РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ ПОЛЮВАННЯ НА ПЕРНАТУ ДИЧИНУ

розпочинаєтьсяПро особливості полювання на пернату дичину у мисливському сезоні 2017 року та зміни у таксах для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих внаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання, — розмова з державним ра-йонним мисливствознавцем по Ратнівському районі Миколою Старушиком.

— На території користувачів мисливських угідь у районі, зокрема ДП « Ратнівське лісомисливське господарство» та Ратнівської районної ради УТМР, у нинішньому мисливському сезоні встановлені такі строки полювання:

— на качок (крім гоголя, черні білоокої, савки, огара, галагаза, гаги звичайної, лутка, крохалів), на гусок: сіру, білолобу велику, гуменника, на лиску, куликів (крім кулика-сороки, ходуличника, шилодзьобки, кроншнепів, чайки, лежня, дери-хвостів, поручайника, крем'яшника, чорниша, перевізника, фіфі, зуйків морського, малого, великодзьобого, галстучника), голубів (крім голуба-синяка), перепілки — з 16-ї години 12 серпня до 29 жовтня 2017 року включно — на території ДП «Ратнівське ЛМГ», а на території районної ради УТМР — до 5 листопада.

— Дні полювання та норма відстрілу дичини залишаються такими, як були?

— Так. На пернату дичину — субота та неділя. Денна норма полювання пернатої дичини одним мисливцем не повинна перевищувати:

гусей -3; качок — 5, лисок — 6 , перепілок, голубів, куликів — по 10.

— Що нового у нинішньому мисливському сезоні?

— Обмін старої контрольної картки добутої дичини на нову мисливського сезону 2017—2018 року буде проводитись після пред'явлення мисливцем старої контрольної картки та квитанції про сплату за контрольну картку та держмито. Оплата проводиться в Ощадбанку та у поштовому відділенні зв'язку. А оскільки контрольна картка відноситься до сфери надання адміністративних послуг і контролюється Законом України «Про адміністративні послуги», її виписують у Луцьку, в обласному управлінні лісового та мисливського господарства. Та з метою спрощеного обміну вищевказаної картки з пакетом необхідних документів можна звертатися у відділ лісового та мисливського господарства ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» — тел. 0673340819. Мисливці, які вчасно не отримають контрольної картки обліку добутої дичини, до полювання не будуть допущені.

 - Миколо Сергійовичу, у яких місцях полювання заборонене?

— Забороняється полювання на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду району, де положенням про ці об'єкти полювання заборонене, на визначених відтворювальних ділянках, а також на відстані ближче 200 метрів від будівель населених пунктів та окремо розташованих будівель, де можливе перебування людей.

— Нагадайте про відповідальність, яка передбачена для порушників законодавства про полювання?

— Адміністративний штраф за порушення правил полювання, яке не стало наслідком добування тварин, становить від 102 до 1020 гривень, за повторне порушення правил полювання, чи таке, яке стало наслідком добування тварин, штраф — від 1020 до 2040 гривень. Порушення правил полювання в заповідниках або на інших територіях та об'єктах природно-заповідного фонду або полювання на звірів і птахів, що занесені до Червоної книги України, карається штрафом від 1700 до 3400 гривень.

Нещодавно затверджено нові Такси для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання. Окрім штрафу, доведеться відшкодувати заподіяну шкоду за одну незаконно добуду особину: лося — 80 тисяч гривень, оленя благородного — 60, кабана — 40, козулі — 32, бобра — 10, зайця-русака та борсука — 8, куниці лісової та кам'яної — 6, нутрії вільної — 4, ондатри — 2, норки американської — 1,5, єнотовидного собаки та лисиці — 1 тисяча гривень, за лебедя — 4 тисячі гривень, гуску та куріпку сіру — 2, голуба, качку, кулика, лиску, перепілку, інших мисливських птахів — по 1 тисячі гривень. Знищення або пошкодження гнізда, нори, іншого житла тварин, а також бобрової загати за таксою на відповідний вид тварини відшкодування збільшено у п'ять разів. За кожне вилучене чи пошкоджене яйце, а також за кожен ембріон у незаконно добутого звіра — 50 відсотків від такси на відповідний вид тварин. За кожне знищене чи пошкоджене штучне гніздо птахів заподіяна шкода відшкодовується за фактичною вартістю, збільшеною у 10 разів. За знищення або пошкодження солонців, годівниць, посівів кормових культур рослин, мисливських вишок, вказівних знаків, інших біотехнічних споруд — за фактичною вартістю, збільшеною у п'ять разів.

Сподіватимемось, що нововведені такси заподіяної шкоди вплинуть і змусять задуматися потенційних порушників правил полювання.

Розмовляла

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>