БІЛЬШЕ 80 ЖИТЕЛІВ РАТНІВЩИНИ ПОТЕРПІЛИ ВІД ШАХРАЇВ

шахрайствоШахрайство в Інтернеті набуває все більших масштабів. Злочинці вигадують різні схеми, аби тільки видурити у людей гроші, і чим побільше. На їх «гачок» попадається і чимало жителів Ратнівщини. Шахраї представляються працівниками банку, поліції, інших служб та найбільш поширено нині — продавцями різних товарів, і, зазвичай, пропонують вони свій товар за ціною нижче ринкової. На цьому і «купляються» непоодинокі наші земляки. А, перерахувавши частину коштів наперед, в результаті не отримують ніякого товару і залишаються без грошей, а так званий «продавець» безслідно зникає.
Про різні злочинні схеми, здається, всі добре знають, бо і у друкованих засобах масової інформації, і по телебаченню, і в Інтернеті часто можна побачити інформації про шахрайські дії і попередження та звернення до громадян різних відповідних служб, правоохоронних органів, в тому числі і банків, аби були обачними і не попалися шахраям. Але випадки продовжують траплятися і шокувати. Ось нещодавно наша землячка перерахувала шахраю аж 44 тисячі гривень за неіснуюче авто. По факту відкрите кримінальне провадження, та, як зазначають поліцейські, оперативно встановити особу шахрая майже неможливо, для цього потребується немало часу.


За статистикою районного відділу поліції, у минулому році на Ратнівщині зареєстровано аж 74 кримінальних провадження за ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство», із яких по 32 провадженнях зловмисникам повідомлено про підозру у вчиненні злочину і справи скеровано до суду. І вже в нинішньому році відкрито 8 кримінальних проваджень. Але, напевно є ще чимало потерпілих від зухвалих і нахабних крадіїв, які з певних причин навіть не зверталися про допомогу до правоохоронних органів. Жителі Ратнівщини перераховували гроші на банківські картки шахраїв, орендуючи квартири, купляючи автотранспорт, мобільні телефони, скутери, мотоцикли, влітку — басейни, дитячі батути тощо. Переважно на «гачок» шахраям наші земляки попадалися, вичитавши оголошення на Інтернет-сайтах, таких як ОLХ, фейсбук.
І якщо шахраї в основному, можна сказати, чужі, то один з них свій, із Заболоття. Поліцейським його вдалося встановити і притягнути до відповідальності. 32-річний чоловік в одній із соціальних мереж розміщував оголошення про продаж дерев’яних виробів: столів, дитячих гірок, альтанок, гойдалок тощо, яких насправді не існувало, бо нічим подібним він не займався (посилався на вуличну вітрину таких виробів біля Ковеля, зазначаючи, що це його вироби). Гроші у вигляді завдатку – 10 відсотків від вартості, або ж повну вартість товару потерпілі перераховували на вказаний ним рахунок. Після проведення фінансових операцій очікуваного товару покупці не отримували. Суми перерахунків коливалися від 240 грн до 5,5 тис. грн. Загалом йому на «гачок» попалися мешканці Львова, Хмельницького, Волинської області, в тому числі і Ратнівщини. За цим фактом зареєстровано 20 епізодів. Чоловіку доведеться відповідати перед судом. А ось по інших, «чужих» шахраях, які видурили в наших земляків чималу суму грошей, розслідування ведуть слідчі та дізнавачі відділів поліції або кіберполіція тих регіонів, звідки телефонували шахраї. Поліцейські кажуть, що вирахувати шахраїв не так то й просто, тож краще їм не попадатися. Й наголошують на тому, що шахраї дуже легко входять в довіру. Спершу говорять про одну суму передоплати, а потім іншу й іншу, тож застерігають, аби були обачними і не повелися на їх «гачок».
ЯК ЧОЛОВІК ТРАКТОР ЧЕРЕЗ ІНТЕРНЕТ-САЙТ КУПЛЯВ
Серед цьогорічних потерпілих від шахраїв і Микола Н. (з етичних міркувань не називаємо ні його прізвища, ні з якого він села). Чоловік погодився на розмову, аби наочно показати іншим, як можна втратити гроші, купляючи неіснуючий товар через Інтернет-сайти, і аби наші земляки не повторили його помилки.
Микола розповів, що його сім’я має чимале господарство, є біля чого ходити і йому, і дружині, підключаються до роботи й діти. Й поля чимало обробляють. Тому зібрали копійчину на трактор і за зиму надумали його придбати. Саме такого тракторця, якого в народі називають «китайцем», і вибачили в оголошенні на одному з Інтернет-сайтів. Та ще й така доступна ціна – тисячу доларів, тоді як тут, на місці, такий же можна придбати за близько 4 тисячі доларів! Тож вирішили хутчій, поки усміхається фортуна, зв’язатися з продавцем і придбати омріяний трактор. Зв’язалися. Продавець виявився з Одеси, представився представником якоїсь там фірми, яка й займається продажем цих тракторів. Домовилися. Але потрібно було проплатити 8 тисяч гривень авансу. Проплатили. Дали всі дані паспорта, як і просив «продавець». А коли той продавець заявив, що трактор вже поставлений на платформу для відправки, ось тільки чекають від Миколи… решту його вартості, ще 21 тисячу гривень, у Миколи ніби прояснилося в очах і він зрозумів, у яку халепу потрапив.
— Чув неодноразово і добре знав про такі види шахрайств через Інтернет, — розповідає Микола. — Але й подумати не міг, що в цю халепу потраплю і я. Був у піднесеному настрої, що так поталанило придбати трактор за значно нижчу від ринкової ціну. Й на думку навіть не спадало, що це може бути обман. А коли почув, що потрібно проплатити всю суму, зрозумів. Добре, що зрозумів і далі не втягнувся у цю чорну гру, яку той злощасний «продавець» намагався всілякими способами продовжити, аби тільки отримати від мене більше грошей. Я вже далі ні на які його переконання і махінації не погоджувався, сказав, що грошей більше не перерахую й копійчини, поки не отримаю трактора. А у відповідь – що трактор мені відправлять тільки після повної проплати. Наголошую, що такого, про повну оплату наперед, на початках нашої розмови про купівлю-продаж не було й слова мовлено. Просив того чоловіка, аби повернув мої гроші назад. Але вже ні трактора, ні грошей, ні зв’язку з «продавцем».
Миколі довелося навіть і паспорт поміняти, аби той ділок не набрав якихось кредитів на його ім’я. Ось так то! І не варто вже тут говорити про зіпсовані нерви, безсонні ночі, переживання вже не так за ці 8 тисяч гривень, які втратили, а більше за те, аби ніхто не «повісив» якийсь кредит на нього.
ШАХРАЇ ВИДУМУЮТЬ РІЗНІ СХЕМИ, АБИ ТІЛЬКИ НАЖИТИСЬ. які це схеми?
Які ж існують види шахрайств, на які попадаються жителі Ратнівщини в Інтернеті, як їх уникнути і що робити, якщо стали жертвою шахраїв, попросила розповісти працівників районного відділу поліції.
шахрайство з онлайн-покупками
На Ратнівщині найпоширеніші схеми виманювання коштів в інтернет-користувачів, пов’язані з покупками через мережу Інтернет.
Продавець виставляє низьку ціну, але просить обов’язково передоплату, повну або часткову. І коли відмовляється від оплати у відділенні служби доставки — це повинно зразу насторожити кожного покупця. Бо саме у таких випадках, оплативши товар, його частину чи вартість доставки, покупець досить часто залишається ні з чим. Поліцейські наголошують, що перед-
оплату вносити можна тільки перевіреним продавцям, в інших випадках оплачувати товар тільки після його отримання.
Бувають випадки шахрайства, пов’язані з продажами через мережу Інтернет та розрахунками за допомогою банківських карток
Шахрай, купляючи вже ваш товар через мережу Інтернет, під приводом оплати намагається дізнатися усі дані вашої платіжної картки, за допомогою яких зможе потім зняти гроші з вашого рахунку.
Щоб вберегти себе від збитків у таких випадках, необхідно запам’ятати наступні прості правила:
— для оплати на вашу картку достатньо знати її номер з 16 цифр, і в жодному разі не повідомляйте строк дії картки та СVV-код (знаходиться на зворотній стороні картки);
— для оплати на вашу картку не потрібно отримувати жодних СМС-повідомлень чи підходити до банкомату, не повідомляйте шахраям дані з СМС-повідомлень, які надходять на вашу картку, та не проводьте жодних операцій у банкоматі на їх вимогу.
Шахрайство з кредитними картками може статися з кожним, хто повідомив третім особам свої платіжні дані (номер картки, термін дії та CVV-код) або втратив свою банківську картку і не заблокував її. В такому випадку зловмисник може користуватися грошима іншої людини і навіть взяти на неї кредит. Зловмисник може легко зробити псевдо-сайт фінансової організації зі схожими даними і спробувати заманити в свою пастку неуважних користувачів, які будуть залишати особисті та платіжні дані. І хоч в ліцензованих МФО і банках існує перевірка даних при оформленні кредиту в інтернеті, до своїх платіжних даних варто ставитися уважно.
Бувають випадки і такої афери: «Ви виграли цінний приз»
У соціальних мережах розповсюджений такий вид шахрайства, як «фейкові» розіграші з цінними призами. Бувають такі випадки і з ратнівчанами. Приходить повідомлення, що ви стали призером розіграшу, нагородою в якому є цінний приз, який ви можете отримати буквально зараз, проте необхідно оплатити невелику суму за доставку, митне оформлення, комісію тощо. Сума оплати, зазвичай, незначна, значно менша вартості призу, проте, здійснивши передоплату, жодного призу ви не отримаєте.
Поширеною схемою шахрайств є фіктивні інтернет-магазини
Схема така – шахрай зв’язується з користувачем від імені представника магазину і просить перевести частину або всю суму оплати за бажаний товар. Після отримання грошей шахрай залишить жертву без товару.
Порада: не надавайте особисті дані на незнайомих сайтах. Паспортні і платіжні дані, телефон, логін і пароль в інтернеті надавайте тільки в разі 100% впевненості, що перебуваєте на офіційних сайтах;
— не робіть великих передоплат при покупці в інтернет-магазині. Краще використовуйте спосіб покупки – з оплатою після отримання товару. Тоді можна отримати товар, оглянути його і після цього оплатити.
На Ратнівщині зафіксовані випадки шахрайства з орендою майна. Ви зацікавлені в оренді майна, і вас просять надіслати гроші з причин, які здаються законними, але, насправді, цього майна не існує.
Бувають випадки афери з надзвичайною ситуацією/рідними, правда, на Ратнівщині трапляються вже рідше. Афера з надзвичайною ситуацією може бути різноманітних форм і масштабів. Це може бути афера з рідними чи близькими, коли аферисти телефонують літнім людям, стверджуючи, що це їх онук чи онучка попали в біду, і аби їм допомогти, терміново необхідні гроші.
Поліцейські також радять не користуватися підозрілими сервісами або пропозиціями інших людей. Люди або сервіси, що пропонують швидкий заробіток або допомогу у вирішенні кредитних труднощів, часто виявляються шахраями.
Якщо ви стали жертвою шахраїв в інтернеті або запідозрили когось у шахрайських діях, варто звернутися в поліцію за номером 102. Будьте обачними!
Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>