75 РОКІВ, ЯК СПАЛИЛИ КОРТЕЛІСИ

75 роківдуб кортеліси 2Сьогодні, 23 вересня, виповнюється рівно 75 років відтоді, як німецькі поліцаї з роти «Нюрнберг» розстріляли майже три тисячі мирних жителів села Кортеліси. Саме ж поселення пограбували і дотла спалили. 715 дворів опустіло того дня. «Чорна середа» 23 вересня 1942 року забрала життя 2875 жителів села, з них 1620 були дітьми.

У німецьких архівах зберігся «Оперативний наказ про знищення сіл», виданий 22 вересня 1942 року командиром третього поліцейського батальйону 15-го поліцейського полку ма-йором Голлінгом. Наказ починався зі слів: «23 вересня 1942 року батальйон знищує розташовані в районі на північний захід від Мокран отруєні бандитською заразою села: Бірки, Заболоття і Борисівку. Рота «Нюрнберг» знищує Кортеліси»…

23 вересня 75 років тому ще до п’ятої години ранку, коли село спало, його повністю оточили нацистські карателі разом із підрозділами української допоміжної поліції і зігнали усіх людей до центру села. Людей позаганяли в церкву, школу та найближчі хати. Викопали чотири великі ями, до яких німці підводили групами людей і розстрілювали з автоматів та кулеметів. Щоб заглушити постріли та крики людей, яких убивали, гітлерівці на повну потужність увімкнули двигуни своїх автомобілів. Усього ж у «чорну середу» у Кортелісах змогло врятуватися лише близько півсотні жителів.

Сьогодні весь район вшановує пам’ять жертв Кортеліської трагедії, з сумом і скорботою пригадуючи день, коли від рук німецьких поліцаїв вимерло ціле село. На Меморіальному комплексі, спорудженому у 1980 році, відбувся мітинг-реквієм за невинними жертвами нацистського терору, який увійшов в історію України і Другої світової війни як Кортеліська трагедія.

Марія ЛЯХ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>