому випадку – селищної ради. Відділ освіти як замовник робіт повинен був здійснювати будівництво дитячого садка вже у визначеному для цього місці. Але як житель Ратного можу ствердити, що місце для дитячого садка було вибране дуже вдало, адже будується він безпосередньо поблизу парку відпочинку, і сам садок ніяким чином не зруйнував і не зіпсував парк, як це висвітлювалося в деяких «джерелах» інформації. Насправді, для будівництва  зрізали лише декілька дерев, і я впевнений, що новозбудований дитячий садок стане справжньою окрасою парку відпочинку. І для батьків майбутніх вихованців дитячого садка місце вибору в задоволення, адже їхні діти будуть проводити час не в асфальтно-бетонному районі з інтенсивним транспортним рухом, а в прекрасних природних умовах поблизу парку та річки.

-  Валентине Степановичу, напевно, так неможливо — проводити будівництво і щоб все вирішувалось, як плануєте. Скажіть, з якими проблемами стикалися і як їх вирішували? Подейкували навіть, що було порушене кримінальне провадження щодо  використання коштів.

— Як замовник робіт із будівництва дитячого садка відділ освіти не зіткнувся з проблемами під час будівництва. Навпаки: виконання робіт здійснюється вчасно, без зауважень та екс-цесів. При проведенні державної закупівлі щодо будівництва було прийнято пропозицію діючого підрядника, яка є найбільш економічно вигідною (простіше кажучи — найбільш дешевою). Звісно, коли йдеться про будівництво об’єкту такого масштабу, то навряд чи не знайдеться осіб, які будуть незадоволені якимись обставинами. Так трапилось і в нашому випадку: деякі учасники, які запропонували ціну вищу на декілька мільйонів гривень, після їх відхилення почали застосовувати всі можливі методи для того, щоб похитнути рішення комітету з конкурсних торгів, зірвати закупівлю. Проте відділ освіти провів закупівлю робіт із будівництва із суворим дотриманням законодавства, всі документи вчасно оприлюднювались в інформаційних джерелах, рішення комітету з конкурс-них торгів були обґрунтовані та вивірені, і, як наслідок, після численних перевірок контролюючих служб ми й надалі бачимо, як в нашому селищі будується довгоочікуваний дитячий садок. Щодо відкриття кримінального провадження повідомлю, що по відношенню до ввіреної мені установи як до замовника жодних проваджень не відкривалось.

— Нагадайте,  за чий кошт проводиться спорудження дитсадка і як відбувається його фінансування?

— Фінансування садка здійснюється частково. Зокрема, 10 відсотків від суми будівництва надає селищна рада, а основна частина -  90 відсотків — фінансується з коштів державного Фонду регіонального розвитку у Волинській області.

-  Здається, це дрібниці, але обговорюють колір нового дитячого закладу. Уже вирішили, в який колір його фарбувати?

— Згідно з проектом будів-ництва, дитячий садок матиме жовто-зелений колір. Проте фарбування фасаду на даний час ще не здійснено.

— Проблема дошкільного охоплення дітей селища була досить актуальною і напруженою впродовж багатьох років. Як нині, із введенням в дію нового дитсадка, наскільки ця проблема буде вирішена?

— Однозначно можна стверджувати, що введення в дію дитячого садка на вул. Набережній суттєво пом’якшить дефіцит дитячих місць, який на даний час існує в селищі. Проте, враховуючи той факт, що кількість жителів нашого селища постійно збільшується, і це прекрасно, то можна передбачити, що в недалекій перспективі ми будемо обговорювати будівництво третього дитячого садка у Ратному. Будемо надіятися, що фінансування на такі проекти  завжди буде пріоритетним, адже діти – це наше майбутнє.

— Валентине Степановичу, скажіть, які діти можуть влаштуватися в дошкільний заклад позачергово або першочергово?

— Держава гарантує надання пільг при влаштуванні дітей  у  дошкільні навчальні заклади — позачергово дітям, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи згідно з п.17 статті 20 та п. 2  статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»; дітям військово-службовців згідно з п. 4  статті 13 Закону України «Про со-ціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»; дітям військовослужбовців військових прокуратур згідно з п.4 статті 83 Закону України «Про прокуратуру», документ ВРУ 1697-18.

 - Цікаво,  із введенням дошкільного закладу в дію,  скільки буде створено робочих місць?

— Очевидним є те, що буде створена велика кількість робочих місць, оскільки садок обслуговуватиме дев’ять груп дітей. І це є однозначно позитивним фактом, адже створення робочих місць – це прогресивний напрямок, особливо в теперішніх соціальних умовах.

Довгоочікуваний дитячий садочок будується. У наступному році у Ратному має ви-рішитись проблема, хай навіть і не стовідсотково, із влаштування дітей у дитячий заклад. До речі, у  Ратнівському дитячому яслах-садку, який функціонує,  протягом року виховувалося  440 дітей, нині, у літній період – 380, тоді як розрахований дитсадок на 200 місць,  на черзі –  майже триста діток від двох до шести років. Дитячий заклад, який будується, розрахований на 165 місць – працюватимуть три ясельних групи і  шість дошкільних.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>