БІЛЬШЕ СОТНІ МОЛОДИХ ЧОЛОВІКІВ З РАТНІВЩИНИ — НА СЛУЖБІ ЗА КОНТРАКТОМ

шинкарукПро справи військові, які стосуються ратнівчан, та більш ширше про службу за контрактом — розмова із комісаром Ратнівського військового комісаріату підполковником Василем Шинкаруком.

 - Василю Павловичу, сьогодні досить актуальне питання для нашої держави є служба у лавах Збройних Сил України за контрактом. Як спрацьовує у цьому напрямку Ратнівський військкомат та наскільки патріотичні і відданні своїй державі ратнівчани?

— Минулого року Ратнівський військовий комісаріат направив на службу у лави Збройних Сил України 77 жителів району, які прийняли рішення проходити військову службу за контрактом, і вже у січні нинішнього року — 8 осіб. Крім того, 24 військовослужбовці із числа мобілізованих виявили бажання і продовжують службу в армії також за контрактом. Якщо взяти у процентному відношенні до плану та облікових осіб у військкоматі, торік в цьому напрямку роботи ми входили до п'ятірки кращих військкоматів області, а у січні нинішнього — на першому місці. Це говорить і про патріотизм ратнівчан.

Варто наголосити, що відповідно до розпорядження Начальника Генерального штабу — Головнокомандувача Збройних Сил України генерала армії України Віктора Муженка — всі громадяни, які уклали і ще будуть укладати контракти на проходження військової служби, обов'язково проходять підготовку у навчальних центрах Збройних Сил України. Термін підготовки — від 3 до 5 місяців в залежності від спе-ціальності та посади, на якій кандидат проходитиме службу у військовій частині, інди-відуальної військової підготовки та навченості (проходження військової служби раніше, служба під час мобілізації, участь в АТО). Після підготовки у навчальних центрах, вже як військовослужбовці вій-ськової служби за контрактом, вони направляються у війсь-кові частини для проходження подальшої служби. У які саме частини, кожен контрактник знає з перших днів підписання контракту — ще в обласному комісаріаті з ними зустрічаються представники військових частин і відбирають їх на військову службу у ту чи іншу частину. І якщо військовозобов'язаний підходить за станом здоров'я, за морально-діловими якостями та освітою — його беруть командиром.

— На який термін ратнівчани укладають контракт?

— В основному на три роки, а ті, хто раніше був мобілізований і служив в АТО, — на шість місяців.

— Цікаво, а чи можуть вони з якихось причин перервати контракт?

— З квітня входить в дію нове положення щодо контрактної служби , відповідно до якого контракт можуть перервати ті військовослужбовці, які були мобілізовані і підписали контракт до закінчення особливого періоду, але лише ті, термін служби яких становить не менше 24 місяців. З таким терміном військовослужбов-ців-контрактників з нашого району багато.

— Який середній вік тих, хто бажає служити в Збройних Силах України за контрактом?

— В основному на службу йдуть молоді хлопці, яким по 18 років. Вісімнадцятилітні до призову підлягають, але не підлягають відправці, а на військову службу за контрактом вони йдуть — начальник Генерального штабу запевнив, що ці хлопці до досягнення ними 20-річного віку в зону АТО не попадуть.

Зазначу, що із цьогорічних контрактників — 4 призовники, 2 учасники АТО і 2 військовозобов'язаних, які раніше проходили військову строкову службу. Серед найстарших, які минулого року підписали контракт, — майор запасу, всім відомий колишній працівник райдержадміністрації Віталій Артемович Хвесик, якому 57 років, та сержант-солдат, колишній працівник управління газового господарства Володимир Петрович Румовський, якому 55 років. Вони обидва в зоні АТО. Віталій Хвесик — заступник командира другого батальйону з виховної роботи.

— Як, на Вашу думку, що спонукає ратнівчан служити в армії в такий нелегкий для нашої країни час? Пошук роботи, матеріального забезпечення чи патріотизм?

— Все разом: спонукає і безробіття, і відсутність належного грошового забезпечення, і патріотизм, зрозуміло. Я сьогодні кожному контрактнику кажу, що за службу впродовж трьох років можна отримати півмільйона гривень. Це ж і заробітна плата, і різні винагороди, соціальний пакет допомог для учасників бойових дій та для всіх військовослужбов-ців-контрактників, безкоштовне харчування, забезпечення одягом тощо, та ще й відразу при підписанні контракту виплачується 12 посадових окладів. У армії можна заробити більше, аніж на заробітках у Росії. Зрозуміло, що в зоні АТО нелегко і небезпечно, але за статистикою, наприклад, на дорогах гине значно більше людей, аніж в зоні АТО.

— Василю Павловичу, проінформуйте, скільки ратнівчан було мобі-лізовано за весь період, за 6 хвиль мобілізації, до Збройних Сил України?

— 317 чоловік, які майже всі повернулися додому, нині жодного мобілізованого у Збройних Силах України немає. Із цього числа, як я вже говорив, 24 чоловіки підписали контракти і 5 загинуло, хоча в районі рахується сім загиблих, але два з них загинули у військових частинах — у зоні АТО вони не були, і 17 осіб отримали поранення в зоні антитерористичної операції — частина з них має групу по інвалідності.

Із числа мобілізованих 274 військовослужбовці отримали статус учасника АТО — по суті, всі ті, хто був у зоні АТО, але поки що військкомат вручив нагрудні знаки лише 73 особам, частина з учасників АТО отримала їх у військових частинах,  іншим ще будуть вручатися.

Болючим залишається питання по військовослужбовцях 51 бригади — жоден з них не має статусу учасника, всі вони були звільнені з лав Збройних Сил України за сімейними обставинами, а троє вважаються такими, що самовільно залишили військові частини і не повернулися у ці частини, не звернулися і у військкомат.

— Скажіть, скільки ратнівчан із числа мобілізованих були нагороджені державними нагородами?

—   Нагороджені Іван Галенда  (Заболоття) нагрудним знаком  «За військову доблесть», Олександр Мицюк (Ратне), Олександр Корецький (Замшани) та Петро Берчук (Гута) – медалями  «Захиснику Вітчизни», Іван Левчук  (Видраниця) – орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Посмертно нагороджені орденом «За мужність» ІІІ ступеня Іван Тричук (Ратне), Дмитро Коляда та Микола Повх (Велимче).

— У Ратнівському військ-коматі також працюють контрактники?

— 19 військовослужбовців, з яких два нині у відрядженні тривалістю на рік в зоні АТО. Варто сказати, що всі вони згідно із графіком нинішнього року будуть відкомандировані на службу в зону АТО і також на річний термін. У військкоматі є чимало вакантних посад, на які мають право влаштуватися військовослужбовці, які були в зоні АТО і мають вищу освіту. І в цілому сьогодні у Збройних Силах України дуже багато вакантних посад офіцерів, командирів взводів, рот, тому, користуючись нагодою, запрошую юнаків, які закінчують школу, або ж мають середню спеціальну освіту і мають бажання пов'язати свою долю із Збройними Силами України, звертайтесь до нас, у військкомат, за направленням на навчання у вищі навчальні заклади Міністерства оборони України. Крім того, з квітня, за прогнозами, з лав Збройних Сил України звільниться до ста тисяч військовослужбовців, тому Україна буде мати ще більшу потребу у військово-службовцях за контрактом.

Якщо до сьогодні навіть звичайному солдату виплачували щонайменше 7 тисяч гривень місячної зарплатні, то вже в нинішньому році усім, хто проходить військову службу в бойових частинах за військово-обліковою спеціальністю, а є сорок дві таких спеціальності — екіпажі танків, БТРів, снайпери, стрільці, багато інших — заробітна плата збільшена на три тисячі гривень. Крім того, військовослужбовці, які виконують завдання в зоні АТО, отримують надбавки: 2-га лінія оборони — 2400 грн., 1-ша лінія — 6000 грн. у місяць. Держава гарантує продовольче, речове та інше забезпечення, правовий і соціальний захист війсь-ковослужбовців та членів їхніх сімей.

Запрошуємо на військову службу за контрактом у Збройні Сили України.

Тел. для довідок: 2-14-72, 0977588006.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Один відгук на «БІЛЬШЕ СОТНІ МОЛОДИХ ЧОЛОВІКІВ З РАТНІВЩИНИ — НА СЛУЖБІ ЗА КОНТРАКТОМ»

  1. Oleg коментує:

    Щось похуд пан-воєнком на державних харчах.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>