СВИНЕЙ ТРЕБА ВАКЦИНУВАТИ!

Нещодавно у Самарах-Оріхових люди добряче переполохалися. У кількох господарствах захворіли свині. За розповідями жителів села, у деяких господарів навіть здохли. Селом почали ширитися побоювання, чи це не африканська чума свиней. Налякані минулорічною ситуацією з АЧС у Кортелісах, селяни взялися за ножі і достроково стали «робити свіжину», аби не втратити річних-півторарічних свиней. Відомо також про випадки захворювання свиней у кількох господарствах у Видраниці.

Офіційної статистики захворюваності свиней у Самарах-Оріхових немає, так як в управління Держпродспоживслужби жителі не зверталися. Проте виконуючий обов’язки начальника управлін-ня Михайло Приступа на наше прохання надав роз’яснення. Зокрема, збудники поширених хвороб у свиней, як, до прикладу, пастерела, живуть в організмі особин, проте вони активізуються лише за певних, сприятливих для них умов. Так, різкий перепад температури повітря може спровокувати пастерельоз. Однак стверджувати про це однозначно не можна.

Разом з тим, Михайло Семенович відзначає, що населення нерідко відмовляється від вакцинації худоби, думаючи, що «пронесе». А якщо ні? Тому пояснює, що після введення вакцини у тварини виробляється імунітет, і вона легше переносить хворобу, стає більш стійкою до збудників. Тож свиней вакцинувати треба обов’язково, тим більше, що це проблема не тільки одного села чи району, а й усієї України.

Михайло Приступа каже, що сьогодні наявні вакцини від пастерельозу, від класичної чуми, від хвороби Тешена, інші, і люди повинні бути свідомими та вакцинувати худобу вчасно.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>