ЗА СИГНАЛОМ «ТРИВОГА» – НА ВИЇЗДІ ЩОДНЯ

мицюкПожежники району — працівники сектору Управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Волинській області та 14 державної пожежної районної частини підсумували свою роботу впродовж минулого року. За інформацією начальника районного сектору УДСНС Олександра Мицюка, у 2017 році 14 ДПРЧ виїжджала за сигналом «Тривога» 373 рази, а це на 47 разів більше, аніж у попередньому. Про пожежі, їх причини і наслідки, в цілому про роботу пожежників району — інтерв'ю з Олександром Мицюком.

— Олександре Сергійовичу, у підсумку виходить, що пожежники протягом минулого року виїжджали на виклики щодоби. Але виклики бувають з різних причин. Скільки разів виїжджали, зокрема, на пожежі і чи були людські втрати під час пожеж?

— На пожежі ми виїжджали 48 разів, а у попередньому році здійснили 61 виїзд. З різних причин на пожежах загинуло 2 особи, у попередньому році також 2. Нагадаю, що торік загинула 70-річна жіночка у Видраниці (несправність пічного опалення), та 61-річний чоловік у Сільцях (необережне поводження з вогнем).

 - Крім ліквідації пожеж, на вашій службі ще й аварійно-рятувальні роботи.

— Протягом минулого року більше 80 разів пожежники залучались на аварійно-рятувальні роботи. Головним чином вони були пов'язані з відкачуванням води при незначних підтопленнях будинків, підвалів, витягуванням автомобілів з кюветів. Три рази у район ми викликали групу піротех-нічних робіт загону спеціального призначення УДСНС України у Волинській області, якій довелося ідентифікувати та знешкодити вибухонебезпечні предмети часів Другої світової війни, які були знайдені на Ратнівщині, а це: два артилерійські снаряди, які виявив житель села Прохід під час посадки садка біля будинку, мінометну міну, яку знайшов господар із Щитинської Волі, коли орав поле, та авіаційну 100-кілограмову бомбу у Замшанах: знайшов пастух неподалік центральної дороги.

— Проінформуйте, яку роботу проводите з метою запобігання пожеж?

— Протягом минулого року спільно з представниками центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді перевірили 3081 житловий будинок, з них: 314 помешкань одиноких громадян та 455 багатодітних сімей, 18 неблагополучних сімей та інших – 2295, всього провели інструктаж з 3922 громадянами.

Інженерно-інспекторський склад провів 32 інструктажі у трудових колективах підприємств, установ та організацій району. Працівники районного сектору провели 111 планових перевірок та 45 позапланових. Органи державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки районного сектору УДСНС в області до адміністративної відповідальності у ви-гляді штрафів притягнули 118 осіб на суму 5736 грн.

— На кого, зокрема, накладали штраф?

— На підприємства, соціальні, навчальні заклади району, на об'єкти органів влади. В індивідуальному секторі проводити перевірки ми не маємо права.

— А як у вас тепер справи із мате-ріально-технічним забезпеченням?

— Минулого року держава повністю забезпечувала нас пально-мастильними матеріалами, отримали й новішу автоцистерну з більшою ємністю води і варто зазначити, що пожежно-технічне та аварійно-рятувальне озброєння у нас одне з кращих в області. Хочеться також сказати, що у минулому році, як, до речі, і щороку нас, пожежників, підтримували органи місцевої влади: з районного бюджету були виділені кошти на рукав діаметром 150 мм (51 тис. 800 грн.), рукав діаметром 51 мм (17 тис. 400 грн.), і закупили автопричіп для перевезення цього обладнання за 12 тис. гривень. Також закладено до матеріального резерву району 3 тонни 695 літрів дизельного пального та 1 тонну 20 літрів бензину А 92.

— Розкажіть, як на сьогодні працюють місцеві пожежні формування?

— У районі функціонує 12 місцевих  пожежних формувань: у Заболотті, Турі, Кортелісах, Самарах, Щедрогорі, Велимчі, Замшанах, Жиричах, Гірниках, Річиці, Видраниці та у Забродах. У нинішньому році планується створення ще одного підрозділу місцевої пожежної охорони у Датині.

До речі, на Ратнівщині пожежних формувань найбільше в області. У формуваннях організоване цілодобове чергування, вони забезпечені мобільним зв'язком, приміщення гаражів опалюються пічним опаленням. Всі пожежні автомобілі  передані на утримання сіль-ським, селищним радам та об'-єднаним територіальним громадам району. І хочеться зазначити, що у Заболотті, Забродах, Гірниках та Видраниці наші, ДПРЧ-14, пожежні автомобілі, які ми передали у безоплатне користування.

— Цікаво, чи є якісь зміни у фінансуванні місцевих пожежних формувань?

— Усі місцеві пожежні формування, окрім тих, що в об'єднаних територіальних громадах, фінансуються з трьох джерел в однаковій сумі: з районного та сільського бюджетів та за кошти населення. Згідно з «Комплексною програмою захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру у Рат-нівському районі на 2016—2020 роки» на утримання  підрозділів МПО з урахуванням змін до бюджету у 2017 році із запланованих 2319,6 тис. грн. виділено 1393,818 тис. грн. та Заболоттівською ОТГ — 580 тис. грн. Також згідно з програмою виділено 51,8 тис. грн.  на придбання пожежних рукавів діаметром 150 мм, 17,4 тис. грн. — на при-дбання пожежних рукавів діаметром 51 мм для підтримки боєготовності та належного функціонування.

— Для ДПРЧ-14 та й в цілому для населення району місцеві пожежні формування — це гарантія швидкого прибуття на місце події, оскільки відстань значно менша, аніж з Ратного. Крім цих формувань, у вас ще надійна підтримка — добровільні пожежні дружини. Де вони функціонують і як?

—   На підприємствах, установах, організаціях різних форм власності, де більше 25 працівників, з метою організації робіт із запобігання виникнення пожеж та їх гасіння ми створили 71 добровільну пожежну дружину — з ними проводимо відпо-відну роботу і вони є нашими надійними помічниками. Орга-нізована у нас відповідна робота і з місцевою комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. З початку року на розгляд цієї комісії подали та розглянули 12 матеріалів з питань цивільного захисту та техногенної безпеки. У тому числі і питання гербіцидів, які були виявлені на території Гутянської сільської ради, — їх перепакували у нову тару й повідомили спеціалізовану фірму, представники якої приїхали і забрали ті гербіциди, а це в межах тонни, на утилізацію. На ці роботи Заболоттівська об'-єднана територіальна громада витратила 39 тисяч гривень.

— Які основні завдання на нинішній рік? 

— Серед основних завдань –  недопущення підтоплень житлових будинків та господарчих споруд мешканців району, адже за прогнозами нинішньої весни передбачається паводок, а також забезпечення безпечного проходження льодоходу. Також серед завдань: проведення відпрацювання територій та об'єктів сільських рад згідно із затвердженим графіком, особливу увагу звертаючи на сільські ради, на території яких пожеж виникає найбільше; спільно з представниками со-ціальних служб, ВУЖКГ, райдержадміністрації проведення обстеження помешкань одинокопроживаючих, престарілих громадян та багатодітних сімей; активізація роботи з виконкомами сільських та селищних рад щодо недопущення загибелі та травматизму людей на пожежах та інше.

— Олександре Сергійовичу, вже завершується перший місяць 2018 року. Яким він видався для пожежників, для жителів району в плані виникнення пожеж та рятувальних і надзвичайних ситуацій?

— У нинішньому році ми вже чотири рази виїжджали на аварійно-рятувальні роботи — витягували автомобілі з кюветів, та 4 рази — на пожежі.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>