ЗРОСЛИ ЗАРПЛАТИ – ЗРОСЛИ Й ЦІНИ

зросли зарплатиБлизько місяця тому ми писали про ціни на основні продукти в Ратному, на предмети побуту та порівнювали їх із цінами в Радянському Союзі.

Але, як кажуть у народі, не пройшло і півроку, а ціни знову поповзли вверх – пропорційно до того, як зросли (а в декого і не зросли!) зарплати українців. І, здавалося б, різниця не така й відчутна, коли на кілограмі якогось продукту до його вартості додали копійки, але для того, хто реалізує товар, ті копійки багато чого значать, а кишені українців все більше міліють, як і прогнозували аналітики. Хтозна, коли в нашій державі щось зміниться, але поки що тенденція збідніння населення залишається незмінною, в тому числі і через ціни в магазинах.

Щоб відслідкувати, наскільки суттєво змінилися ціни, ми вивчили їх на продуктовій групі товарів, яка сьогодні є чи не найпопулярнішою. Деякі продукти ще не подорожчали, але це, як правило, такі, які користуються малим попитом, – горох, наприклад. Стабільна поки що ціна на приправи. Не здорожчала молочна група, хіба що зовсім трішки продукція окремих виробників. А от якщо ще місяць тому заморські фрукти – банани – коштували 26 гривень за кілограм, то зараз вони коштують усі 30 грн. Ближче до весни, коли в людей майже не лишилося запасів домашніх яблук, зростають ціни і на них. Місяць тому кілограм коштував від 9 гривень і вище, зараз – від 13 грн. до майже 15 грн. На кілька копійок зросла ціна на олію, проте тут цінову політику пересічному покупцеві відстежити важко, так як відрізняється фасування – пляшки об’-ємом 0,8 л, 0,92 л, 1,0 л. Тож коли покупець бачить привабливу низьку ціну на звичну олію, охоче її купує і часто тільки вдома додивляється до того, що у пляшці зовсім не літр олії. Проте середня ціна становить близько 30 грн. за літр.

Майже на дві гривні знову підвищилася ціна на гречку. Тепер вона коштує майже 32 грн. за кілограм (і це найдешевший варіант), а можна купити і за 36-38 грн. у пачці вагою 900 грамів. Рівно на одну гривню подорожчав рис. Тепер його ціна за кілограм – майже 19 грн. На 50 копійок дорожчим став кілограм цукру. Майже на дві гривні подорожчала курятина. І навіть вермішель швидкого приготування «Мівіна» зросла в ціні на декілька копійок.

Ще один популярний маркетинговий хід – на деякі продукти ціна лишилася такою ж, але продавати їх стали по акції, а як тільки термін акції закінчиться, ціна на них поповзе вверх. Зі спиртними напоями картина така: ціна на них змінюється залежно від марки, тобто якщо ще місяць тому 70 гривень коштувала пляшка горіл-ки певного виробника, то сьогодні вона вже коштує близько 75-77 грн., а вже го-рілка іншої марки стала коштувати близько семидесяти гривень.

Що ж стосується найголовнішого і найпопулярнішого продукту – хліба, — то будьте готовими до того, що зі звичних семи гривень, які дасте продавцю, здачі не отримаєте, а доведеться ще 10, 25, а то й більше копійок доплатити. Найдешевший сірий хліб, який місяць тому коштував 6,50 грн., зараз уже коштує 7,10 грн. Навіть «сушки», про які ми писали раніше, подорожчали приблизно на 50 копійок. В середньому на одну гривню підвищилася ціна на ковбаси, проте це залежить і від торгової точки, в якій її продають, адже, до прикладу, найдешевша варена ковбаса того ж виробника в одному магазині коштує трохи більше 41 гривні, а в іншому – більше 42 грн. У принципі, така картина й з усіма іншими продуктами, тож треба знати, де і що купувати.

Якщо ж припустити, що людина придбає по 1 кілограмові круп, цукру, борошна, ковбаси, курятини, якихось фруктів, буханку хліба та пляшку олії, то копійкове підвищення цін на все це «витягне» з її гаманця додаткових 10-20 гривень, а їх теж треба десь заробити!

До того ж, шановні покупці, не лінуйтеся дивитися на термін придатності продуктів, адже нерідко вони можуть бути протерміновані. А якщо у вас є можливість взяти той чи інший продукт із полиці самостійно, а не з рук продавця, беріть не першу-ліпшу пачку, банку чи пакет, а те, що стоїть чи лежить глибше, далі на прилавку, бо на перший план, як правило, виставляють продукцію, термін придатності якої найшвидше закінчується, а свіже – завжди ззаду (напевно, щоб на довше вистачило). Тож будьте уважними і спостережливими при виборі продуктів, від яких головним чином залежать наше здоров’я і довголіття.

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>